Administration 

Lizette Risgaard før 1. maj: "Vi har mange kampe og mange sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed"

LO-formand Lizette Risgaard vil bruge sin 1. maj tale til at tale imod kontanthjælpsloft og højere pensionsalder. (Foto: Foto: Linda Kastrup/Scanpix)

1. maj skal bruges til at understrege, at fagbevægelsen til enhver tid bekæmper stigende ulighed og kontanthjælpsloft. Sådan er budskabet fra LO-formanden, som gør klar til at holde syv 1.maj-taler.

Rød road-tour med risiko for hæs stemme.  

Sådan kan man betegne Lizette Risgaards 1. maj i år.

På Arbejdernes Internationale Kampdag holder LO-formanden syv taler i Esbjerg, Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart, Ringsted og København.

Fra tidlig morgen i det vestjyske til hun sidst på dagen slutter af i Fælledparken, vil dansk fagbevægelses førstedame tale imod ulighed. 

- Hullerne i vores sikkerhedsnet bliver større og større. Dagpengene er udhulet, og det rammer de arbejdsløse. Familier bliver fattigere med et kontanthjælpsloft. Den stigende ulighed hører ikke hjemme i Danmark, og det vil fagbevægelsen til enhver tid bekæmpe. Vi kæmper jo for et samfund, hvor vi er mere rige, mere lige og mere trygge, siger Lizette Risgaard.

"Vi har mange kampe og sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed og fattigdom både herhjemme og ude i verden"
Lizette Risgaard, LO-formand

Hun minder om, at hun fra allerførste dag har været indædt modstander af kontanthjælpsloftet, der ifølge flere beregninger sender over 60.000 børn ud i fattigdom. Men budskabet kan ikke siges ofte nok, betoner LO-formanden.

- På Arbejdernes internationale kampdag er det vigtigt at fokusere på alle de sejre, som arbejderbevægelsen har haft, fordi vi har kæmpet sammen for at få nogle rettigheder. Men vi har mange kampe og mange sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed og fattigdom både herhjemme og ude i verden, siger hun.

Fast inventar i Fælledparken

Lizette Risgaard kan sin ABC, når det gælder arbejderbevægelsens internationale kampdag. Godt nok havde hendes mor, der op gennem Lizettes barndom på Nørrebro i København blandt andet arbejdede som rengøringsassistent og HKer, sjældent fri 1. maj, så datteren kom ikke i Fælledparken, selvom det lå lige om hjørnet.

Men Lizette Risgaard tog revanche, da hun fik en kontoruddannelse og blev aktiv i HK Ungdom. Siden begyndelse af 1980erne har hun været fast inventar i Fælledparken. Både som tillidsrepræsentant, næstformand i LO-Storkøbenhavn, formand for HK Service i København og siden næstformand og nu formand i LO.  

"1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen"
Lizette Risgaard, LO-formand

- Jeg har haft vildt mange gode oplevelser sammen med kammerater og kolleger i Fælledparken, siger hun og lægger ikke skjul på, at der 1. maj er et lille minus ved at være formand for LO. Der er nemlig ikke god tid i et stramt 1. maj-program til at gå rundt og snakke med alle. 

Lizette Risgaard er da også en af veteranerne, når hun holder en af hovedtalerne på den store scene foran titusindvis af lærlinge, håndværkere, portører, sosuer, industriarbejdere og andre tilhørere.

- Både i Fælledparken og i mange andre danske byer nyder folk en fridag og en øl, og selvom nogen har ondt af det sidste, mener jeg, at begge dele er fortjent. Danskerne slider i hverdagen og er effektive og produktive. 1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen. Både politikere og arbejdsgivere skal vide, at vi er en drivkraft i udviklingen af vores arbejdsmarked og velfærdssamfund. Vi har et samfund, hvor der er masser at gøre, og fagbevægelsen skal være med, for så bliver løsningerne bedre, siger hun.

En vildfarelse at hæve pensionsalder  

Men noget af det, som LO-fagbevægelsen absolut ikke vil være med til er at hæve pensionsalderen yderligere, sådan som VLAK-regeringen har planer om. Og modstanden mod en højere pensionsalder vil klart fremgå af Lizette Risgaards taler 1. maj, forsikrer hun.

- Politikerne kan ikke blive ved med at hæve pensionsalderen mere end de allerede har aftalt. Og specielt ikke, hvis de ikke vil være med til at gøre noget ekstra for arbejdsmiljøet, satse mere på forebyggelse og sikre, at der er langt bedre muligheder for tilbagetiltrækning for nedslidte end i dag, siger Lizette Risgaard.

Hun fremhæver, at regeringens regnestykker heller ikke holder vand.

- Regeringen siger, at vi er nødt til at blive flere år på arbejdsmarkedet, hvis vi vil finansiere fremtidens velfærdssamfund. Men så vil jeg gerne foreslå, at de sørger for at vores skattesystem fungerer, så alle bliver opkrævet det, de skal. Hvis der var styr på opkrævning af skatter, var der jo penge nok i fælleskassen til, at man slet ikke behøvede at komme ud i vildfarelser om at hæve pensionsalderen, siger hun.

