Administration 

Forfatter advarer: Alt for mange kuk kuk-processer i den offentlige sektor

Frustrationen over styringen af den offentlige sektor hænger uden på tøjet af mange offentligt ansatte, mener forfatter Jan Nørgaard. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Kapitalismen er rykket ind i hjernen på beslutningstagerne i den offentlige sektor, og måden de styrer 800.000 ansatte på, ødelægger arbejdsglæde og trivsel, advarer forfatter og ledelsesrådgiver Jan Nørgaard.

Styringssvigt.

Forfatter og ledelsescoach Jan Nørgaard afskyr det ord.

- I et kvart århundrede har beslutningstagere lagt så mange styringslag ind over den offentlige sektor, at de ansatte næsten ikke kan trække vejret. Og så kalder man det styringssvigt, når der er en skandale. Det provokerer mig helt vildt, siger han. 

Skandalerne i den offentlige sektor har hobet sig op de senere år. SKAT har ikke styr på inddrivelse af skatter og punger ud med milliarder i udbytteskat til spekulanter.  Finanstilsynet har ikke opdaget hvidvask for milliarder i blandt andet Danske Bank og nu Nordea på Vesterbrogade.

Og i Socialstyrelsen lykkedes det Britta Nielsen i årevis at fuske og svindle for mere end hundrede millioner kroner.

- Gang på gang kommer der bortforklaringer med henvisninger til, at der er sket et styringssvigt. Men hvordan kan det være, at ansvaret ikke placeres, mens der straks bliver ballade, hvis en arbejdsløs overtræder en lille bitte ting på Jobcentret, spørger Jan Nørgaard.

Han pointerer, at toppolitikere, departementschefer, kommunaldirektører og tonsvis af kommissioner ikke kan blive ved med at fralægge sig ansvaret og blot nedsætte et hav af langvarige og dyre advokatundersøgelser og kommissioner. Det er hos beslutningstagerne, at styringssvigtet i virkeligheden er foregået.

Ligegyldige kuk-kuk-processer 

- Du godeste, hvad har beslutningstagerne og alle de strategiske konsulenter lavet igennem alle de år? Som borgere får vi jo slet ikke det for skattekronerne, som vi putter ind i systemet, mener han.

- Mange steder i den offentlige sektors ledelseslag bruger man vanvittig meget tid på ligegyldigheder og kuk kuk-beslutningsprocesser i stedet for at involvere og lytte til de ansatte, fastslår Jan Nørgaard.

Der anvendes skattekroner i historisk omfang på meningsløse processer, som skaber frustration hos medarbejdere og ledere.
Jan Nørgaard, forfatter og direktør.

Udover at være forfatter til debatbøger om ledelseskrisen i den offentlige sektor er han også administrerende direktør i ledelseshuset Cairos, hvor han rådgiver ledere i både den offentlige og private sektor.

Lappeløsninger

Det er ikke bare skandalesagerne om fusk og svig, der får Jan Nørgaard til at slå alarm over tilstanden i den offentlige sektor.

Det er også tidspres, dårligt arbejdsmiljø og stress-bølgen blandt læger, pædagoger og sosu’ere, der får ham på stikkerne. Og det er frustrationen over, at så mange politikere og beslutningstagere forestiller sig, at de kan fikse den offentlige sektor med advokatundersøgelser, en ledelseskommission, et stress-panel og overveje at beskytte det psykiske arbejdsmiljø i lovgivningen.

- Det er jo ikke andet end lappeløsninger. Vi skal have fat ved nældens rod og turde se de fundamentale problemer i øjnene og handle på dem. Det haster med en demokrati- og ledelsesreform, noterer han.

Jan Nørgaards påstand er, at vi måske var sluppet for kollapset i SKAT, for Britta Nielsen-sagen, for milliard-udgifter på højt sygefravær i den offentlige sektor og mistilliden til politikerne, hvis ikke ledelsesansvaret var blevet eroderet af kapitalismen og konkurrencestatens indtog i det offentlige Danmark.

