Kendt krimiforfatter droppede lægejobbet: Jeg savner det ikke en skid

- Der er heller ikke specielt mange penge i faget, siger forfatter Steffen Jacobsen om sit tidligere job som læge. (Foto: Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix (arkiv))

Som læge bliver man lagt for had, fordi mange opfatter os som hjerte- og sjælløse, siger forfatter Steffen Jacobsen.

Den bogaktuelle forfatter og tidligere læge Steffen Jacobsen har sagt det før og siger det gerne igen: "Om jeg fortryder, at jeg blev læge? Ja, er du gal, mand?".

Han sagde det blandt andet i et interview med Jyllands-Posten i april, og nu siger han det igen til Børsen - dog på en lidt anden måde:

- Jeg savner det ikke en skid, jeg tænker aldrig på mit gamle fag. Hvis jeg skulle have været ti år til i sundhedsvæsenet, så ville jeg ligge i min grav. Hospitalsvæsenet er virkelig ikke et sted for mig mere.

61-årige Steffen Jacobsen havde i en årrække kørt ad to spor og var både læge og forfatter, men sprang med sin seneste udgivelse, debatbogen "Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen", ud som forfatter på fuld tid.

Han følger op på sine kontante udmeldinger med skrappe ord. Blandt andet skriver han i bogens forord, at han hellere så sine børn få en "karriere som crackpusher eller indbrudstyv", for "der er ingen grund til at udsætte sig selv for at være læge".

Overfor Børsen uddyber han sit forord og siger blandt andet:

- Der er ikke længere status i at være læge, i stedet for bliver man lagt for had, fordi mange opfatter os som hjerte- og sjælløse - ikke mindst sammenlignet med alternative behandlere, siger han og fortsætter:

- Der er heller ikke specielt mange penge i faget. En overlæge, der arbejder på alle tider af døgnet, har syv års medicinstudier og ti års speciallægeuddannelse, tjener omkring 800.000 kroner om året. Og så er faget ensomt. Ikke mindst de første år som yngre læge, hvor man har alle lortevagterne på små hospitaler rundt om i landet, og hvor man går i en evig frygt for at lave fejl.

"Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen" fik Steffen Jacobsen fra hånden på ti dage. Den er skrevet i en sarkastisk tone, men er ment alvorligt:

- Der var åbenbart noget indestængt irritation, der ville ud, har han sagt til Jyllands-Posten.

Steffen Jacobsen havde en karriere som læge i 35 år og har tidligere skrevet flere spændingsromaner. I 2017 udgav han den kritikerroste, historiske spændingsroman "Da jeg blev Døden".

Hvad Steffen Jacobsen læser i løbet af sommeren, kan du læse om her, hvor han sammen med forfatterkollegerne Anne Mette Hancock og Camilla Grebe anbefaler lidt sommerlæsning.