Barselsvikaren i børnehaven får ikke del i lønforhøjelserne. Og læreren, der er ansat et halvt år for at dække ind for sygdom, bliver ikke sendt på kursus.
En ny undersøgelse fra Københavns Universitet dokumenterer, at tidsbegrænsede ansatte i landets folkeskoler, børnehaver og ældrepleje bliver forskelsbehandlet i strid med loven.
”Det har overrasket mig. Jeg troede ikke, det var så udbredt, for kommunerne bliver normalt betragtet som dukse,” siger forskeren bag undersøgelsen Trine P. Larsen, der er ph.d. ved Københavns Universitet.
Snydt for barnets første sygedag
I alt 50.000 personer er ansat på midlertidige kontrakter i kommunerne. Undersøgelse viser, at de bliver snydt for blandt andet efteruddannelse, løn og barnets første sygedag - og de får ofte ikke noget at vide, når nye stillinger bliver slået op.
259 ledere af børnehaver, folkeskoler og andre kommunale institutioner i kommuner over hele landet har deltaget. Hver anden erkender at snyde sine vikaransatte for efteruddannelse, og kun i hver syvende kommunale institution får vikaransatte del i lønstigninger.
Det er ulovlig diskrimination, fastslår professor i erhvervsret Ole Hasselbalch fra Handelshøjskolen i Århus.
”Det skal de have. Får de det ikke, er det forskelsbehandling og i strid med loven,” siger han.
Op mod 25.000 diskrimineres
Hver tiende af de flere end 500.000 ansatte i kommunerne er ansat for en kortere periode. De er ikke en god investering for institutionen, fordi de kun er ansat for en kortere periode, forklarer ledere og tillidsrepræsentanter i undersøgelsen.
Men loven om midlertidige ansættelser sikrer, at ansatte på midlertidige kontrakter har samme rettigheder som fastansatte.
”De vikaransatte, der bliver holdt udenfor og som hopper fra vikariat til vikariat, bliver ikke opkvalificeret og stiger ikke i løn som deres fastansatte kollegaer,” siger Trine P. Larsen.
Det er lederens ansvar, at man ikke diskriminerer de tidsbegrænset ansatte.
”Men nogle steder er det ikke lederen, men de faglige organisationer, der modsætter sig, at vikaren skal have mere i løn eller adgang til efteruddannelse,” forklarer forskeren bag undersøgelsen.
Arbejdsgiver erkender problem
Arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) erkender, at der sker forskelsbehandling.
"Det er er fælles problem for arbejdsgiverne og organisationerne," siger Henrik Schilder, chefkonsulent i KL.
Pædagogernes fagforening fører en række sager om forskelsbehandling af vikaransatte. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, mener, at kommunerne svigter de ansatte på tidsbegrænsede kontrakter.
”De skal ikke have følelsen af, at de ikke er ligeså gode som de fastansatte eller føler sig som andenrangs ansatte,” siger han.
Paradis for jurister
Juraprofessor Ole Hassebalch er rystet over, at kommunerne bryder loven.
”Almindelige mennesker kan ikke finde ud af, hvad de har ret til. Noget tyder på, at de ikke kender loven. Men det kan ikke undre. Ansættelseslovgivningen er i dag så kompliceret, at dem, der er omfattet af den, ikke kan finde ud af hvilke rettigheder, de har. Det er et paradis for jurister,” siger Ole Hasselbalch.
KL og organisationen for de offentligt ansatte, KTO, vil nu sende et brev ud til kommunerne, så de bliver opmærksomme på problemet.
Skriv en kommentar: Har du oplevet, at vikaransatte bliver holdt udenfor på din arbejsdplads?
41 procent får ikke den efteruddannelse, de har krav på.
76 procent får ikke barnets første sygedag.
51 procent får ikke besked om jobopslag på arbejdspladsen.
En ud af syv får ikke del i lønstigninger på arbejdspladsen.
Kilde: Undersøgelsen ”Tidsbegrænset ansatte – stadig outsidere på det danske arbejdsmarked”, Københavns Universitet.