Det er pres fra Christiansborg, der gør, at Odense Kommune nu planlægger at lukke tre populære projekter for fleksjobbere, og dermed nedlægge i alt 300 stillinger.
- Vi skal jo som kommune leve op til nogle lovpligtige reformer om mere effektive jobindsatser, og der kommer simpelt hen ikke nok i ordinære jobs gennem projekterne. Det er ikke os, der fastlægger de rammer. Det er Folketinget, siger næstformand i kommunens beskæftigelsesudvalg, Claus Houden (V), til Avisen.dk.
Udvalget har indstillet til, at byrådet lukker de tre projekter på deres næste møde. Det drejer sig om projekterne Odense Pensionistservice, Bygningsrenovering og Flådestyring.
Alle tre projekter har fleksjobbere og seniorjobbere ansat til at udføre forskellige vedligeholdelsesopgaver for kommunen. I alt står 165 i fleksjob og 13 i seniorjob til at miste deres arbejde.
- Det handler også om, at vi skal have økonomien til at gå op, siger Claus Houden.
Lukkes efter 46 år
Et af de projekter, der skal lukkes, er det 46 år gamle projekt Bygningsrenovering, der ligger i Odense-kvarteret Sanderum.
Her arbejder 65 håndværkere, aktiverede arbejdsløse, fleksjobbere og andre med at bygge og renovere kommunens legepladser og andre mindre byggeopgaver.
- Vi projekterer og planlægger blandt andet legepladser og laver gynger, rutschebaner og andre redskaber. Vi sørger også for maleropgaver på plejehjem. Og så tager vi en del lærlinge, som har nogle udfordringer, der gør, at de har svært ved at få lærepladser andre steder, fortæller tillidsmand på Bygningsrenovering, Henrik Edvardson, til Avisen.dk.
Projektet er populært blandt kunderne, kan man se i den åbne Facebook-gruppe Bevar Byg.
Her skriver en lokal pædagog, Marianne, blandt andet: "Byg giver om noget mening, både for os i børnehusene, brugerne og alle de dygtige folk, som udover at være fleksible og kompetente kender os daglig ledere og vores børnehuse - det gør mig trist og gal hvis et så godt sted skal lukke fuld opbakning herfra"
Kirsten, en anden pædagogisk ansat, supplerer: "Lukningen af BYG vil også ramme os hårdt ude i Børnehusene. Vi får lavet mange ting med BYGs hjælp. Der er stor fleksibilitet og der er kort fra opkald om hjælp til hjælpen er der... I kan lidt af det hele og I er gode til at finde konstruktive løsninger, som vi har økonomi til - Tak for det!"
Tillidsmand: Uforståeligt
Henrik Edvardson fortæller, at beslutningen om lukningen er blevet mødt med undren hos de ansatte.
- Vi forstår ikke, hvorfor politikerne vil lukke os. Vi har gode resultater med at få de aktiverede i arbejde og ordrebogen fuld til langt ind i 2018, siger han.
Tillidsmanden medgiver, at der ikke er mange af fleksjobberne, der er kommet videre i arbejde.
- Men jeg er heller ikke sikker på, at de fleksjobbere, vi har herude, ville kunne klare mere arbejde. De udfører jo et vigtigt stykke arbejde her, så jeg har svært ved at se, hvorfor de ikke kan blive ved med det, siger han.
Ingen garantier fra kommunen
I byrådet mener Claus Houden, at der vil være større effekt, hvis fleksjobberne kommer i arbejde på det private arbejdsmarked.
- Det er vi sådan set enige om i byrådet, siger han.
Derfor skal lukningen følges op af rådgivning, der skal hjælpe de fyrede med at finde nye fleksjob.
- Men i sidste ende ligger ansvaret hos den enkelte. Vi kan ikke garantere, at de finder et nyt fleksjob, siger Claus Houden.
Udover Bygningsrenovering skal også projektet Odense Pensionistservice, som hjælper ældre med blandt andet havearbejde, og Flådestyring, der vedligeholder kommunens biler, lukkes.
Beslutningen ventes at blive vedtaget endeligt på byrådsmødet den 22. februar.