Regeringen, SF og Enhedslisten præsenterede torsdag en finanslovsaftale, som introducerer en ny 'kontantydelse' til ledige, der opbruger retten til dagpenge og arbejdsmarkedsydelse.
LÆS OGSÅ: Sådan bliver den nye kontantydelse
Men for tusindvis af ledige, der i øjeblikket modtager arbejdsmarkedsydelse, kommer redningsplanken for sent. De første udbetalinger af den nye ydelse vil nemlig først ske i oktober 2015.
A-Kassernes Samvirke finder det problematisk, at ydelsen ikke hjælper ledige, der i dag er på arbejdsmarkedsydelse.
"Alle dem, der er på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, vil miste den inden for det kommende år, hvis de ikke kommer i arbejde. Der er betydelig usikkerhed, men bedste bud er 12.000-14.000, som er på arbejdsmarkedsydelse eller vil komme det inden årets udgang," siger direktør Verner Sand Kirk.
Fagforbund: Stinker i lyserødt cellofan
I fagforbundet FOA mener formand Dennis Kristensen, at det nye forlig er en stinkbombe pakket ind i lyserød cellofan.
"Jeg er både overrasket og voldsomt irriteret. Hvordan pokker kan man udtænke et system, hvor man ser bort fra dem, som er mest utrygge lige nu," siger han.
Der er allerede vedtaget flere midlertidige ydelser, siden dagpengeperioden blev halveret og genoptjenings-retten fordoblet i 2010, og regeringen afventer nu dagpengekommissions anbefalinger, som ventes til næste efterår.
Dagpengeproblemet har været et afgørende stridspunkt i forhandlingerne om næste års finanslov, hvor SF og Enhedslisten har krævet en forlængelse af de midlertidige ydelser eller en forkortelse af optjeningsperioden.
Kontantydelsen er det kompromis, som i sidste ende fik venstrefløjspartierne ombord i en rød finanslov.
"SF og Enhedslisten har ikke fået noget, der kan komme de mennesker til gode, som aktuelt sidder i klemmen. De har fået en knopskydning, som kan hjælpe dem, der falder ud af systemet efter dagpengekommissionen," siger Verner Sand Kirk.
Vild forvirring om ny ydelse
Ifølge A-Kassernes Samvirke er der mange, som har misforstået den nye ydelse.
"Der er mange, som ikke forstår, hvad det er, der er blevet aftalt. Hvis man tror, det hjælper dem, der er faldet ud af dagpengesystemet, så tager man fejl. Det er udelukkende en håndsrækning til nogen af dem, der kommer til at falde ud af systemet," forklarer Verner Sand Kirk.
Dennis Kristensen mener, at finansminister Bjarne Corydon (S) fører vælgerne bag lyset ved at påstå, at den nye kontantydelse holder hånden under dem, som risikerer at komme i klemme.
"Her har man jo valgt ikke at holde hånden under dem, der først vil komme i klemme. Det kommer helt bag på mig, at både SF og Enhedslisten har nikket til, at der er mennesker, som falder ned i et hul, før den nye ydelse træder i kraft," siger FOA-formanden.
Omkring 30 procent af de ledige, der mister arbejdsmarkedsydelsen, vurderes at kunne få kontanthjælp. Resten risikerer at stå uden indtægt, hvis ikke de finder et arbejde.
- Kontantydelsen vil alene være en mulighed for ledige, der mister den to-årige dagpengeret fra 1. januar 2015 og frem.
- De ledige, der har mistet dagpengeretten indtil årsskiftet 2014/2015 er ikke omfattet af aftalen.
- Kontantydelsen kan først modtages, når både retten til dagpenge og retten til arbejdsmarkedsydelse er opbrugt. Det vil sige, at de første udbetalinger af kontantydelsen vil ske i oktober 2015.
- Ydelsen er ligesom den tidligere særlige uddannelsesydelse en kommunal ydelse, der administreres og udbetales af kommunerne.
- Kontantydelsen svarer til 60 procent af dagpengesatsen (ca. 10.600 kr. pr md.) og 80 procent (ca. 14.100 kr. pr md.) for forsørgere.
Kilde: AK-Samvirke