Det blev til store stigninger på aktiemarkederne på ugens sidste handelsdag, efter at EU-topmødet, ganske overraskende for mange, kastede en aftale om økonomisk støtte til Europas kriseramte banker af sig. Samtidig var der markante rentefald i de sydeuropæiske lande på bekostning af Nordeuropa - herunder Danmark - hvor renten steg.
Det toneangivende aktieindeks, C20, steg med 2,7 pct. til indeks 446,04.
Det var den nye aftale fra EU-politikerne, der stjal alle overskrifter fredag. Samtlige aktier i C20-indekset steg med mere end 1 pct., mens det for hele 12 aktier også blev til stigninger på mere end 2 pct. I toppen var der en del af de cykliske aktier, mens investorernes faste holdepladser i svære tider - de defensive aktier - var at finde i bunden.
Ligesom i det øvrige Europa havde bankerne medvind. Nordea blev topscorer blandt de finansielle papirer i C20-indekset med en stigning på 6,3 pct. til 50 kr., mens Danske Bank steg med 4,0 pct. - som den ottendemest stigende aktie i hele indekset.
Containerindekset SCFI i Shanghai fredag viste en fremgang til containerraterne på fragt fra Asien. En prisudvikling, der er særdeles vigtig for A.P. Møller - Mærsks containerrederi, Maersk Line. Mærsks B-aktie løftedes med 4,9 pct. til 38.440 kr.
Vestas sluttede for anden dag i træk helt i top i C20-indekset. Fredag blev det til en stigning på 8 pct. Selskabet præsenterede fredag Jean-Marc Lechêne som ny driftsdirektør.
Blandt sidepapirerne tabte Topotarget stort efter lunkne fase II-resultater med kræftmidlet Belinostat til behandling af patienter med kræft af ukendt oprindelse. På internetdebatsider har private investorer i gennem lang tid spekuleret i positive resultater fra studiet, men det nåede ikke sit primære effektmål. Aktien faldt med markante 59,9 pct. til 1,46 kr.
Obligationsinvestorerne åndede lettet op i fredagens handel, efter at de i lang tid har holdt vejret på grund af den økonomiske krise i Europa. Specielt udsigten til at de pressede banksektorer i Italien og Spanien kan få direkte hjælp fra EU's permanente hjælpefond, ESM, via et fælles banktilsyn med base hos ECB løftede stemningen.
Det resulterede i ganske markante rentefald i Sydeuropa, hvor renteniveauet på de tiårige statsobligationer længe har ligget faretruende højt, mens der i Nordeuropa, hvor investorerne har søgt ly for krisen, var pæne rentestigninger.
Den tiårige, italienske obligationsrente faldt med 38 basispoint i forhold til lukkeniveauet torsdag med en rente på 5,79 pct. Fra morgenstunden var renten en overgang helt nede i 5,75 pct. I Spanien faldt renten på de tiårige statspapirer med 52 basispoint til 6,33 pct.
I Danmark, som har været en foretrukken parkeringsplads for de nervøse investorer, peger rentepilen omvendt klart opad, og den tiårige rente herhjemme endte ugen 8 basispoint højere i 1,43 pct., mens den tilsvarende rente i Tyskland steg med 9 basispoint til 1,6 pct.
/ritzau/FINANS
Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk