Kommuner tvinger syge på lykkepiller. Sådan lød anklagen for nylig fra både stressramt, stresscoach og psykolog, som Newspaq har talt med.
Landets kommuner og praktiserende læger har derimod svært ved at genkende billedet af deprimerede og stressramte, som tvinges til at købe lykkepiller - og enten spise dem eller smide dem ud i toilettet - for at beholde sygedagpengene.
- Som læger giver vi den behandling, som vi vurderer, kan hjælpe patienten. Vi kan kun tage afstand fra, at patienter skal tvinges til en speciel behandling, siger formand for de praktiserende læger, Bruno Melgaard Jensen, til Newspaq.
Fra Kommunernes Landsforening (KL), lyder det, at jobcentrene bare følger loven.
- Det er en betingelse for at modtage sygedagpenge, at man medvirker aktivt til sin egen behandling. Medarbejderen i jobcentret er ikke sundhedsfagligt personale og går ikke ind og diskuterer, hvad lægen har sagt, siger konsulent i KL, Camilla Treldal Jørgensen, til Newspaq.
Hun mener, det vil skabe utryghed blandt borgerne, hvis jobcentret begynder at gå imod lægevidenskaben.
- Jobcentret tager lægens ord for, hvad det er for en behandling, der er anvist. Men det er et dilemma, hvis lægen og patienten ikke er enig, og i det lys er det vigtigt at diskutere, hvad det er for behandlingsformer, vi tilbyder de mange mennesker, der lider af angst og depression, siger Camilla Treldal Jørgensen.
Ifølge stresscoach på Frederiksberg, Lene Marie Jensen, står 40 procent af hendes klienter, der er sygemeldt med stress, i det dilemma, at de skal vælge mellem lykkepiller og økonomisk støtte.
Det billede af tvangsmedicinering har lægeformand Bruno Melgaard Jensen svært ved at genkende.
- I samråd finder man ud af, hvad der skal ske. Så hvis vi udskriver lykkepiller til patienten, er det noget, vi kan har talt med patienten om og dermed er enige om at opstarte behandlingen, siger han.
Bruno Melgaard Jensen mener, at medicin og psykologbehandling generelt bør gå hånd i hånd, når det gælder depression, stress og angst.
- Hvornår man skal bruge en stresscoach, er derimod mere flydende. En coach er ikke en beskyttet titel, så det vil kræve et godt kendskab til den konkrete stresscoach, før jeg ville tilråde den støtte, siger lægernes formand, der ikke har aktuelle tal for, om lægerne udskriver flere lykkepiller end tidligere.
Er der tvivl om den rette behandling kan jobcentret indkalde til en såkaldt rundbordssamtale mellem lægen, den sygemeldte og jobcentret.
- Det kan ofte være en god løsning. Så er man fri for at stille skræmmebilleder op af hinanden. Man må gå ud fra, at det er jobcentrets ærinde at få patienten rask og tilbage på arbejdsmarkedet. Det er også lægens ærinde, og det er også patientens ærinde. Så vi burde være enige, siger han.
Regeringen forhandler i øjeblikket med oppositionen om en reform af sygedagpengene. Regeringen lægger op til, at sygemeldte i en forsøgsperiode får mulighed for at afvise behandling for eksempel med antidepressiv medicin uden, at de mister deres forsørgelsesgrundlag.
Newspaq