En simpel tilbagerulning af kravet om et års arbejde for at genoptjene retten til dagpenge, som SF og DF indledte valgkampen med at give hinanden håndslag på, er slet ikke på bordet i regeringens dagpengekommission. Det skriver Finans.
I stedet arbejder kommissionen med en helt ny model, hvor blot få dages arbejde kan tælle med og udskyde tidspunktet for, hvornår ledige løber tør for dagpenge. Det erfarer Finans fra flere centrale kilder.
Dagpengeperioden vil fortsat være to år, sådan som fagbevægelsen nu bredt har accepteret, efter at VK-regeringen under store protester halverede dagpengeperioden med dagpengereformen i 2010.
Småjob skal tælle
Til gengæld skal mulighederne for at genoptjene dagpenge ændres radikalt.
Dagpengereformen fordoblede genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år, men frem for at regne i halve eller hele år koncentrerer dagpengekommissionens medlemmer sig om at lade helt ned til måske en enkelt dags arbejde tælle med. Konkret kunne det være en model, hvor en dags arbejde i ledighedsperioden giver ret til fire dages dagpenge.
På den måde ville man som ledig få dagpenge til fire dage ekstra, og ledige ville få større motivation til at tage småjob end i dag, hvor kun en ansættelse af mindst et års varighed giver ny dagpengeret.
DF: Rigtig tankegang
Håndslaget mellem SF og DF går på en halvering af genoptjeningskravet - med mindre dagpengekommissionen kommer med et bedre forslag.
SF-gruppeformand Jonas Dahl afviser dog, at der er tale om en gratis omgang.
- Vi har sagt, at vi ønsker en halvering af genoptjeningskravet, med mindre kommissionen kommer med noget bedre. Men det skal også være noget bedre, siger han til Finans.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl understreger, at fagbevægelsens repræsentanter i kommissionen skal stå bag en ny genoptjeningsmodel for at løftet fra SF og DF falder bort.
Men han har stor sympati for tanken om at øge motivationen blandt ledige til at tage småjob.
- Selve tankegangen er fuldstændig rigtig, for det er nogle af de job, der ellers bliver besat af østeuropæere, siger Kristian Thulesen Dahl til Finans.