Jan Nørgaard er forfatter til debatbogen »Substantiel ledelse – Et svar på demokratiets krise«, der udkom på Hans Reitzels Forlag i efteråret 2018. Derudover har han sammen med professor i statskundskab Lars Bo Kaspersen skrevet bogen »Ledelseskrise i konkurrencestaten«. Adm. Direktør i Cairos – se mere på www.cairos.dk Foto: Privat

- I nyere tid er kapitalismen blevet så stærk, at den har udviklet sig til et grænseløst begær efter at opnå økonomisk gevinst og profitmaksimering. Den form for kapitalistisk tænkning er simpelt hen flyttet ind i hjernerne på beslutningstagerne i den offentlige sektor, mener han.

Jan Nørgaard oplever, at dømmekraften og ansvarspligten har lidt skade, og at kapitalisme-tænkningen har skabt en livsfarlig ledelsesfælde, som mange beslutningstagere mod deres vilje falder i.

Dokumentations-tyranni og performance-målinger er ifølge ham udtryk for netop forkerte beslutninger.

- Konsekvensen er, at skattekroner i historisk omfang anvendes på meningsløse processer, som skaber frustration hos medarbejdere og ledere. Fordi de ikke kan bruge tilstrækkelig tid på det, de er sat i verden for. Nemlig borgere og virksomheder, siger han.

På Titanic-kurs

Jan Nørgaard betoner, at vi skal styre og organisere den offentlige sektor på en helt anden måde, hvis den skal væk fra det, han betegner som en Titanic-kurs.

- Jeg hører om sindsygt dygtige læger, der går grædende hjem fra arbejde, fordi man har indført Sundhedsplatformen. De føler ikke, at de kan passe deres arbejde. Der er truffet en beslutning fra toppen, der forplanter sig ned ad og ødelægger så meget, fordi man glemmer at lytte til dem, der har fingrene nede i virkeligheden, siger han.

Mange ledere i den offentlige sektor har truffet beslutninger hen over hovedet på medarbejderne, påpeger han. Og noterer, at det nogle steder er blevet en kultur, der fremmer karrieren og bonusordningen.

- Alle mennesker har brug for at være i fællesskaber, når vi løser vores arbejdsopgaver. Vi har også brug for, at vores arbejde giver mening. Og vi har brug for, at der bliver skabt psykologisk ro og strategisk retning for vores arbejde. Men alt det savner mange i dag, mener Jan Nørgaard. 

Ikke diktater fra oven

Og der er her, at en reform skal rydde op efter kapitalismens mangeårige vanrøgt af den offentlige sektor, noterer Jan Nørgaard.

- Man har stadig en forestilling om, at man fra toppen kan træffe beslutninger på baggrund af noget viden, som man indhenter fra analyse- og kommunikationsbureauer. Så beslutter man noget og udstikker en retning. Man har glemt, at sygeplejersker, læger, lærere, ergoterapeuter og alle andre har gået i skole, hvor de har lært at være kritiske, pointerer forfatteren.

Han kalder det fatalt, at beslutningstagerne har alt for travlt og springer involvering af de ansatte over og bare træffer beslutninger, der ikke virker i praksis.  

- Meningsskabelse skal forløses ved at involvere folk og ikke med et diktat fra oven. Vi har allerede en demokratisk styreform, men vi bruger den bare ikke ude på de offentlige arbejdspladser, siger han.

- Det er ærgerligt i forhold til både produktivitet og trivsel, men også farligt for vores demokratis robusthed på længere sigt, mener han.

Bagmandspolitiet i fuld gang 

Jan Nørgaard fremhæver Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet – Bagmandspolitiet – som et eksempel på, at det godt kan lade sig gøre opbygge en fælles forståelse af, hvorfor man er til.

- Den nye statsadvokat gik i gang med at involvere medarbejderne ved at diskutere: Hvorfor er vi her egentlig? Oven på den fælles forståelse bygger man så nogle få meningsfulde mål, som man skal opnå og man undlader for alt i verden et hav af meningsløse detailstyringsmål. Så skal man have friheden til at kunne bruge sin faglighed – som jurist, politimand, efterforsker, HK’er i Bagmandspolitiet, siger han.

