Mette F: Dagpengekrav på bordet til foråret
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er helt med på, at kravet om at rulle forringelser i dagpengeretten tilbage skal tages op under forårets trepartsforhandlinger. Foto: ft.dk
Fagbosser kræver kortere vej til dagpenge. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er klar til at se på kravet til foråret.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er klar til komme fagbevægelsen i møde, når det gælder om at genoptjene retten til dagpenge.

Flere fagbosser med FTF's Bente Sorgenfrey i spidsen vil have rullet besparelser tilbage, så ledige ikke skal arbejde et helt år for at genoptjene retten til dagpenge men blot et halvt år, som det var tidligere.

Det krav er ikke blevet opfyldt af regeringen og Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2012, men ønsket er ikke glemt, siger Mette Frederiksen.

"Jeg har lyttet mig frem til, at det bliver en del af den diskussion, vi skal have i trepartsforhandlinger," sagde Mette Frederiksen mandag middag, da hun præsenterede den beskæftigelsesaftale, som regeringen og Enhedslisten indgik i lørdags.

Også SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen lover, at kravet vil blive hørt.

"Samfundet er i krise, og alles ønsker kan desværre ikke opfyldes. Men det er meget giftigt over for arbejdsløse, at man fremover skal have 52 ugers arbejde mod tidligere 26 uger for at genoptjene retten til dagpenge. Derfor er det et punkt, som vi i SF vil være meget opmærksomme på, når der skal være trepartsforhandlinger," siger han til Newspaq.

I SF er der glæde over, at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om midlertidigt at forlænge dagpengeperioden med et halvt år. Eigil Andersen havde dog gerne set en mere permanet løsning.

"Der er brug for større tryghed til de arbejdsløse. Vi vil helt sikkert arbejde videre på, at emnet tages op ved trepartsforhandlingerne. Her håber jeg på, at man kan få lavet nogle forbedringer," siger han.

På pressemødet sagde Mette Frederiksen, at fagbevægelsen kan få alle de emner på dagsordenen, som de ønsker.

"Vi diskuterer det, der er ønske om," sagde ministeren, der især glæder sig over, at prisloftet over seks ugers selvvalgt uddannelse afskaffes for ufaglærte, faglærte og ledige med forældet uddannelse.

Eigil Andersen tror, at køreplanen for trepartsforhandlingerne vil ligge klar i løbet af de kommende måneder.

Mette Frederiksen mener dog, at vi skal frem til efter overenskomstforhandlingerne på det private område, før en dagsorden vil være klar.