Vi havde krav på seks øl om dagen
Det tunge løftearbejde er forsvundet fra jobbene på de danske bryggerier. Nu er det transportbånd og robotter, der flytter øllene internt på Carlsbergs bryggeri i Fredericia. Carlsberg Arkiv
I dag er bryggeriarbejdere ædru, men har det sjovere, mener Hans Andersen, bryggeriarbejder gennem 33 år

Tiden har taget bryggeriarbejder Hans Andersens kolleger. Da han begyndte på i Fredericia Bryggeri, der er ejet af Carlsberg, var de tre gange så mange.

Maskiner har overtaget store dele af produktionen, og kantine, fragt og rengøring er udliciteret. En bryggeriarbejder er blevet til en procesoperatør.

”Når man er i sådan en proces, så lægger man ikke mærke til det. Så forsvinder der er par stykker og året efter nogle flere. Men vi er en del har der har været her mange år, og når vi sidder herude og ser rundt, kan det godt være lidt tomt,” siger Hans Andersen.

"I dag er vi en ølfabrik"

Han er udlært smed, men har arbejdet på bryggeriet i Fredericia siden 1979. Nu er han fællestillidsmand.

”Før var vi et bryggeri med en socialt afbalanceret medarbejdergruppe. I dag er vi en ølfabrik og de skæve eksistenser, der lige kunne passe et rengørings eller sorteringsjob og ikke andet, den slags er der ikke plads til. I dag er det en benhård forretning,” siger han.

En del af festen fra de gamle dage lå også i, at hver medarbejder havde krav på en daglig kvote øl. Bryggeriet var toldfrit område, og lavede særlige medarbejderøl med hvide etiketter.

Halvfulde bryggeriarbejdere

”Dengang sagde man at bryggeriarbejdere var halvfulde – og den virkelighed var ikke helt skæv. Vi havde krav på seks bajere om dagen, men der var aldrig nogen, der talte dem. Alle drak bajere. Både ledere og medarbejdere,” siger han.

De arbejdede ikke nær så meget, og havde mange pauser. Men Hans Andersen vil ikke bytte.

"Det skal altså også nævnes, at det er blevet meget mere interessant at arbejde som bryggeriarbejder i dag. Du er både bryggeriarbejder, laborant og håndværker. Du har fingrene nede i selve produktionen og har fået langt mere ansvar,” siger han.

Havde flere pauser og arbejdede mindre

Øllet bliver også i flaskerne, og bryggeriet har ifølge Hans Andersen ikke flere problemer med alkohol ”end hvis de arbejdede med mælk”.

”De sidste 20 år har en øl kostet det samme, og det er bryggeriarbejderne, der har betalt. Alt er rationaliseret og det fortsætter. Bunden er ikke nået, desværre. Men hvis jeg i dag var en ungt menneske og skulle vælge, så ville jeg altid foretrække et bryggeri. Her er rigtig meget ansvar, rigtig meget råderum og det er rigtig interessant. ”