Løkkes pensionsplan får hug: Lavtlønnede mister tusindvis af kroner

Der blev lovet 2,4 mia. kr. til ældre lavtlønnedes pensionsproblemer. Regeringen bruger dog en del af pengene på at sænke skatten for topskattebetalere og unge.
Lars Løkke Rasmussen lovede 2,4 mia. kr. til ældre lavtlønnedes pensionsproblemer – men bruger en del af pengene på at sænke skatten for topskattebetalere og unge.
Lars Løkke Rasmussen lovede 2,4 mia. kr. til ældre lavtlønnedes pensionsproblemer – men bruger en del af pengene på at sænke skatten for topskattebetalere og unge. Foto: Scanpix/ Ida Guldbæk Arentsen

Løkke-regeringen vil give ekstra fradrag til højtuddannede og unge, men sosu-medarbejderen og industrimedarbejderen får derimod stort set ingen ekstra gevinst af regeringens pensionsudspil, lyder det fra pensions-sektoren. 

Det skriver finans.dk.

Professor ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen, formand for den tidligere Pensionskommission, siger, at regeringens plan tager toppen af det såkaldte samspilsproblem, men at præcisionen halter. 

- Flere med høje pensionsopsparinger vil blive berettiget til offentlige ydelser, som de ikke har behov for. Og for de lavtlønnede er der klart stadig et incitamentsproblem til pensionsopsparing i en del af arbejdslivet, siger Torben M. Andersen til finans.dk.

Højtuddannede får mere

For at undgå at det skal koste danskerne penge at spare op til pension, fordi de bliver modregnet i offentlige ydelser - samspilsproblemet - vil regeringen indføre et nyt pensionsfradrag. Fradraget gør sig først gældende for indbetalinger på mindst 16.000 kr. årligt.

Det betyder ifølge pensionsselskabet for buschauffører og sosu-assistenter, Pensam, at højtuddannede vil få 2.300-4.600 kr. ud af fradraget eller 2,9-5,9 procent af indbetalingen.

For sosu-assistenten giver det 400-800 kr. mere årligt – eller 1,5 procent af pensionsindbetalingen.

- Problemet er, at fradraget først starter ved 16.000 kr. Det burde starte ved 0, siger direktør i Pensam, Torsten Fels.

Minister lytter til konstruktive forslag

Nok bliver folk med lav- og mellemindskomst stadig modregnet i offentlige ydelser, men det ekstra skattefradrag betyder, at alle ved indskud på 16.000-87.000 kr. på ratepension eller livrente kan trække 4 pct. fra op til 15 år før folkepensionen og 8 pct. de sidste 15 år.

Pensions-selskaberne vil have en mere målrettet løsning. Til det svarer finansminister Kristian Jensen (V), at regeringens udspil "afspejler ønsket om at håndtere samspilsproblemet og skal betragtes i sammenhæng med tilbagetrækningsaftalen fra juni samt de øvrige elementer i regeringens udspil til Jobreformens fase 2".

- Det udspil vil vi inden længe indlede forhandlinger om, og i den forbindelse er vi lydhøre over for alle konstruktive forslag, der måtte blive fremlagt. Drøftelserne af disse tager vi i forhandlingslokalet, siger Kristian Jensen.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.