Lizette Risgaard pointerer, at kampen for at sikre lønmodtagerne gode løn- og arbejdsforhold og ikke mindst et bedre arbejdsmiljø skal føres både herhjemme og ude i verden.

- Globaliseringen betyder, at samarbejde på tværs af landegrænser også er vigtigt for at bekæmpe blandt andet social dumping samt sikre nogle minimums-rettigheder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i international fagbevægelse kæmper de samme kampe skulder ved skulder. Det er altid tydeligt 1. maj og gør mig ekstra glad, siger hun.  

Tager utilfredshed alvorligt

I kølvandet på urafstemningen om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked, er LO-formanden røget ud i lidt af et stormvejr fra blandt andet bygningsarbejdere. De har stemt nej til den nye overenskomst i protest mod, at arbejdsgiverne kan sende dem på såkaldt systematisk overarbejde en time om dagen.

"Jeg står på mål for de overenskomster, som nu er vedtaget"
Lizette Risgaard, LO-formand

Lizette Risgaard ved godt, at det kan give protester 1. maj rundt omkring.

- Jeg står på mål for de overenskomster, som nu er vedtaget. Det er sådan, at nogen gange er der stor glæde hele vejen rundt i forbindelse med en overenskomstfornyelse og andre gange er nogle grupper utilfredse. Den bekymring og utilfredshed skal vi alle sammen tage alvorligt og lytte til og snakke sammen om, og det er jeg i fuld gang med, siger hun.

LO-formand Lizette Risgaard og LO's fire næstformænd har et travlt program på Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj. Tæt på 30 steder får besøg af LO-toppen. 

Lizette Risgaard taler i Esbjerg kl. 7.15 og derefter i Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart, Ringsted og slutter i Fælledparken i København klokken 14.45.

Næstformand Arne Grevsen taler i Hadsund kl. 9.00 og derefter går turen til Hobro, Aars og Aalborg. Han slutter med en tale i Brønderslev kl. 15.45. 

Næstformand Ejner K. Holst begynder 1. maj med tale i Greve kl. 6.45, og så går turen til Herlev, Valby, Helsingør, København og Holbæk. 

Næstformand Nanna Højlund taler i Aarhus kl. 9.45, og så sætter hun kursen mod Silkeborg, Horsens og Galten. 

Næstformand Morten Skov Christiansen holder sin første tale i Ribe kl. 10.45, og dernæst går turen til Billund, Haderslev og Sønderborg.  

Mary smiler
Kongelige

Mary bliver udstillet

Morten Messerschmidt
Underholdning

Messerschmidt får nyt job

Lottokuponer
Nyheder

Heldig dansker vinder 11 millioner

Matte Frederiksen
Nyheder

Nyt forsøg på at finde slettede sms'er

Sprøjter med Astra Zeneca
Corona

Finder årsag til AstraZeneca-blodpropper

biler på snedækkede veje
Nyheder

Isglatte veje forårsager flere uheld

Wafande
Kendte

Wafande skal være far

Alec Baldwin
Kendte

Alec Baldwin:

Jeg trykkede ikke

på aftrækkeren

Ikea-skilt
Helt vildt

27 mennesker strandet i IKEA

En ældre hvid bil
Biler

50 mio. Corollaer solgt

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Her er verdens dyreste byer

Nyheder

Snestorm lammer trafikken i Jylland

Nyheder

Statsminister: Hjælp ældre til 3. vaccinestik

En mand med en pind poder
Corona

Yderligere to tilfælde af Omikron er fundet i Danmark

Et rødt museum
Krimi

Kaos i København:

Flere hundrede evakueret

Mette F på talerstolen
Corona

Nu er det alvorligt:

Mette indkalder til pressemøde 

to langhårde mænd
Kendte

Erann DD tilbage på tour med sit band

mand står i kø ved testcenter
Corona

Ny rekord:

5.120 smittede 

mand i blå polotrøje står i park
Nyheder

Dansk feriepark

solgt 

mand står op ad mur
Kendte

Efter TV2-afsløring:

Dyrby sendt hjem

person står med kanyle og glas
Krimi

To mænd sigtet:

Satte ild til

vaccinationscenter

bygning i københavn set udefra
Mad og drikke

Tak for kaffe:

Berømt café lukker

babyaktivitetsgynge
Nyheder

Tilbagekalder babyprodukt:

Risiko for kvælning

et bur
Krimi

Holdt kat fanget

i koldt vand i syv timer 

en mand i blåt
Corona

Gæst ved dj-koncert

testet positiv for Omikron

mand med rødt tørklæde står foran mur
Kendte

Qvortrup springer ud

som side 9-mand 

molly egelind sidder med hånden under hagen
Kendte

Molly Egelind:

Accepterer ikke jul

før 1. december

tv-vært står med papirer i hånden
Nyheder

Stjernevært pillet af

skærmen efter afsløring 

Prins andrew kigger
Kongelige

Pilot: Prins Andrew var

med på Epsteins privatfly

politi med udrykning
Nyheder

Tre studerende dræbt

i skoleskyderi

Trafik i snevejr
Nyheder

Onsdag skal du

køre tidligt!

