Hver gang, der var eksamen på teologistudiet, skrev Mathias Vinholt en mail til sine kammerater, hvor han drillende truede med at springe fra uddannelsen og i stedet blive elektriker.
Indtil han en dag pludselig gjorde det.
Formand for gymnasieelever: Mange tror, at erhvervsskolen er for de dumme
- Jeg skulle til at skrive bachelor, men følte faktisk, at jeg ville spilde både min egen og min vejleders tid. Faget var spændende, men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle bruge det til. Jeg frygtede, at jeg efter at have brugt fem-seks år på en uddannelse ville ende i et dødssygt kontorjob. Så jeg fik lidt en livskrise. Så tænkte jeg, fuck det, nu dropper jeg ud. Nu er jeg nødt til at prøve det der elektriker af, fortæller Mathias Vinholt til Avisen.dk.
Antallet af elever på erhvervsskolerne er faldet siden regeringens reform i 2015, som ellers skulle få flere til at vælge en uddannelse som faglært. Det skriver Information mandag.
Det handler blandt andet om, at der stadig er en indgroet forestilling om, at gymnasiet er for de dygtige og erhvervsskolerne er for de "dumme", mener formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Den historie kan 24-årige Mathias Vinholt genkende.
Jobbet som elektriker var faktisk en drøm, han havde haft siden barndommen. Han havde altid elsket at rode med elektronik. Men det med at søge ind på en erhvervsskole lå bare ikke i kortene, fortæller han.
De der drenge med krudt i røven
Han husker især en oplevelse, der brændte sig fast. I fjerde eller femte klasse spurgte en af hans klassekammerater læreren om, hvilket job han troede, at de hver især ville ende i.
- Og der var der nogle stykker i klassen, som typisk var den der kategori af drenge, som man siger har krudt i røven, og som ikke er så gode i skolen. Om den type drenge blev der sagt: "du vil nok være en dygtig tømrer" og så videre. Om mig sagde læreren: "du har hovedet skruet godt på, du kan nok godt blive forfatter eller journalist eller læse dansk på universitetet". Den slags gør indtryk. Jeg kunne godt lide at lave noget med mine hænder, men jeg identificerede mig ikke med den type drenge, der har krudt i røven, siger Mathias Vinholt.
Et par år senere, i niende klasse, skulle han diskutere fremtidsplaner med sin vejleder. Her luftede han forsigtigt tanken om at blive elektriker.
- Det syntes vejlederen ikke var den fedeste idé. Jeg havde jo et flot karakterblad, så han begyndte at snakke om universitetet.
"Så var det slut-prut"
Samtidig fik han indtryk af, at man med en erhvervsuddannelse låste sig fast til det samme job resten af arbejdslivet - noget, der kan virke overvældende for en 15-16-årig.
- Folk spurgte: "skal du så bare trække ledninger resten af dit liv?". Jeg troede, at hvis jeg valgte en erhvervsuddannelse, så var det slut, prut. Men det er jo løgn. Der er masser af mulighed for videreuddannelse, siger Mathias Vinholt.
Men gymnasiet virkede som det sikre valg, hvor unge Mathias Vinholt kunne udskyde den endelige beslutning om sit fremtidige job i et par år. Derefter valgte han teologi på universitetet af ren interesse.
- Men det sagde mig bare mindre og mindre. Det frustrerede mig blandt andet, at jeg kunne bruge månedsvis på at læse noget op, skrive en opgave og aflevere den, hvorpå den blot blev lagt i en skuffe. Det var kun mig selv, vejlederen og censoren, der havde læst den. Jeg savnede at udrette noget konkret, som har værdi for en masse mennesker, fortæller Mathias Vinholt.
"Det er fuldstændig fantastisk"
Så for lidt over et år siden forlod han universitetet til fordel for erhversskolen.
- Allerede første dag på skolen sagde faglæreren: "Jeg kommer ikke til at undervise jer i noget, I ikke skal bruge til noget". Det var den fedeste besked, siger han.
Det har vist sig at holde stik, og det betyder meget, mener Mathias Vinholt, der nu knokler løs på sin læreplads.
- Når jeg har brugt en arbejdsdag på noget, vil jeg gerne kunne se helt konkret, hvad jeg har lavet, eller tænke, det her har jeg lært i dag. Den følelse får jeg nu, hvor jeg er i lære som elektriker. Jeg har aldrig set mig tilbage. Det er fuldstændig fantastisk, siger han.
Ved siden af sin uddannelse er Mathias Vinholt også aktiv i Dansk Socialdemokratisk Ungdom, hvor han tager rundt og holder foredrag om sit uddannelsesvalg.
Artiklen fortsætter under billedet
I dag kan han ærgre sig lidt over, at han i første omgang lod sig skræmme væk fra elektrikerdrømmen af fordomme og uddannelsessnobberi.
- Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved nu, var jeg ikke taget på universitetet, siger han, og fortsætter:
- Jeg har også snakket med mange, som nærmest er misundelige og fortæller mig, at de også havde en drøm om at blive kok eller tømrer, men at det lå i kortene, at de skulle på gymnasiet. Det er ærgerligt, for jeg tror mange kommer i klemme undervejs i uddannelsen og står med samme frustrationer, som jeg havde. Når man vælger uddannelse, skal det være et oplyst valg, men det er det ikke, hvis man ikke har mulighed for at se hele paletten.