Mange tør af frygt for fyring ikke gå til myndighederne, hvis de opdager, at deres arbejdsplads står bag ulovligheder. Det skriver Fagbladet 3F.
Kun en ud af fire af fagforbundet 3F's medlemmer ville således sladre, hvis de oplevede ulovlige forhold på jobbet. Det viser en måling foretaget af Analyse Danmark.
Det er langt færre end før krisen, hvor en identisk måling i 2008 viste, at blot 15 procent var bange for at åbne munden af frygt for af blive fyret.
Virksomhederne har derved fået lettere ved at slippe godt fra eksempelvis skattesnyd, farlig udledning af gift eller fiduser med udenlandsk arbejdskraft. I hvert fald når det gælder risikoen for, at de ansatte går til politi, skat og andre myndigheder.
Det kommer ikke bag på 3F's jurister, at krisen lukker munden på ansatte. Og loven beskytter ikke de ansatte særlig godt, hvis de går til politiet eller andre myndigheder.
- Men man kan bruge sin fagforening som sladrehank. Her kan vi rådgive om, hvordan man håndterer sagen, og vurdere, om medier, politi eller andre myndigheder skal drages ind i sagen, siger Ulla Sørensen, der er ansvarlig for juridisk afdeling i 3F.
De peger på, at man som ansat har pligt til at være loyal over for sin arbejdsplads. Som hovedregel har man tavshedspligt, uanset om man har skrevet under på det eller ej. Omvendt er der tilfælde, hvor det er klogt, rimeligt eller nødvendigt, at ulovligheder kommer til myndighedernes kendskab.