Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Den kommende EU-landbrugsreform kan blive et dyrt bekendtskab for danske landmænd. Det ligger fast, efter at EU's landbrugsministre i går aftes fik forhandlet deres forslag til den endelige reform på plads.
Nogle af de helt store udfordringer forbliver uløste - fx indeholder forslaget fra landbrugsministrene stadig mulighed for, at nationale regeringer kan flytte op til 15 pct. mellem pengekasserne.
I praksis kan det betyde, at danske landmænd må afgive støtte, mens andre lande vælger at føre pengestrømmen den anden vej, så landmændene her får penge fra andre kasser.
- Hvis danske politikere vælger at flytte 15 pct. - svarende til en milliard kroner væk fra danske landmænd over til andre formål, mens andre lande gør det modsatte, så skal vi konkurrere med den ene arm bundet på ryggen. Det vil være en meget uheldig situation for den danske fødevaresektor, og et alvorligt brud med den fælles landbrugspolitik, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer.
Grøn skævhed
Landbrug & Fødevarer hæfter sig desuden ved, at der stadig er udfordringer med den grønne komponent: At landmænd skal levere en vis portion miljø- og naturtiltag for at modtage støtte. Her er danske landmænd meget langt fremme i forhold til landbruget i andre lande, og problemet er, at der langt fra er enighed om, hvad der skal tælle med som 'grønne tiltag'.
- Vi vil meget gerne levere natur og miljø til samfundet fremover, og det gør vi allerede i stor stil i dag. De indsatser, vi har gjort, vil man fremover belønne landmænd i andre lande for at gøre - og så mener vi i al beskedenhed, at de bør tælle med på vores regnskaber også. Ellers bliver udgangspunktet helt skævt, forklarer Martin Merrild.
Vigtigt skridt for mælkeproducenter - men krisen er ikke løst
På den positive side tæller, at ministrene besluttede, at bløde op på den store omfordeling af støtten indenfor hvert land. Her havde både Kommissionen og Parlamentet lagt op til en fordeling, der ville indebære dramatiske indtægtsforskydninger mellem forskellige sektorer - den såkaldte interne udjævning - som ville være et hårdt slag for danske mælkeproducenter.
Hos formanden for Dansk Kvæg, Peder Phillipp, er der derfor ros til fødevareministeren for at have kæmpet mælkeproducenternes sag.
- Mange danske mælkeproducenter arbejder benhårdt på at få bedrifterne til at give overskud. Det er hårde tider oven på nogle svære krise-år, og derfor er økonomien bestemt ikke klar til store nedskæringer her og nu. For mælkeproducenterne betyder tilskuddet rigtig meget i de kommende år, og det er positivt, at der nu lægges op til, at bløde op på nogle af de mest drastiske nedskæringer. Men krisen i kvægsektoren er ikke løst med denne beslutning, siger Peder Phillipp, formand for Dansk Kvæg.
Yderligere kommentarer:
For yderligere kommentarer fra Martin Merrild eller Peder Phillip kontakt
pressekonsulent Rasmus Holm Thomsen, L&F: 6126-6701 / rht@lf.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.