- Grundfortællingen skal komme nedefra og op, og hele den styringsfiksering, der er lagt ind over hele Danmark, skal trækkes tilbage og erstattes med substans og ledelsesansvar, siger Jan Nørgaard.

OK18 var barnemad

Frustrationen over styringsfikseringen hænger uden på tøjet hos mange offentligt ansatte, anfører Jan Nørgaard. Og både politikere og embedsmænd på centrale poster bør vågne op og indse, at de store demonstrationer i forbindelse med OK18 kun var barnemad sammenlignet med, hvad der kan ske i fremtiden, hvis de ikke besinder sig.

- OK18 handlede ikke kun om den betalte frokostpause. Mange føler, at de er blevet trådt på så mange gange, at de går ind og kæmper på kapitalismens præmisser for at få mere i løn og bevare frokostpausen. Og hvis folk ikke føler sig set, hørt og forstået i involverende faser, får man ikke folk med, og de protesterer, siger han.

Til sin nye bog har Jan Nørgaard gennemført interviews med mere end 50 beslutningstagere og medarbejdere på forskellige niveauer i Danmark. Og han oplever, at mange er bekymrede og frustrerede, ligesom tilliden til politikerne og demokratiet er i krise.

- Når jeg spørger folk, hvad de vil stemme ved næste folketingsvalg, svarer mange, at de ikke aner det. Nogle stemmer, fordi de skal sætte et kryds, men de føler sig hjemløse og opgivende. De oplever ikke, at problemerne bliver løst – hverken i den offentlige sektor eller hvad angår klimaet og den stigende ulighed, siger han.

Rød tråd fra klima-helt til tillidskrise

»Det er da tankevækkende, at en ung kvinde fra Sverige er blevet den nye helt i forhold til verdens klima-problemer. Det burde jo være politikerne. Er det ikke det, som vi betaler for i en social kontrakt? Vi almindelige borgere bliver stadig mere bekymrede over, at de store problemer ikke bliver løst, der hvor de rettelig burde løses,« mener han.

Selvom der er langt fra svenske Greta Thunberg, der vil frelse kloden fra undergang på grund af global opvarmning, og til styringskrisen i den offentlige sektor i Danmark, mener Jan Nørgaard, at der er en rød tråd.  

- Kapitalismen gennemsyrer og skævvrider vores demokratiske tænkning og involvering, og det skal bringes tilbage i balance, siger han og understreger, at han ikke er ude på at give kapitalismen dødsstødet men bare at bruge kapitalismen rigtigt og side om side med demokratiet.

Politikere på efteruddannelse

- Jeg mener, at staten skal spille en mere magtfuld rolle samtidig med, at det decentrale lokale niveau skal have endnu mere magt. Der er for meget klumpspil på midtbanen i dag. Vi skal have mere magt i toppen til at klare både driftsspørgsmål og store opgaver og sikre, at kapitalismen kan udvikle sig i en bæredygtig retning. Og så skal vi have revitaliseret demokratiet, siger han og bander over, at vi bruger udtryk som udkantsdanmark og ghetto-områder.

Ifølge Jan Nørgaard er det igen kapitalismens indtog i meningsdannernes hjerne, der har opfundet et begreb som Udkantsdanmark.  

- Vi skal have intelligent magt i toppen. Vi er nødt til at hjælpe politikerne fremadrettet og lave en slags uddannelsesprogram, så de vitterligt forstår, hvilken rolle de har i forhold til vores demokrati, bæredygtige løsninger og arbejdsglæde, siger han.

Brud kysser brudgom
Kendte

Spice Girl er blevet gift – igen

Gruppe af politifolk
Krimi

Knivdrama i Københavns Lufthavn

folkemængde til koncert
Kendte

Nu er det slut: 

Osbournes 

sidste skrål

gamle potter og pander står klar til at blive vasket op
Nyheder

Kro-ejer til tyv:

- Kom og vask op

en mand med kasket
Nyheder

Elon Musk stifter nyt parti

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

en cykelrytter med solbriller
Sport

Vingegaard: Det var en af de mest stressende etaper

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs: Bowlingcentre foretog mystisk lukning

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans