Bekymret kollega efter overfald med kogende vand: Nu skal Løkke på banen
Fængselsforbundets fællestillidsmand i region Hovedstaden, Erik Holmestad Larsen, fortæller, at overfaldet har påvirket kollegerne i Vestre Fængsel. Fotomontage: Fængselsforbundet og Scanpix/arkiv
En fængselsbetjent blev nytårsaftensdag brutalt overfaldet med kogende vand i Vestre Fængsel.

2016 sluttede brutalt i Venstre Fængsel, hvor en mandlig fængselsbetjent blev overfaldet af en 21-årig indsat med kogende vand.

Det fortæller Fængselsforbundets fællestillidsmand i region Hovedstaden, Erik Holmestad Larsen.

Den indsatte kastede kogende vand fra en termokande mod betjentens ansigt. Betjenten fik andengradsforbrændinger og måtte efterfølgende behandles på hospitalet, siger han til Avisen.dk.

Han fortæller, at overfaldet har påvirket kollegerne i Vestre Fængsel meget.

- Det øger utrygheden, når der sker sådan noget her, og man aldrig rigtig ved, hvad der sker, når man åbner en dør.

Erik Holmestad Larsen fortæller, at vold og trusler er et stigende problem for landets fængselsbetjente.

Voldsom stigning

I 2016 var der ifølge Erik Holmestad Larsen over 500 tilfælde af vold og trusler, en 50 procents stigning i forhold til 2015.

- Det er typisk fysisk vold som at blive slået, men vi oplever også overfald med stikvåben eller som her kogende vand. Og tidligere på året blev en fængelsbetjent skudt, da han var på vej på arbejde, fortæller Erik Holmestad Larsen.

Den stigende vold skyldes en forråelse blandt de indsatte og øget arbejdspres, mener han.

- Vi mangler over 200 fængelsbetjente på landsplan og det betyder mindre tid til de indsatte, siger Erik Holmestad Larsen.

Fakta: Det sagde Løkke

"Vi har masser af offentligt ansatte med stor faglighed og kæmpe engagement. Begge dele skal de kunne bruge endnu bedre.

En af vejene er dygtige ledere. Som kan motivere. Sætte en klar retning.

En anden vej er færre regler. Mindre kontrol.

De offentligt ansatte skal have større frihed til at gøre det, de brænder for: Bruge deres faglighed. Hjælpe andre mennesker.

Det vil vi også tage fat på i det nye år.

Vi skal passe godt på dem, der passer på os.

I marts blev en social- og sundhedsassistent stukket ihjel, da hun passede sit arbejde. I december blev en politibetjent dræbt, mens han udførte sit. Det er smerteligt. Tragisk. Og helt uacceptabelt.

De offentligt ansatte fortjener tryghed og respekt – ikke vold, ikke chikane, ikke risiko for deres liv. Det gælder i politiet, i psykiatrien, på socialcentret, ja på alle offentlige arbejdspladser."

>> Læs hele nytårstalen her

UDVID

Farlige forhold

Overfaldet skete dagen inden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte om netop farlige arbejdsforhold for offentligt ansatte.

Det sker i kølvandet på drabet på en sosu-assistent og en politimand i løbet af 2016. Men også blandt fængselsbetjentene er vold altså et stort problem, påpeger Erik Holmestad Larsen.

- Det er meget fint, at Lars Løkke nævner problemet, men ord er ikke nok. Vi har brug for bedre bemanding og mere tid til arbejdsopgaverne, siger han.

I november viste tal fra Fængselsforbundet, at der i løbet af 2016 var oprettet 73 nye arbejdsskadesager på medlemmer af Fængselsforbundet.

Det er en fordobling i forhold til 2015, hvor der var 35 sager i løbet af året.

via Listen To News