Landmændenes koner går til kamp: Vi er bekymrede

Kvinderne i 'Glade stiletter i landbruget' er alle gifte eller lever sammen med en landmand. (Foto: Foto: Torben Worsøe)

Kvinderne i gruppen 'Glade stiletter i landbruget' vil gøre det mere sikkert for deres landmænd at arbejde. Baggrunden er, at alt for mange landmænd kommer til skade.

En gruppe landmands-koner vil sætte en stopper for arbejdsulykker i landbruget. 

- Vi skal være dem, der stiller de dumme spørgsmål. Og dem, der gør mændene opmærksomme på, det er okay, opgaven lige tager fem minutter mere. For så har vi også husket at få sikkerheden med ind over, siger 48-årige Pia Volsgård. 

Hun er gift med landmanden Tommy på 26. år og sammen driver de en svinefarm i Ørnhøj nær Holstebro. Han laver det grove arbejde i stalden sammen med de 15 medarbejdere, og hun hjælper til på kontoret. 

Og så er Pia Volsgård sammen med 15 andre kvinder en del af gruppen 'Glade stiletter i landbruget', der hylder det gode liv på landet. Gruppen tager løbende emner op, der vedrører dem og deres hverdag ude på gårdene. 

Kvinderne, der alle er enten gift eller kæreste med en landmand, elsker livet på landet, men er urolige for mændenes sikkerhed. Derfor har de bestemt sig for at gøre det mere sikkert at arbejde på landet, fortæller Pia Volsgård. 

- Vi har taget det med arbejdsmiljø op, fordi vi er bekymrede. Der sker alle de her uheld og ulykker. Og vi har også kvinder i gruppen, hvis ægtefæller er kommet galt af sted, siger hun. 

Landbruget er hårdt plaget af arbejdsulykker. Det samlede antal af anmeldte arbejdsulykker i landbruget er steget med hele 17 procent fra 2011 til 2016. I 2011 var der 790 anmeldte ulykker. Det tal steg til 926 i 2016. Det viser tal fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har skrevet om.  

Kvinderne giver mændene noget at tænke over

Kvinderne i 'Glade stiletter i landbruget' har været i tæt kontakt med blandt andre Arbejdstilsynet og en arbejdsmedicinsk klinik for at blive klogere på emnet og finde ud af, hvad de selv kan gøre for at nedbringe antallet af ulykker.

Og Pia Volsgård er ikke i tvivl om, at kvinderne kan have en positiv indvirkning på deres landmænd. 

- Ved at kvinderne går ind i det med arbejdsmiljø og sikkerhed, så bliver det taget med ind i stuehuset hos landmanden. Og han kommer til at tænke mere over det, siger hun. 

Pia Volsgård mener, de danske landmænd har en tendens til at skorte på sikkerheden.

- Mange af dem er opvokset i landbruget og de ser ikke de samme farer, som vi gør. Det går først op for dem, når det virkelig er gået galt. Men al den snak, der er nu om sikkerhed, gør, at de bliver mere og mere 'obs' på det. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Pia Volsgård. 

Hun mener ikke, det er udtryk for dumdristighed fra mændenes side, at der sker så mange ulykker på landet. 

- Jeg tror, det er deres ihærdighed og deres indleven. Det er jo ikke bare et arbejde for dem. Det er deres livsstil, det er deres hobby, siger Pia Volsgård. 

Anspændt forhold til Arbejdstilsynet

Pia Volsgård peger på, at forholdet mellem Arbejdstilsynet og landmændene ikke ligefrem er rosenrødt.

Derfor vil 'Glade stiletter i landbruget' med blandt andet informationsaftener for landmændene vise, at Arbejdstilsynet er medspillere og ikke modspillere. Selvom det måske ikke altid virker sådan, forklarer Pia Volsgård. 

- Når de kommer på deres uanmeldte besøg, så føler man ikke, at der er ret meget medspil i det. Og den indtilling skal vi have vendt, siger hun.

'Glade stiletter i landbruget' har eksisteret i godt og vel tre år. Og i navnet på gruppen ligger et særligt budskab: 

- Vi vil fortælle med navnet, at vi er kvinder ude i landbruget. Og at vi er glade for at være det. Vi er her ikke bare for erhvervets skyld. Vi er her med hjertet, siger Pia Volsgård.