Journalist Lars Borking kom tæt ind på livet af en række socialt udsatte borgere på Lolland, da han var med til at lave TV 2-dokumentaren "På røven i Nakskov".
Og mødet med de medvirkende gjorde indtryk på journalisten, som var inviteret til at tale på en konference om kontanthjælp arrangeret af Kontanthjælpsalliancen i samarbejde med Dansk Socialrådgiverforening for nylig.
Det skriver Arbejderen, som var med på konferencen.
- Det gjorde et stort indtryk på mig, at næsten alle oplevede kommunen som fjenden, som nogen man skulle slås med. Hvad er det for et system, vi har lavet, som ikke forstår folk og møder dem med tillid, sagde Lars Borking blandt andet, skriver arbejderen.
Som et eksempel på, hvordan kommunen var med til at skabe afstand i stedet for et tillidsfuldt forhold til borgeren, henviste journalisten til fiskeren Ib, som på et tidspunkt under optagelserne i frustration over komplicerede regler sagde til en sagsbehandler: "jeg har betalt skat før du fik hår på tissekonen". Sagsbehandleren skrev det ned og lagde det ind i hans sag.
- Tænk hvis socialrådgiveren i stedet var taget forbi Ib hjemme hos ham selv, havde drukket en kop kaffe eller en øl sammen med ham, og talt med ham om, hvordan kommunen kunne hjælpe ham indenfor reglerne. I stedet bruger man absurd mange ressourcer på at skrive notater og diskutere med Ib over telefonen. Det eneste, der kommer ud af det er, at Ib bliver boende i det kondemnerede hus, og kommunen sender en indberetning afsted om, at her bor en 16-årig dreng i et sundhedsfarligt hus, sagde Lars Borking ifølge Arbejderen.
En af journalistens hovedpointer er, at udsathed blandt andet handler om at være dårlig til at tale systemets sprog, skriver Arbejderen.
Og kan man ikke det bliver man kørt over, mener Lars Borking, som efterlyser at udsatte borgere i stedet mødes med forståelse og lydhørhed.
Konferencen om kontanthjælp blev afholdt mandag den 7. december på Christiansborg. Der var omkring 140 deltagere til stede.
Kontanthjælpsalliancen er et løst organiseret netværk af folk og foreninger. Formålet er at kæmpe for en kvalificering og nuencering af debatten om kontanthjælp.
Kilde: Arbejderen