Kvinde frygter udlevering - dommer vil løslade efter 418 dage

Krimi
Københavns Byret har torsdag i et retsmøde igen taget stilling til, om en varetægtsfængsling på 14. måned af en lettisk kvinde skal forlænges. Det skal den ikke. (Arkivfoto) (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

- Nu er nok nok, siger advokat Henrik Stagetorn, og dommer er enig. Men anklager går videre til landsretten.

Efter at have tilbragt 418 dage i en celle i Vestre Fængsel i København er en lettisk kvinde torsdag blevet sat på fri fod.

En dommer i byretten afviste at forlænge de mange måneders varetægtsfængsling, som skyldes, at Sydafrika har krævet hende udleveret til en straffesag.

Men hun kom ikke ud på gaden sammen med en fremmødt repræsentant fra Letlands ambassade. Anklageren kærede straks kendelsen til Østre Landsret - og det fik opsættende virkning.

46-årige Kristine Misane havde tårer i øjnene, da fængselsfunktionærer førte hende ud af retslokalet i Københavns Byret.

Sydafrika ønsker hende udleveret, fordi hun er sigtet for at have bragt sin datter på tre år ud af landet - dermed overtrådte hun en retslig afgørelse.

Kristine Misane har fortalt, at hun flygtede med barnet på grund af vold og andre overgreb fra datterens sydafrikanske far.

Den lange tid i fængselscellen står efterhånden i et misforhold til den straf, som venter hende i Sydafrika, fastslog dommer Marianne Madsen.

En gang tidligere - i november - løslod dommeren også Kristine Misane. Dengang var begrundelsen, at en frist i udleveringsloven ikke er blevet overholdt. Landsretten ændrede imidlertid afgørelsen.

- En ting er, hvad ens hjerte tænker, og en anden ting er, hvad reglerne siger. Det er ikke altid, at de følges ad. Jeg har tidligere afsagt en kendelse, der er blevet omgjort. Men det skal ikke afholde mig fra at gøre det igen, bemærkede dommeren.

Misanes advokat, Henrik Stagetorn, havde forinden netop talt om den manglende proportionalitet. I Sydafrika risikerer hun en straf på omkring et år. Men den er efterhånden afsonet i Vestre Fængsel.

- Nu er nok nok, sagde han.

Kvindens skæbne er tidligere beskrevet blandt andet i et af programmerne i tv-serien "Tiltalt" på DR. Sagen har fået stor opmærksomhed i Letland. Emnet har således været drøftet i parlamentet i Riga.

Misane, der er jurist, har strittet imod udlevering. Især på grund af fængselsforholdene, som er blevet kritiseret af USA, Human Rights Watch og andre. Hun frygter at dø, har hun sagt.

Men danske myndigheder har fået en garanti. Der vil maksimalt være 18 indsatte i den fællescelle, hun måtte blive placeret i. Og denne garanti har tilfredsstillet såvel anklagemyndigheden som domstolene i Danmark.

Politifolk i lufthavnen tog fat i Kristine Misane og datteren, da de mellemlandede i Kastrup 8. december 2018 under flugten til Letland.

Uret tikker videre. Sydafrikanske betjente planlægger at tage hende med sig den 12. februar, oplyste anklager Anders Larsson fra Københavns Politi.

/ritzau/