Bliv tjekket for kræft, hvis du har vandladningsproblemer eller blod i urinen, lyder det i en række avisannoncer i disse dage. Men det er en rigtig dårlig ide, mener kræftlæger.
Halvdelen af ældre danske mænd har kræft i prostata. Hvis de opdager det, vil de forlange at blive opereret. Men det synes lægerne ikke, at de skal.
»Vi risikerer at operere 10 mænd, som ville have overlevet uden, for hver gang vi redder en fra at dø,« siger overlæge Peter Iversen, Rigshospitalet, der er ekspert i prostatakræft.
Han mener, at det er vigtigere at undgå, at mange af danske mænd bliver opereret og dermed risikerer rejsningsproblemer – end at redde en lille gruppe fra at dø.
Avisannoncerne er indrykket af patienforeningen PROPA. Den peger på, at syv ud af 10 mænd, som dør af prostatakræft, kunne være reddet, hvis de var blevet behandlet i tide.
Foreningen håber, at annoncerne vil få flere mænd til at blive tjekket for kræft i prostata – en kirtel, som mænd har ved blæren.
Uvidenhed er bedst
Men når patienterne ikke vil lytte til lægernes råd, er det bedst, at de ikke bliver tjekket for sygdommen, mener lægerne.
Risikoen for besvær med rejsning og vandladning er ofte vigtigere end den lille risiko for at dø, mener lægerne.
»Vi oplever, at hvis patienterne får at vide, at de har prostatakræft, så vil de have fjernet kræften uanset hvad. Det er ligegyldigt, at vi siger til dem, at deres risiko for at dø af sygdommen er lille, i forhold til hvor store bivirkninger de kan få, hvis vi opererer,« siger overlæge Jesper Rye Andersen, formand for Dansk Urologisk Selskab.
Overlæge Peter Iversen er enig i hans kritik af PROPA's kampagne.
»Folkene i PROPA har alle en drøm om, at de selv havde fået konstateret sygdommen tidligere, så de måske kunne være blevet helbredt. En patientgruppe, som har en så følelsesladet tilgang, er ikke den rette til at vurdere, hvad der er bedst,« siger han.