Denne artikel er udarbejdet af Benjamin Rothenborg Vibe, som er journalist i Dansk El-Forbund. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen på Avisen.dk.
- Det kan simpelthen ikke passe, at vi har kolleger, som kun har været nogle måneder i faget, før de bliver udsat for stød. Hvis man vil have flere unge til at blive faglærte elektrikere og oven i købet blive længere tid på arbejdsmarkedet, så duer det ikke, at de risikerer liv og lemmer eller i sidste konsekvens mister livet.
Sådan lyder kommentaren fra Morten Ahrendt, som er formand for Dansk El-Forbund Ungdom (DEF).
DEF’s medlemsagitatorer, som tager på skolebesøg og oplyser el-elever om deres krav og rettigheder på arbejdsmarkedet, har via spørgeskemaer fået besvarelser fra i alt 318 H1-elever på 11 erhvervsskoler på både Sjælland, Fyn og Jylland. Uddelingen af spørgeskemaer er foretaget i efteråret 2018.
UDVID
Den falder på baggrund af en rundspørge blandt 318 H1-elever på 11 erhvervsskoler i hele landet. Rundspørgen viser, at 90 procent af el-eleverne har prøvet at arbejde med spænding på, når de er nået til elektrikeruddannelsens første hovedforløb. På det tidspunkt er de typisk et til halvandet år henne i deres uddannelse og har kun været ude i en enkelt praktikperiode hos en virksomhed eller i skolepraktik.
Blandt de lærlinge, der har arbejdet med spænding, har hele 75 procent været udsat for elektrisk stød.
Livsfarlige stød
Forbundssekretær i DEF Lene Christiansen, der har arbejdsmiljø som sit ansvarsområde, ærgrer sig over tendensen.
- Det er simpelthen nødvendigt, at der sker en forandring. Vi anbefaler altid, at man arbejder uden spænding på, og det gør vi, fordi vi ser konsekvenserne hos de kollegaer, som har været udsat for en el-ulykke.
Skadernes omfang og alvorlighed ved elektrisk stød afhænger af spændingen, strømstyrken, varigheden af strømgennemgangen og af hvordan strømmen passerer i kroppen. Man risikerer både ydre og indre skader, og stødskader kan vise sig både ved selve ulykken og op til år senere i form af senfølger. Derfor er det vigtigt, at man får registreret eller anmeldt ulykken.
- Desværre bliver de fleste stød ikke anmeldt eller registreret – måske fordi det opleves som pinligt eller ubetydeligt. Men det er vigtigt, hvis man skal kortlægge det fulde omfang af stødulykker og deres konsekvenser - og ikke mindst, hvis du skal have erstatning i tilfælde af skader og mén, forklarer Lene Christiansen.
Arbejdsskader skal anmeldes
Ifølge agitationskonsulent i DEF Susanne Vestergård Jepsen, der selv er udlært elektriker, er der plads til forbedring blandt landets elektrikerlærlinge, netop når det gælder registrering, anmeldelse og besøg på skadestuen. Ifølge spørgeskemaundersøgelsen, som hun har uddelt på sine skolebesøg, hvor hun fortæller om el-elever på erhvervsskolerne om deres krav og rettigheder, har blot 15 procent af de elektrikerlærlinge, der har fået stød, efterfølgende været hos lægen eller på skadestuen. Og kun 11 procent har anmeldt det som en arbejdsskade.
- Hvis vi skal forbygge stød, er det meget vigtigt, at de enten bliver anmeldt eller registreret. Kun på den måde kan ens arbejdsmiljørepræsentant eller mester følge op på ulykken og sørge for, at det ikke gentager sig, forklarer Susanne Vestergård Jepsen.
’Drop spændingen’
Hun håber, at ungdommens nye kampagne STOP STØD kan sætte fokus på problemet og være med til at skabe en ’kulturforandring’ i måden at arbejde på, hvor man ’dropper spændingen’ og arbejder spændingsløst.
- Hvis det er absolut livsnødvendigt, og arbejdet ikke kan udføres spændingsløst på et andet tidspunkt, så er vores budskab – både til lærlinge, svende og mestre - at man skal tage nogle vigtige forholdsregler. Samtidig oplyser vi lærlingene om, hvad de skal gøre, hvis de får stød, og hvordan de kan bruge fagforeningen.
Med flyers, brochurer og røde STOP STOP-armbånd sætter ungdommens kampagne fokus på et mere sikkert arbejdsmiljø blandt lærlingene og henviser til den særlige temaside def.dk/stop-stød med gode råd, retningslinjer og vejledninger. Ungdommen har også produceret plakater, som kommer til at hænge i elektrikerlærlingenes klasselokaler.