Løkke: Vi skal have flere nuancer i udlændingedebat

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er uenig om, hvilken rolle religion spiller i integrationen. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

Regeringen er klar til at tage meget mere hårdhændet fast om problemernes rod end tidligere.

Spørgsmålet om, hvorvidt religion har betydning for integrationen eller ej, deler Venstre og Socialdemokratiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at tingene giver bedre mening, hvis de kommer i det rette perspektiv.

Det siger han under hans foreløbige opsamling på åbningsdebatten i Folketinget torsdag aften.

Han mener, at man kan blive integreret, selv om man er religiøs. Bare viljen er der.

- Det kan ikke nytte noget, at vi sender det signal til mennesker, som har valgt Danmark til og har indfødsret og som passer sig og sine og har en religion, som ikke er min, at vi ikke betragter dem som integrerbare.

- Vi skal udvise den evne at se balanceret på tingene og helt ærligt, jeg tror godt, befolkningen kan rumme begge nuancer, siger statsministeren i debatten, der som regel varer til omkring midnat.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har kritiseret statsministeren for at undervurdere religionens betydning for integrationen.

Han sagde tirsdag i sin åbningstale, at integrationen ikke handler om hudfarve og heller ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til i stedet.

Han understreger dermed, at det er viljen, der tæller. Vi skal også være bedre til at lytte til hinanden ifølge statsministeren.

Hun kaldte statsministerens betragtning "overfladisk".

Omvendt mener Lars Løkke Rasmussen, at hun skubber en gruppe af mennesker væk fra fællesskabet i Danmark ved at fremhæve folks religion.

- Mange er integreret og hudfarve og religion er ikke nogen hindring for det. Jeg tror, vi kan få den folkelige opbakning fra alle til at gøre noget, der er målrettet de få, siger han.

Han slår dog samtidig fast, at regeringen er klar til at tage hårdere fat end tidligere.

- Regeringen er klar til at tage meget mere hårdhændet fast om problemernes rod end før. Men jeg vil insistere på at gøre det med en debat, der ikke gør os dummere, end vi er, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/