Mette Frederiksen efter kritik fra Kina: Vi har ytringsfrihed

Det er denne satiretegning i Jyllands-Posten, der har skabt harme i Kina. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen udtrykker dog samtidig medfølelse med Kina, som kæmper med coronavirus.

Der er ytringsfrihed i Danmark.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at Kina har krævet en undskyldning fra Jyllands-Posten på grund af en satiretegning i avisen.

- Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det har vi på en anden måde end mange andre steder. Og vi har det ikke kun, hvad angår ord, men vi har det også i handling, for eksempel når man tegner.

- Kineserne står i en rigtig svær situation. Jeg tror, vi alle er rigtig kede af den epidemi.

- Mennesker har mistet livet, flere er ramt af den, og den kinesiske regering håndterer i øvrigt situationen rigtig fint, ser det ud til, siger Mette Frederiksen efter sin tale ved Europakonferencen i København.

På tegningen i Jyllands-Posten er vira sat ind på det kinesiske flag i stedet for de stjerner, der normalt pryder det. En reference til den dødelige coronavirus, der i øjeblikket hærger Kina.

Kinas ambassadør i Sverige blev for nylig indkaldt til en samtale, efter at Kinas ambassade havde kritiseret svenske medier for deres dækning af Kina.

Mette Frederiksen opfordrer til ro.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Kina, og det kommer vi også til at have i fremtiden.

- Så kan vi godt have lidt forskellige holdninger, og det har vi så i den her sag. Men jeg er ikke bekymret, siger statsministeren.

Flere end 100 er døde af coronavirus i Kina.

Det er via den kinesiske ambassade i Danmark, at Kina har krævet en undskyldning for tegningen, der blev bragt mandag. Undskyldningen kommer ikke, har Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, fastslået.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviste tidligere tirsdag forud for et møde i EU at forholde sig til sagen.

- Som dansk udenrigsminister vil jeg gerne understrege, at vi har ytringsfrihed og forsamlingsfrihed i Danmark.

- Det tilkommer ikke mig at debattere satiretegninger eller kommentere på dette her. Det er kendt, at vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er også klart for kineserne.

- Vi har en grundlovssikret ytringsfrihed. Og det er vigtigt at slå fast. Så det tilkommer ikke mig eller regeringen at kommentere på satiretegninger, gentog udenrigsministeren flere gange før mødet.

Jeppe Kofod begyndte med at udtrykke sin støtte til Kina i forbindelse med virusset, der har påvirket landet stærkt.

- Jeg vil starte med at sige, at vi fra den danske regerings side har kæmpe sympati med den kinesiske befolkning og Kina i forhold til den dødelige virus, vi ser.

- Vi ser, at kinesiske myndigheder gør alt, hvad de kan, for at inddæmme denne her virus. Og vi vil gerne takke for samarbejdet omkring de danskere, der er i Kina, sagde Kofod.

En lang række danske politikere har tirsdag udtrykt, at de ikke mener, at Jyllands-Posten skal undskylde for satiretegningen.

/ritzau/