I flere kommuner er der adgang forbudt for folketingspolitikere. Stop-skiltet er sat op for undgå, at institutionerne bliver brugt som led i politikernes personlige valgkampagner, skriver DR.
Det drejer sig blandt andre om kommunerne Kalundborg, Mariager og Faaborg-Midtfyn, som retter ind efter Ankestyrelsen i november kritiserede de daværende regler i Kalundborg Kommune.
På det tidspunkt stod der i kommunens regelsæt, at politikere ikke måtte besøge kommunens børnehaver, skoler og andre institutioner de sidste fem måneder op til et valg, skriver DR.
Men der er forskel på politikere, oplyser Ankestyrelsen ifølge DR.
Et forbud må nemlig kun gælde andre end kommunalpolitikere. Og nu står der blandt andet i Kalundborg Kommunes regler "omkring valg for eksterne politikere":
"Besøg kan ikke finde sted de sidste fire måneder op til et kommunalvalg, regionsrådsvalg, europaparlamentsvalg og når der er udskrevet valg til Folketinget. Kommunens medarbejdere deltager heller ikke med oplæg på kommunens vegne i denne periode".
Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch mener ikke, at det er helt logisk, at folketingspolitikerne ikke må blive klogere på borgernes hverdag.
Han siger til DR:
- Vi hører tit kritik af, at politikerne lever i en osteklokke, og at de er for dårlige til at sætte sig ind i, hvordan almindelige mennesker lever deres liv. Så er det jo paradoksalt, at når man rent faktisk har nogle politikere, der gerne vil ud og se på forholdene, så får de at vide, at de ikke er velkomne, siger Roger Buch til DR.
Roger Buch spår samtidig, at der vil komme en reaktion fra folketingspolitikerne.
- Hvis det her breder sig til mange kommuner, og reglerne bliver meget restriktive, så kunne jeg sagtens forestille mig, at Folketinget stopper det her ved at lave en lov, der forbyder kommunerne at udelukke folketingspolitikere fra at komme på institutionerne, uddyber han.
Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune, mener at nogle politikere vil udnytte det, hvis der ikke er regler for besøg.
- Når der er valg, er der lige pludselig rigtig mange politikere, der er interesserede i at komme ud og blive fotograferet sammen med børn i en børnehave eller ældre mennesker, der bliver passet, som led i deres markedsføring op til et valg. Og det, synes vi ikke, er rimeligt. Vi vil gerne beskytte de ansatte og vores brugere mod at blive udnyttet i den sammenhæng, siger Martin Damm til DR.