Kasernefængsler ville være uværdige

Forslaget om at anbringe udlandske fanger i nedlagte kaserner, er ikke en god ide, mener kriminalforsorgenet. (Foto: Foto: ANIT. GRAVERSEN/POLFOTO)

DF's forslag om at anbringe udenlandske fanger på nedlagte kaserner strider mod europæisk lov, lyder kritik.

Kriminalforsorgsforeningens formand, John Hatting, er langt fra enig med Dansk Folkeparti i, at udenlandske fanger bør afsone i nedlagte kaserner frem for at optage dyre pladser i landets fængsler.

Partiet foreslår at anbringe udenlandske indsatte på kaserner, inden de skal sendes hjem. Det vil spare penge, fordi 12 til 15 mand kan afsone sammen i ét rum i stedet for i enmandsceller, lyder det.

Men det er både "urealistisk og uværdigt", fastslår John Hatting, der repræsenterer de civilt ansatte i fængselsvæsnet, i en kommentar:

- Det er ikke kun i strid med de europæiske fængselsregler, at mange mennesker skal afsone på samme celle, det er også aldeles udansk at sætte så mange i samme celle.

- Der står udtrykkeligt i de europæiske fængselsregler, at "de indsatte skal normalt overnatte i individuelle celler", og jeg tænker, at det dækker over, at alle uanset nationalitet grundlæggende skal behandles ordentligt, siger John Hatting.

I stedet bør man styrke indsatsen for at få sendt så mange som muligt af de udvisningsdømte kriminelle til afsoning i hjemlandet, lyder det.

John Hatting understreger samtidig, at Kriminalforsorgsforeningen står bag justitsministerens melding om, at "udlændinge, der begår kriminalitet i Danmark, har ikke noget at gøre her. De skal ud af landet".

- Men løsningen er ikke at behandle folk dårligere og dårligere i håb om, at de så vælger at tage til andre lande end Danmark. Kriminalitet er i dag grænseoverskridende, og løsningerne skal således også findes i fællesskab, siger John Hatting.

DF's forslag møder opbakning hos Venstre og i en vis udstrækning i Fængselsforbundet, der understreger, at det i praksis kun vil kunne gælde en mindre del af de cirka 1100 udenlandske statsborgere, der sidder i danske fængsler.

- De fleste af dem sidder og afsoner hårde domme for eksempelvis narko- eller bandekriminalitet, og der vil man ikke kunne opretholde sikkerheden på en nedlagt kaserne, siger forbundets formand, Kim Østerbye, til Ritzau.

/ritzau/