- Jeg føler, vi bliver uretfærdigt behandlet!
Sådan lyder det fra udviklingshæmmede Martin Rosenlind, der torsdag har fået nej til at stemme ved folketingsvalg.
Martin Rosenlind lagde sammen med tre andre personer med kognitivt handicap i januar sag an mod staten, fordi de ville have lov til at stemme. Det var samtidig en prøvesag for omkring 2.000 personer, der har fået frataget stemmeretten på grund af et værgemål.
Men torsdag afviser Østre Landsret de fire personers sagsanlæg, og det bliver dermed fortsat et nej.
- Det er ærgerligt, at vi stadig ikke må stemme, siger Martin Rosenlind til Avisen.dk.
Martin Rosenlind arbejder på TV-Glad, hvor han læser nyheder og holder sig opdateret. Men han må ikke stemme, fordi han er underlagt værgemålslovens paragraf 6, da han har en værge, der holder styr på hans økonomi.
Som frontfigur for de mange andre danskere, der har fået frataget sig deres stemmeret, har han forsøgt at slå et slag for ligestilling.
Et slag, der i dag blev tabt.
- Jeg tænker, at vi skulle have haft vundet. Det er uretfærdigt, at vi ikke må stemme. De siger, at vi skal passe et arbejde, og det gør vi - men vi må ikke stemme til folketingsvalget. Det giver ikke mening, siger Martin Rosenlind.
Hvis det står til Martin Rosenlind, skal sagen ankes til Højesteret.
De cirka 2.000 danskere under værgemål er fradømt deres retlige handleevne. De er udviklingshæmmede, sindslidende, demente eller lider af anden sygdom, der gør dem ude af stand til at holde styr på egen økonomi.