Intet job - intet lån hos os.
Sådan lyder svaret oftest, hvis ledige på offentlig forsørgelse forsøger at låne penge i banken til at starte egen virksomhed op.
Men i Aarhus har foreløbig 12 kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister modtaget et såkaldt mikrolån af kommunen med netop det formål, at de bruger pengene til at blive selvstændige. Det skriver Ugebrevet A4.
Det har givet det resultat, at fire af dem i dag er kommet helt væk fra offentlige forsørgelse, fordi de har succes som erhvervsdrivende. De resterende otte modtager fortsat delvist offentlige ydelser, da deres forretning endnu ikke er helt oppe at køre.
"Vi har fundet en ny vej, der hjælper nogle væk fra ledighed, som ellers risikerede at hænge fast i offentlig forsørgelse," siger beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, Vibeke Jensen, til ugebrevet.
Kommunen har som den eneste deltaget i et projekt i samarbejde med Socialt Udviklingscenter, SUS, under Socialministeriet. Projektet, der også inkluderer kurser og coaching, slutter i foråret, men beskæftigelseschefen vil fortsat gerne tilbyde de alternative lån.
Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard advarer mod at tro, at mikrolån kan få tusindvis af kontanthjælpsmodtagere væk fra offentlig forsørgelse.
Alligevel vurderer han, at det er en god idé at udbrede mikrolånsmodellen til flere på offentlig forsørgelse.
"Man skal ikke lade nogle muligheder stå uafprøvede i den situation, vi står i nu, og kan det lykkes bare at få nogle få fra kontanthjælp i beskæftigelse, som ellers ikke ville være kommet det, betaler sådan nogle investeringer sig hurtigt ind igen. Men jeg tvivler meget på, at det bliver mikrolån, der er løsenet på at få de fleste væk fra kontanthjælpen," siger Thomas Bredgaard til A4
Kilde: A4