VORES VALG Kun ekstremt vejr kan holde vælgerne hjemme
Danske vælgere er sejere end amerikanske. Sådan groft sagt. Foto: Colourbox
Danskerne er pjattede med at stemme, også selvom regnen pisker ned. Kun snestorm eller skybrud ville kunne gøre en forskel.

Danskerne går i dag til valgstederne i et standarddansk septembervejr med lidt sol, lidt blæst, lidt skyer og 15 graders varme, men selvom regnen havde væltet ned, ville det ikke kunne ses på valgdeltagelsen.

"Der findes ingen dansk forskning, der viser, at vejret skulle have en betydning. Vi har lavet nogle eksperimenter om, folk ville stemme, hvis det styrter ned, men det flytter ingenting," siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker på Københavns Universitet.

De amerikanske republikanere er glade, når valgdagen er våd, for så bliver de demokratiske vælgere hjemme.

"Groft sagt har republikanerne bil, og det har den anden side ikke. De er højere uddannede og mere velstillede. Hvis det rigtig regner, bliver den anden gruppe, dem der skal gå ned til valgstederne, hjemme," siger han til Newspaq.

Valgdeltagelsen i Danmark ligger vældig stabilt, og der skal helt ekstremt vejr som sommerens skybrud eller sidste vinters snestorme til. I så fald vil det være de unge vælgere i byerne, der kommer til at pjække.

"De ældre vælgere er mere ihærdige til at overvinde den slags, fordi de føler en forpligtigelse. De unge vil i højere grad sige 'nå, det nåede jeg sgu ikke lige, det går nok'," siger Johannes Andersen, valgforsker ved Aalborg Universitet, til Newspaq.

Scenariet er dog hypotetisk, mener han, for havde dagens vejr været ligeså vanvittigt, som da Bornholm lå i ufrivillig vinterdvale, eller da København lå dækket af regn- og kloakvand, ville der sandsynligvis blive kaldt til omvalg.