Det er hårdt at gå fra et højt respekteret job til en tilværelse helt uden indtægt. Det kan 60-årige Johnny Boje fra Næstved skrive under på.
- Jeg mangler at føle et værd. I mine tidligere job har der ligget en masse identitet. Men den har jeg pludselig mistet fuldstændig. Det er hårdt, for det er jo vigtigt at være tilfreds med og glad for sig selv. Ellers går man ned, siger Johnny Boje til Avisen.dk.
Han er et af de 160.000 mennesker i den arbejdsduelige alder i Danmark, der hverken er i job, uddannelse eller modtager ydelser fra det offentlige. Johnny Boje tilhører gruppen af selvforsørgende. På samfundets sidelinje efter knap 20 år med sygdom, arbejdsløshed, kampe med kommunen og et svært brud med kæresten.
Tilbage i 1999 gik Johnny Boje og hans kæreste gennem mange år fra hinanden. Siden mistede han sit it-job som systemadministrator og røg på kontanthjælp. I 2008 fik han konstateret kronisk angst.
Johnny Boje havde ikke råd til husleje og lejede i foråret 2013 et billigt erhvervslokale at bo i. I slutningen af 2013 tog kommunen hans kontanthjælp, men han klagede over afgørelsen til Ankestyrelsen og fik et år efter medhold. I mellemtiden levede Johnny Boje 'fra dag til dag,' hvor han blandt andet fik lidt penge ind ved at sætte gamle cykler i stand.
- Jeg fik 140.000 kroner fra kommunen som kompensation for manglende kontanthjælp i et år, og det var en god dag, da de penge kom ind på kontoen, siger Johnny Boje.
I en måned modtog han atter kontanthjælp, men ifølge Johnny Boje mente kommunen, at han var i gang med at opbygge en virksomhed, og så mistede han ydelsen igen.
Flere er selvforsørgende
En analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der er sket en stigning i antallet af selvforsørgende. Fra 2010 til 2018 er der tallet steget fra 130.000 til 160.000. Der findes ikke undersøgelser af, hvem disse mennesker er, hvad de lever af, og om de frivilligt er havnet i gruppen af selvforsørgende - eller er blevet presset ud på sidelinjen.
For Johnny Boje er det hårdt at være arbejdsløs og uden forsørgelsesgrundlag. Hans tidligere job var en stor del af hans identitet, som forsvandt for efterhånden mange år siden.
- Jeg er tilflytter til kommunen, så de venner, jeg har fået efterfølgende, kender mig jo kun som arbejdsløs. De kendte jo ikke til det liv, jeg havde, før jeg viste dem billeder af det. Jeg oplevede jo stor respekt, hvor jeg kom fra, siger han.
Stresset af uvidenheden
Johnny Boje er blandt andet uddannet som befalingsmand i hæren, erhvervsdykker og inden for it.
- Det har været meget maskuline job, jeg har haft, og det har betydet meget for mig. Jeg er langt fra en tøsedreng, men vi knækker altså også til sidst, siger Johnny Boje.
Artiklen fortsætter under grafikken
Den tidligere sergent har fire gange søgt om førtidspension og fået afslag. I august søgte han om kontanthjælp, men fik også afslag på det. Hans klage til kommunen er ikke behandlet endnu.
Den usikre økonomiske situation påvirker Johnny Boje og hans kæreste, der er på kontanthjælp og lider af ADHD og sukkersyge. Hendes kontanthjælp forsørger nemlig også ham.
- Jeg bliver stresset af ikke at vide, om jeg får kontanthjælp. Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske, eller om vi skal flytte. Min kæreste skal helst også have struktur i sin hverdag. Jeg klarer ikke en husleje til, siger han.
Håber på førtidspension eller fleksjob
I 2013 var Johnny Boje i arbejdsprøvning, men ifølge eget udsagn kunne han ikke med chefen, og så kom der ikke mere ud af det.
- Det var rigtig hårdt, og jeg havde svært ved at håndtere det, siger han.
For Johnny Boje ville det være optimalt, hvis han blev tildelt førtidspension eller et fleksjob.
- Det ville virkelig give mig ro, og det ville kunne holde min angst nede, siger han.