Billede viser bilen der er grålig.
Biler

Her er

Årets Bil 2022

Karsten Ree er et stort smil.
Kendte

Ree smider bombe:

Biltyv opfandt DBA

Emma Aispuro
Nyheder

Berygtet mafiakonges unge

hustru får tre års fængsel

DJ Martin Jensen sidder ved et vindue.
Nyheder

Efter koncert:

ALLE skal testes

Et udprintet coronapas.
Corona

Besked til 40.000 ansatte:

Coronapas eller hjem

uden løn

Dronningen sammen med nogle af sine hjemmelavede klippede nisser
Underholdning

Dronningen fastholder 

denne tradition

To fra beredskabsstyrelsen set bagfra
Nyheder

Værnepligtige hjælper

med coronatest

To skåle risalamande med kirsebærsovs på.
Mad og drikke

Vildt: Så mange danskere

kan ikke fordrage risalamande

En karrusel med et træ i baggrunden
Livsstil

Det vidste du

(måske) ikke

om Tivoli

Ditte Julie Jensen hælder noget orange flydende ud over en kage.
Kendte

Bagedyst-darling

nedlagt af corona

En læge med en corona test i hånden.
Nyheder

Yderligere to tilfælde af

Omikron fundet i Danmark

mand i jakke og slips poserer
Nyheder

Valgbombe i kommune:

Ny borgmester 

hund løber i sne
Dyreliv

Pas på poterne! 

kvinde med solbriller
Kendte

Janni Spies er blevet

mormor

folk går på gaden i snestorm
Nyheder

Her rammer snestormen  

bil ved benzinpumpe
Biler

Skyhøje benzinpriser:

Sådan kører du længere

på literen

bradley cooper poserer
Underholdning

Superstjerne i chok:

Truet med kniv

amalienborg slotsplads
Kongelige

Nye sider

af Kongehuset

brandbiler og redningsfolk til stede på vej
Krimi

Varebil kører frontalt

sammen med bil

tv2-logo på bygning
Nyheder

Tidligere TV2-chef

til kolleger: Stå frem 

kvinde med stofmundbind
Corona

Ingen stofmundbind

opfylder krav

mand retter på skjorten
Nyheder

Dumper Messerschmidts

planer 

sas-fly holder i lufthavn
Nyheder

SAS taber milliarder

indsættelsesceremoni af præsident
Kongelige

Dronning Elizabeth

skiftet ud

fodboldspiller jubler
Sport

Se listen: De kan blive

Årets Sportsnavn 2021

forrude på bil dækket af sne
Krimi

Så kom sneen:

Kaos på vejene

sygeplejersker demonsterer
Nyheder

Sygeplejersker vil sige op

i protest 

messi
Sport

Lionel Messi vinder Ballon d'Or - for syvende gang

Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein
Nyheder

Anklager om

Epsteins ekskæreste:

Hun udvalgte piger til misbrug

Michael Dyrby
Nyheder

Sætter navn på krænker:

Det var Dyrby!

Grafisk fremstilling af omikron
Nyheder

FAKTA: Sådan udtales navn på ny coronavariant

Vacciner i bakke
Krimi

Forsøgte at sætte ild til vaccinationscenter

Pornomodeller poserer
Sex og samliv

Svensk studie:

Porno gavner sexlivet

Personer på gaden i snevejr.
Nyheder

Snestorm på vej

Nyheder

TV 2-direktør:

Ledelsen har svigtet

malegrej
Nyheder

Kommune forærer 250 kunstværker væk

Peter Ingemann
Kendte

Peter Ingemann: - Far tog mig med på bodega

blikkenslager
Nyheder

Tjek din lønseddel:
Hver anden finder fejl

Krimi

Frontalt sammenstød - flere er kommet til skade

mette frederiksen med stofmundbind
Corona

Mundbind kan være problematiske - det skal du gøre

Therese Philipsen
Nyheder

Hun fældede Jes Dorph:
- Jeg har været plaget af mareridt

Jes Dorph på gaden
Kendte

Jes Dorph:

Jeg fortryder

Søren Brostrøm viser et mundbind
Corona

Disse restriktioner
træder i kraft i dag

rasmus rask skolen
Nyheder

Ukendt coronavariant lukker dansk skole

Janni Pedersen
Nyheder

Janni Pedersen tilbudt

fast job for sex

frost på vindue
Livsstil

Frosten banker på for alvor - det skal du gøre

bov kro set fra hærvejen
Nyheder

Historisk kro skal have ny ejer: - Vi bliver til den er solgt

skiturister i lift
Corona

Vaccinekrav får danske skiturister til at tage corona-stikket

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen