VM-klumme: Kroatisk kvalitet standsede Englands genrejsning

Sport
Mario Mandzukic jubler over sin scoring, da Kroatien satte en stopper for Englands VM-drømme. (Foto: Foto: Frank Augstein / Ritzau Scanpix)

VM-klumme: Medianos Morten Glinvad overværede VM-semifinalen mellem Kroatien og England i Moskva. Her er hans klumme om oplevelsen.

Under VM i fodbold skriver eksperter fra fodboldmediet Mediano eksklusive klummer på avisen.dks VM-sektion.

Af Morten Glinvad, Moskva

En efter en væltede medspillerne ind over Mario Mandžukic. Først sprang Ivan Perisic op på ryggen af ham, så kom de øvrige, og også reservespillerne i de blå veste kastede sig over manden, der netop havde bragt kroaterne foran 2-1 i VM-semifinalen mod England. Til sidst var presset så stort, at bunken af kroater væltede ud over reklamebanden, ned over en fotograf fra El Salvador, der som undskyldning fik et stort kys fra forsvareren Domagoj Vida.

Deltag i VM-spillet her: www.avisen.dk/vmspil 

 Det var et stort kaos, og det var historiske billeder for kroatisk fodbold og for selve VM-historien. Et VM er præget af traditionerne og af historiens tyngde. VM-finaler er normal altid en sag for de store fodboldnationer, ikke for en lille, ung nation på Balkan med bare lidt mere end fire millioner indbyggere.

Hver dag trækker vi lod om 2 x gavekort på 250 kroner som frit kan vælges på sendentanke.dk

Ikke siden Tjekkoslovakiet i 1962 har en i fodboldmæssig henseende så lille nation spillet sig frem til en VM-finale. Og ikke siden Uruguay i 1950 har et land med færre indbyggere end Kroatien vundet VM.

Det var et monumentalt comeback af Kroatien denne onsdag aften på Luzjniki. Længe virkede det aldrende hold drænet for kræfter efter de to opslidende kampe mod Danmark og Rusland. Men så fandt de et sted dybt inde i sjælen nogle resurser, som kun en historisk fodboldkamp kunne skabe. Med stolthed, attitude og den vidunderlige anfører Luka Modric i spidsen fik holdet arbejdet sig ind i kampen og udlignet den engelske føring inden den store forløsning, da den 32-årige angriber Mario Mandžukic i det 109. minut scorede det vigtigste mål i sin egen karriere og i Kroatiens imponerende fodboldhistorie. Lidt hurtigere end John Stones opfattede den snu og arbejdsomme angriber, at en mulighed var ved at opstå, og huggede tørt bolden i nettet bag Jordan Pickford.

Ti minutter senere var det hele overstået. Kroatien er klar til VM-finalen på søndag mod det Frankrig, der i 1998 blev stopklodsen i semifinalen for det første store kroatiske landshold. Længe har opfattelsen været, at det nuværende hold trods sine store kvaliteter stadig mangler det sidste for at kunne måle sig med generationen med Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Jarni og Robert Prosinecki. Den snak kan nu forstumme.

Du kan høre Morten Glinvads klumme indlæst som podcast her:

Karakter og klasse

Da Kieran Trippier allerede i det femte minut skruede et frispark over muren og ind i nettet bag Danijel Subašic, lignede det ellers, at kroaterne havde mødt deres endeligt. Både ottendedelsfinalen og kvartfinalen havde varet 120 minutter plus straffespark, flere spillere var slidte og plagede af fysiske problemer, og i træner Zlatko Dalic’ startopstilling var kun tre spillere under 29 år.

For Gareth Southgate var det samme startopstilling, som England har vænnet sig til gennem turneringen. Og denne gang var det en af slutrundens uventede engelske profiler, der åbnede scoringen. Kieran Trippier, højrebacken fra Tottenham, der i to år sad på bænken for sin klub, indtil han i denne sæson endelig har fået regelmæssig spilletid efter Kyle Walkers skifte til Manchester City. Det har også bragt ham på landsholdet, og i sit livs største fodboldkamp scorede han sit første mål for landsholdet. Et nyt kapitel til eventyret om det ungdommelige og fornyede engelske landshold med det friske udtryk.

I resten af halvlegen havde englænderne ikke de store problemer med at holde kroaterne på afstand. Der var ikke den samme bevægelse i det kroatiske spil som tidligere i turneringen, og spillere som Dejan Lovren virkede irritable og nærmest bistre.

Men som anden halvleg skred frem, viste kroaterne deres store karakter og klasse. Med Luka Modric som inspirator, boldspiller og forbillede gik holdet højere op og pressede, og Ivan Perišic’ udligning rystede englænderne, der var rundt på gulvet i en periode og tæt på at komme bagud, da samme Perišic ramte stolpen kort efter udligningen.

Da Cüneyt Çakir fløjtede af for de 90 minutter, havde Dalic stadig ikke skiftet ud. I den forlængede spilletid var Modric til sidst helt drænet for kræfter og udgik, men kroaterne holdt hjem. Nu er spørgsmålet, hvilken forfatning kroaterne møder op i til finalen på søndag, efter at de i knockoutfasen har spillet tre gange forlænget spilletid og desuden har en hviledag mindre end franskmændene, der har afgjort alle tre opgør i løbet af de ordinære 90 minutter.

Underdogs i finalen

Kroatien vil være det undertippede hold i VM-finalen, men allerede nu har holdet skrevet historie og gjort det på en sælsom baggrund. Som fodboldnation har Kroatien været den klart mest succesrige i resterne af det gamle Jugoslavien, og mængden af kvalitetsspillere er ganske imponerende landets størrelse taget i betragtning.

I startopstillingen i semifinalen var der spillere fra Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Liverpool og Inter. Men de fleste spillere er oppe i årene, og selvom der stadig bliver produceret store talenter i primært Dinamo Zagreb, så er realiteten også, at kroatisk fodbold er en rodebutik med store interne problemer. Der er ingen klar plan, og det er ganske betegnende, at den nuværende landstræner Dalic først fik jobbet i oktober, da VM-kvalifikationen var i alvorlig fare, efter at kroaterne havde set lille Island løbe med førstepladsen i gruppen.

Den VM-kvalifikation startede med hjemmekampe for tomme tribuner som konsekvens af de dårlige sager, der har klæbet sig til landsholdet i de senere år. Et hagekors var synligt i græsset til en kamp i Split. Racistisk opførsel på tribunerne har også givet straffe, og det lovende EM i 2016 blev også skæmmet af tilskuere, der afbrød en kamp undervejs.

Jeg var selv på plads på San Siro i Milano, da en EM-kvalifikationskamp i 2014 blev afbrudt i mange minutter, da kroatiske tilskuere pludselig kastede fyrværkeri ned på banen. Det virkede umotiveret, men var i virkeligheden planlagt og del af det store interne opgør mellem tilhængergrupper, klubber og det forhadte fodboldforbund. En situation, der har gjort, at landsholdets succes ikke alle steder er blevet fejret med national stolthed.

Kan skabe sammenhold

Men en VM-finale vil utvivlsomt bringe landet sammen. Og når konklusionen skal skrives om dette kroatiske VM, må al ære tilskrives spillerne, der denne gang har holdt hovedet koldt og også har haft de små marginaler med sig i de afgørende øjeblikke.

For englænderne var der tale om et smertefuldt nederlag på en aften, hvor de længe havde været i førersædet. Men taberne kunne ikke indvende noget mod resultatet, og selvom der er opbygget stor sympati omkring den engelske genrejsning, så var realiteterne denne aften i Moskva, at holdet ikke var noget særligt.

Englænderne blev for passive undervejs, og hvor kroaterne havde Modric til at dominere midtbanen, var der ikke meget styring over det engelske spil.

Efter slutfløjtet blev de mest stædige af de engelske fans siddende i mere end en time på stadion og sad der stadig og sang, da Gareth Southgate mødte pressen og talte om, hvordan han håbede, at spillerne kunne bruge oplevelsen som en erfaring og som et skridt på vejen mod noget større.

Den engelske landstræner har imponeret ved at tage sig af helheden og påtage sig opgaven at reformere engelsk landsholdsfodbold. Semifinalen understregede, at England stadig er et stykke fra verdens bedste hold, men slutrunden har forvandlet den engelske offentligheds holdning til landsholdet, og det er vigtigt.

Stunde Null

Nederlaget til Island i ottendedelsfinalen ved EM for to år siden var Englands Stunde Null, og siden dengang er holdet kommet langt. Den anstrengende ironiske distance, englænderne har haft til deres fiaskoplagede landshold, er nu vasket væk og erstattet af oprigtig opbakning.

Her spiller Southgate uden tvivl en stor rolle. Han fik ganske vist kun landstrænerjobbet ved en tilfældighed, efter at Sam Allardyce kvajede sig, men det engelske landshold er i dag et langt bedre sted, end da Southgate overtog jobbet. Fordi han har turdet sætte ind, hvor forgængerne lod stå til. Samtidig har de engelske ungdomslandshold hentet en række titler de sidste par år.

Så fremtiden kan meget vel blive lys for det engelske landshold. Men nutiden sender holdet til en bronzekamp i Sankt Petersborg mod Belgien. Imens skal Modric, Rakitic, Mandžukic og de andre kroatiske VM-profiler endnu en gang forsøge at samle kræfter og gøre Kroatien til den mest overraskende verdensmester i nyere tid.

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer