Måske er etiketten rustik, flasken speciel, og øllen brygget med enebær og citronmelisse.
Men selvom det hedder microbryggerier, så er det ikke bare kærlige ølentusiaster, der med blanke øjne rører rundt i mæsken med en pind.
Langt de fleste af de små bryggerier er fuldt automatiseret, og de 300-400 bryggeriarbejdere, der i dag arbejder der, er oftest uddannede.
Kærlighed til øl holder ikke i længden
Birthe Skands er uddannet brygmester og har brygget øl i mange år, blandt andet hos Carlsberg. Nu ejer hun og hendes mand Bryggeriet Skands i Brøndby.
Birthe Skands mener, at den store forskel på microbryggeriet og hendes tid på Carlsberg for 30 år siden, er, at uddannelses- og vidensniveauet er væsentligt højere, og arbejdsmængden er meget større.
”Nogen af dem, der søger arbejde hos os, kommer og siger, at de har en stor kærlighed til øl. Men det holder ikke i længden. Det kræver en rimeligt stor teknisk viden og indsigt at arbejde på et lille bryggeri,” siger Birthe Skands.
Erfaringer fra fødevarerindustrien
Hun og hendes mand arbejder selv i produktionen, og har to ansatte, der begge er uddannet procesoperatører og tidligere har arbejdet med fisk og mejeri.
"Vores ansatte har erfaring med fødevareindustri og det er det væsentlige, for kravene til produktion af fødevarer er rimeligt høje i dag,” siger Birthe Skands.
Mens man på det store bryggerier arbejder med tapning eller pakning, så er det nødvendigt på små bryggerier som Skands og Ørbæk, at man er multifunktionel og kan klare opgaverne hele vejen gennem produktionen af en øl.
På Bryggeriet Ørbæk på Fyn er der otte ansatte, blandt andet en tidligere smed, der kan reparere maskinerne og en lagermand. Men alle deltager i alle opgaver og hjælper hinanden. De otte arbejder både produktionen af øl og sodavandene Naturfrisk.
Om ti år er vi fem mere
”Brygmestrene, som vi har tre af, har selvfølgelig styr på selve ølbrygningen. Men ellers er man nødt til at være en blæksprutte for at kunne arbejde her. Man skal kunne mange forskellige ting, og alle dage er der nye udfordringer, der skal løses og man har et stort ansvar,” siger Nicolai Rømer, medejer af Ørbæk Bryggeri.
Ørbæk er et microbryggeri, men produktionen er automatiseret. Så der ligger ikke mange nye arbejdspladser og venter, selvom bryggeriet gerne vil udvide og sælge væsentligt mere, også til udlandet.
"Om ti år er vi vel fem mere. Det kræver ikke mere end det, selvom vi skulle producere mere," siger Nicolai Rømer.
I 1979 var der 11.000 bryggeriarbejdere.
I dag er der 2.953