Administration 

Nina har været vikar i seks år: Ydmygende, hvor billigt man vil sælge sig selv

Nina Bauer oplever, at hun bliver desperat og siger ja til forhold, som hun egentligt synes er urimelige, for at komme væk fra dagpengene. (Foto: Foto: Privatfoto)

Det er stressende hele tiden at skulle jagte den næste ansættelse, og ydmygende at opdage, hvor billigt man vil sælge sig selv. Det fortæller Nina, som drømmer om et fast job, men kun har kunnet finde korte projektansættelser, siden hun blev uddannet for seks år siden.

Truslen om arbejdsløshed ligger hele tiden og lurer i baghovedet, selv når hun er i job. Det samme gør nervøsiteten for fremtiden og presset for at finde den næste ansættelse.

Sådan har det været i nu seks år for 33-årige Nina Bauer, som, siden hun blev færdig med sin uddannelse i 2012, har haft en perlerække af tidsbegrænsede ansættelser, afløst af perioder som arbejdsløs. Og det tærer på kræfterne, når man bare gerne vil have et fast arbejde, fortæller hun til Avisen.dk

Socialrådgiver: Kommunerne begår socialt bedrageri mod borgerne

- Det er en enorm stressende situation, når man ikke selv har valgt det. Jeg kan bare mærke en presset fornemmelse, der aldrig rigtig lægger sig, siger Nina Bauer til Avisen.dk.

Jeg føler, at jeg har sænket min standard for, hvad jeg vil gå med til eller ej. Og så tænker man bagefter, om man virkelig selv synes, at det var i orden?

Som Ugebrevet A4 skriver onsdag, er såkaldte prekære ansættelsesformer et stigende problem i Danmark - i hvert fald ifølge fire arbejdsmarkedsforskere, som netop har udgivet en bog, hvor de har interviewet 33 danskere, som har arbejdet under denne type forhold. Nina Bauer er en af dem, som medvirker i bogen.

Stressende aldrig at kunne planlægge

Mens hun tog sin kandidatgrad i historie på universitetet, troede hun ikke, at hun ville havne i den her situation. Men undervejs ramte finanskrisen, og hun kom ud på et arbejdsmarked, hvor der stort set kun blev slået tidsbegrænsede stillinger op inden for hendes fag - mange af dem endda kun på tre-fire måneder.

Og der er ofte flere hundrede ansøgere til hver job, fortæller hun.

- Det er lidt ligesom når man bor i en fremlejet lejlighed. Man skal hele tiden lede efter det næste, siger Nina Bauer.

Helt konkret betyder det for eksempel, at hun end ikke tør tænke på at få børn, og at hun aldrig kan planlægge sin fremtid ret langt - for eksempel ferier og sociale aftaler, fordi hun ikke har en fast indkomst og faste arbejdstider at planlægge efter. Ind imellem betyder det også økonomiske bekymringer, fordi hun ikke ved, om hun når at genoptjene retten til dagpenge i de korte ansættelser.

- Jeg er meget glad for, at jeg har min familie, som kan hjælpe mig, hvis budgettet vælter, fordi køleskabet for eksempel går i stykker. Men det er bare også utroligt ydmygende, siger Nina Bauer.

Som en månedslang jobsamtale 

På arbejdspladserne føler hun sig ofte lidt udenfor - som en gæst. Hun kommer typisk ikke med på kurser, til MUS-samtaler og til personalemøder modsat hendes fastansatte kolleger.

Samtidig føler hun konstant, at hun skal gøre et godt indtryk, fordi hun håber på at få ansættelsen forlænget eller blive fastansat.

- Især i de korte ansættelser kan det føles som en månedslang jobsamtale. Jeg skal gøre et godt indtryk, komme med de gode ideer, gøre mig uundværlig. Man lægger enormt meget energi i det.

I starten af de tidsbegrænsede ansættelser er hun som regel fuld af gå-på-mod og håb - især fordi cheferne tit lufter idéen om, at der måske kan blive tale om en fast ansættelse. Men når hendes sidste arbejdsdag nærmer sig, lyder beskeden som regel, at de har været glade for hende og gerne ville ansætte hende, men at der ikke er råd.

