Et stadigt stigende antal af landets omkring 163.000 arbejdsløse slipper i fremtiden for at rende til møder hos både jobcenteret og a-kassen.
Flere kommuner lader nemlig a-kassen overtage jobcenterets arbejde. 14 kommuner har overladt ledige til a-kasser – og 11 mere er på vej.
I København er a-kassen FTF-A den næste i rækken til at overtage sine egne ledige. FTF-A har blandt andet bankansatte og socialrådgivere blandt sine medlemmer.
”Jeg er rigtig glad for, at vi sammen med Københavns Kommune kan være med til at gøre op med det samtalecirkus, der har udviklet sig. Nu kan vi i stedet bruge kræfter på hurtigst muligt at få vores ledige medlemmer i job,” siger Michael Darmer, som er administrerende direktør i FTF-A.
De første sels måneder
Konkret betyder aftalen, at FTF-A nu overtager kontakten til ledige medlemmer, så de kan nøjes med at komme til samtaler i a-kassen de første seks måneder af deres ledighed.
I Københavns Kommune er beskæftigelsesborgmester Anne Mee Allerslev glad for, at ordningen nu bliver udvidet til også ledige finansfolk og socialrådgivere.
"Vi har rigtig gode erfaringer med modellen i København. Det er blevet lettere og mindre forvirrende for de ledige - og samtidig har vi i kommunen fået bedre tid til at tage os af de langtidsledige og kan yde en større indsats for dem," siger hun.
Fokus på resultater
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er begejstringen for ordningen til gengæld til at overskue.
”Når man fokuserer mere på, hvem der øver indsatsen end på resultatet, så risikerer man at tabe beskæftigelsesindsatsen på gulvet,” siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen.
Han mener, det er bedre for beskæftigelsesindsatsen, hvis den såkaldte ’anden aktør’ bliver fundet i et fair og åbent udbud.
”Vi er kritiske overfor, at man politisk beslutter at en bestemt aktør skal have opgaven. Det vi går op i er, at der er konkurrence om at skabe den mest effektive indsats, så vi får ledige hurtigst muligt i arbejde,” siger Jørgen Bang-Petersen.
Begyndte i København
De første til at bruge modellen med at lade a-kasser overtage egne ledige var Københavns Kommune, der i 2010 lod LO-forbund som 3F, FOA og Metal overtage deres egne ledige. Siden da er det gået stærkt.[pagebreak]
I dag har fjorten kommuner ledige hos a-kasserne, mens yderligere 11 kommuner er på vej.
”Det er et bevis for modellens levedygtighed, at den har bredt sig til så mange kommuner. Det viser også, at ordningen ikke kun er god for de ledige, men også er en fordel for a-kassernes og kommunernes eget arbejde," siger Anna Mee Allerslev.
Gerne landsdækkende
Hun håber også at inspirationen, når helt ind i regeringen.
"Jeg håber, at den nye regering også kigger på modellen og lader sig inspirere, så en lignende model kan blive landsdækkende. Det vil gøre samarbejdet endnu mere effektivt," siger Anna MeeAllerslev.
Hos DA er Jørgen Bang-Petersen alvorligt bekymret for konsekvenserne af at lade a-kasserneovertage de ledige.
Én politik
”Det afgørende er, at vi har én sammenhængende national beskæftigelsespolitik med udgangspunkti behovene på arbejdsmarkedet," siger Jørgen Bang-Petersen og fortsætter:
"Vi har i forvejen 91 jobcentre, hvis vi får en opdeling på a-kasser oveni så risikerer vi en endnu mere opsplittet og usammenhængende arbejdsmarkedspolitik.”
Minister er klar
Mens arbejdsgiverne er bekymrede, så synes beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen, at det er fint at lade a-kasserne om indsatsen i det første halve år.
"Vi er alle interesserede i at bremse dobbeltarbejde. Så det er en logisk løsning. A-kasserne kender deres medlemmer. Derfor har de gode muligheder for hjælpe," siger hun.
Hele beskæftigelsessystemet bliver en vigtig brik i de kommende trepartsforhandlinger. Det gælder også a-kassernes samarbejde med kommunerne.
”I trepartsforhandlingerne vil ideen om et sådant samarbejde spille en central rolle,” siger Mette Frederiksen.