Mette F. uddeler pris: Fællesskabet er et modsvar til tidens navlepilleri

- Vi lever i en tid, hvor det individuelle og narcissismen bliver dyrket; hvor vi hver især skal være et udstillingsvindue. Fællesskabet er modsvaret til det, siger Mette Frederiksen, der torsdag uddeler Fællesskabsprisen. (Foto: Foto: Sekretariatet for Fællesskabsprisen.)

Mette Frederiksen (S) hylder fællesskabet i det danske samfund, når hun torsdag uddeler Fællesskabsprisen til ti almindelige danskere.

- Den begivenhed jeg glæder mig allermest til i løbet af året er faktisk Fællesskabsprisen, fortæller Mette Frederiksen.

Ikke Folketingets afslutningsdebat? spørger Avisen.dk lidt kækt.

- Nej, det er det godt nok ikke. Folketinget ville aldrig vinde over Fællesskabsprisen. Desværre, griner hun.

Mette Frederiksen er formand for Socialdemokratiet. Hun er også én af stifterne af Fællesskabsprisen. Hun er begejstret, fordi hun skal være med til at overrække prisen til de ti almindelige danskere, som har vundet prisen i år for deres særlige indsats på deres arbejdsplads eller i deres lokalområde.

Fællesskabsprisen uddeles i år på Oslobåden i København torsdag 7. juni.

Idéen med prisen er at hylde den almindelige dansker, som i modsætning til sportsstjerner og andre kendte sjældent bliver hyldet for sin indsats i hverdagen.

- Det er vigtigt at anerkende folks indsats og sige tak, og det tror jeg ikke altid, vi er lige gode til i Danmark. Det bedste for vores fællesskab er ildsjæle, og ildsjæle kan jo brænde ud. Derfor må vi lige stoppe op og sige: 'Hvor er det godt, det du gør. Vi er glade for det, tak skal du have', siger Mette Frederiksen.

Fællesskab er modgift til selvoptagethed

Hun mener, at fællesskaber bliver afgørende for det danske samfund fremover. Individualismen har nemlig, ifølge Mette Frederiksen, taget et for stort tag i det moderne menneske. Der er brug for en modreaktion.

- Vi lever i en tid, hvor det individuelle og narcissismen bliver dyrket, hvor vi hver især skal være et udstillingsvindue. Fællesskabet er modsvaret til det, fortæller hun og uddyber:

- Man skal ikke præstere for at være en del af fællesskabet eller kunne noget særligt. Fællesskabet står for det modsatte af præstationskulturen, siger Mette Frederiksen.

Hun er særligt opmærksom på de mange børn, unge og ældre, som kæmper med mistrivsel i dagligdagen; hvor ensomhed præger hverdagen, og hvor både børn og voksne knækker sammen. Hun er overbevist om, at flere ville have det bedre, hvis fællesskab fyldte mere i vores samfund.

Hun understreger dog, at det er vigtigt, at fællesskaberne formår at rumme mennesker med forskellig baggrund. 

- Det er nemt at danne fællesskaber med mennesker, som ligner en selv på en prik. Det svære er at indgå i fællesskaber med mennesker, der er forskellige fra en selv. Det stiller større krav. Nogle af dem, der vinder på torsdag, er faktisk et eksempel på det, forklarer hun.

Fællesskabsprisen giver ekstra energi

Mette Frederiksen glæder sig over, at Fællesskabsprisen er vokset enormt på de fem år, prisuddelingen har eksisteret. Den er nemlig blevet langt større, end nogle af stifterne havde forventet. 

- Det er jo blevet meget større, end vi havde forestillet os. Jeg bliver forbløffet hvert år over, hvor mange der bliver indstillet. Vi har slet ikke svært ved at finde egnede vindere, og det er jo fantastisk, for det viser, at fællesskabet lever rigtig godt i Danmark, siger hun.

Og det er vigtigt for hende, fordi vi i Danmark har skruet vores samfund sådan sammen, at vi løser mange af vores udfordringer i det offentlige fællesskab frem for det familiære. Samtidig lægger hun også vægt på, hvor meget energi der skabes i fællesskaber. Ikke mindst når disse fællesskaber bliver fejret og hyldet. 

- Fællesskaber kan jo både være meget organiseret, men det kan også være i nogle helt gyldne øjeblikke, hvor der opstår en stjernestund mellem mennesker. Det er noget af det gladeste, der findes, siger hun og uddyber:

- Der er simpelthen så meget energi i det her, der er en enorm stolthed i dem, der bliver nomineret og en taknemmelighed hos dem, der får lov til at opleve fællesskabet.

Læs Avisen.dk's tema om Fællesskabsprisen