Løkkes "absurde" strafafgift truer danske pensionsopsparere

- Regeringen fokuserer i for høj grad på misbrug fra nogle få i stedet for at løse samspilsproblemet for de mange, siger Fini Beilin, direktør i DA, til Børsen.dk (Foto: Foto: Sara Gangsted/Scanpix/arkiv)

Nye pensionregler kan være med til at undergrave regeringens nye plan, lyder det.

Regeringens såkaldte spekulationsværn kan ende med at blive dyrt for danskerne. Sådan lyder advarslen fra arbejdsgivere, lønmodtagere og pensionsbranchen.

Spekulationsværnet skal ellers indføres for at sikre, at folk ikke misbruger Løkke-regeringens og Dansk Folkepartis nye pensionsaftale, der skal gøre op med samspilsproblemet, så det i højere grad kan betale sig at spare op til pension.

Men den nye regel mod spekulation undergraver i sidste ende regeringens egen pensionsplan, lyder advarslen til skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Det skriver Børsen.

- Regeringen fokuserer i for høj grad på misbrug fra nogle få i stedet for at løse samspilsproblemet for de mange, siger Fini Beilin, direktør i DA til Børsen.dk

"Det er helt absurd"

Regeringens pensionsaftale skal gøre det mere attraktivt for danskere at spare op til pension. Det skal ske ved, at alle med fem år til pensionsalderen skal kunne indbetale op til 50.000 kroner årligt på aldersopsparingen.

Men for at undgå, at folk hæver penge fra en anden opsparing – f.eks ratepension – og sætter dem ind på en aldersopsparing, vil regeringen indføre det omtalte spekulationsværn.

Det betyder, at hvis man har fået en udbetaling fra en pensionsordning i op til 10 år inden, man er nået folkepensionsalderen, og indbetaler dem på aldersopsparing - ja så falder hammeren. Straffen lyder på, at man skal betale en afgift på 40 procent af de penge, man sætter ind.

Og det er "helt absurd", mener Jan V. Hansen, der er vicedirektør i Forsikring og Pension.

- Konsekvenserne ved at begå fodfejl er voldsomme. Selvom det måske kun er få personer, der bliver ramt, så er straffen så hård, at det kan forhindre, at det her får den ønskede udbredelse," siger Jan V. Hansen til Børsen.dk. Han sammenligner strafafgiften med "dummebøder".

Lav forslaget om

Også LO og Dansk Arbejdsgiverforening melder, at spekulationsværnet ødelægger målet med aldersopsparingen. Det løser et problem, men skaber et nyt, lyder vurderingen fra stedfortrædende formand i LO, Arne Grevsen.

De tre parter har skrevet til Folketingets Skatteudvalg og regeringen. De opfordrer til, at lovforslaget, der i øjeblikket bliver behandlet i Folketinget, bliver ændret.  

I et skriftligt svar giver Karsten Laurtizen (V) udtryk for, at han er villig til at lytte - så længe det ikke koster for meget i økonomien.

"På den ene side er vi som regering nødt til at være økonomisk ansvarlige. Når det er sagt, er jeg altid villig til at lytte til gode idéer. Derfor går jeg gerne i dialog med organisationerne om, hvordan vi når helt i mål med at sikre, at det kan betale sig at spare op til pension," lyder det i en skriftlig kommentar. 

Tidligere er pensionsaftalen også blevet kritiseret for at favorisere de højtuddannede, mens sosu-medarbejdere derimod stort set ingen ekstra gevinst får af udspillet. Det kan du læse mere om her.