- Femte gang man hører den, begynder det at klinge lidt hult. Var de alligevel så glade for mig?

Rædselsfuldt at være ledig

Nina Bauers CV er efterhånden et kludetæppe af forskellige arbejdsgivere og ansættelsesformer. Vikariater, projektansættelser, løntilskud, deltidsstillinger med supplerende dagpenge. Ingen af ansættelserne har været på over et år.

Mellem de løse ansættelser har hun perioder som ledig, som hun beskriver som et møde med et system med indviklede regler, og krav om konstant at stå til rådighed og rapportere alt, hvad man gør for at komme i arbejde.

Det føles lidt ydmygende, når det går op for én, at det med at have et arbejde bliver så vigtigt, at man er villig til at sælge sig selv billigere end man synes er rimeligt

- For mig personligt er det rædselsfuldt at gå ledig. Jeg har konstant dårlig samvittighed, og føler, at jeg burde gøre noget mere, søge flere job. Når man er pligtopfyldende, føler man nemt, at man aldrig kan gøre nok. I det system er det så nemt at føle, at det er ens egen skyld, at man er ledig, og at man åbenbart ikke kun er dårlig til at arbejde, men også dårlig til at være arbejdsløs, siger Nina Bauer.

"Jeg savner, at der er plads til, at man bliver gal"

Men en del af den følelse flytter med, når hun er i arbejde, fordi det altid er midlertidigt.

- Det er stadig de samme følelser og tanker, jeg tumler med. Hvor kan jeg søge, hvem kan jeg spørge, hvad mere kan jeg gøre for at sikre den næste ansættelse.

Hun fortæller, at hun ikke kun har søgt akademiske stillinger, men også for eksempel HK-job.

- Men der får jeg typisk at vide, at jeg er overkvalificeret. Eller de pakker det ind i, at jeg nok vil komme til at kede mig, siger Nina Bauer.

Der er også er positive ting ved nomade-arbejdslivet - for eksempel at hun får lov at prøve en masse vidt forskellige spændende job af.

Men det kan nemt føles som et krav hele tiden at skulle "tænke positivt" og "tage ja-hatten på", og hvis hun får afslag, er det hendes egen skyld.

- Men det er enormt anstrengende. Jeg savner, at der er plads til, at man bliver gal og tænker, det var også uretfærdigt, at jeg fik afslag der, eller det var også urimeligt.

Så desperat, at hun sagde ja til studentermedhjælper-løn

Når man er desperat efter at komme i arbejde, kan man finde på at sige ja til betingelser og arbejdsforhold, man ellers ville finde urimelige. Det har Nina Bauer oplevet et par gange i løbet af de sidste seks år.

- Det føles lidt ydmygende, når det går op for én, at det med at have et arbejde bliver så vigtigt, at man er villig til at sælge sig selv billigere, end man synes er rimeligt, siger hun.

For eksempel sagde hun ja til en projektansættelse på et museum, hvor hun som fuldt uddannet arbejdede for samme timeløn som studentermedhjælperne.

En anden gang oplevede hun, at arbejdspladsen omgik reglerne ved at fyre hende og genansætte hende, fordi der ellers er grænser for, hvor mange gange man må forlænge et vikariat.

Arbejdsgivere, der malker dagpengeperioden

Og så oplever hun en forventning om at arbejde gratis eller i støtteordninger.

- Jeg var for eksempel til samtale et sted, hvor de gerne ville have, at man startede med at være en måned i praktik, og derefter tre måneder i løntilskud, og så ville der måske være mulighed for fastansættelse. Så føles det lidt som om systemet og din dagpengeperiode skal malkes lidt af dem, før de måske vil ansætte én, siger Nina Bauer og fortsætter:

- Jeg føler, at jeg har sænket min standard for, hvad jeg vil gå med til eller ej. Og så tænker man bagefter, om man virkelig selv synes, at det var i orden? Er jeg ikke mere værd? Og så kan man blive lidt vred på sig selv og verden over, at de spekulationer overhovedet er nødvendige.

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars