Jobcenter kritiseret for at fastholde folk i ledighed: Det skyldes misforståelser

- Da jeg mødte på mit nye arbejde, startede jeg med at sige undskyld, fordi kommunen havde ringet, fortalte Tania K. Prinds i sommer. Hun har været gennem et besynderligt forløb med jobcentret i Odense. (Foto: Foto: Privat. )

Odense kommune er blevet kraftigt kritiseret for at fastholde ledige i systemet for arbejdsløse. Men den kritik afviser kommunen og taler om "misforståelser". Beskæftigelsesministeren understreger, at jobcentre ikke må omdanne ordinære job til støttet beskæftigelse.

Medarbejdere på landets jobcentre må ikke forsøge at få omdannet ordinære job til støttet beskæftigelse.

Dét slår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fast, efter at Malernes Fagforening har kritiseret den sagsbehandling, som jobcentret i Odense leverede i fire konkrete sager.

Avisen.dk har tidligere beskrevet tre af sagerne, hvor ledige ifølge fagforeningen havde udsigt til at komme i ordinært arbejde, men alligevel endte i job, hvor virksomheden fik økonomisk støtte.

I et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg skriver Troels Lund Poulsen, at kommunen har ansvaret for at give tilbud efter reglerne, og at "jobcentre naturligvis ikke skal fastholde nogen i hverken ledighed eller støttet beskæftigelse".

- Der skal selvfølgelig ikke gives tilbud, hvis en borger kan komme i arbejde på ordinære vilkår, og derfor skal jobcentrene heller ikke opfordre arbejdsgivere, der netop har ansat en medarbejder ordinært, til at ændre ansættelsen til en ansættelse med løntilskud, skriver ministeren. 

 

Ifølge Malernes Fagforening i Odense var det netop, hvad de ledige oplevede, efter at de selv havde fundet arbejde:

At jobcentret kontaktede arbejdsgiverne med budskabet om, at de kunne få de nye medarbejdere med løntilskud.

- Det virker som om, jobcentret forsøger at fastholde vores medlemmer i ledighed i stedet for at få dem i arbejde. Og det kan jo slet, slet ikke være meningen. Faktisk er det ret uhyrligt, sagde Anne-Mette Markussen til Avisen.dk i juni.

Hun henviste til, at folk i løntilskudsjob stadig er registreret som ledige og således ikke optjener timer til en eventuel ny periode på dagpenge.

Efter at have foretaget en intern undersøgelse afviser Odense kommune imidlertid kritikken fra fagforeningen. Det var netop på grund af jobcentrets indsats, at det lykkedes de ledige at komme i arbejde, konkluderer kommunen og kalder sagsbehandlingen tilfredsstillende. 

Når Malernes Fagforening fik en anden opfattelse, skyldes det "krydsende hændelser, der har givet misforståelser undervejs", står der i redegørelsen. Det gælder for eksempel sagen om en maler, der skiftede til transportbranchen og troede, at han efter en virksomhedspraktik skulle fortsætte i ordinært job, som han havde talt med vognmanden om. I stedet kom han i løntilskudsjob. Ifølge maleren som følge af at vognmanden blev kontaktet af jobcentret.

Ifølge redegørelsen fra Odense kommune er det korrekt, at arbejdsgiveren "kunne se potentiale" i maleren, men han havde behov for oplæring ud over, hvad der kunne nås i løbet af de fire ugers virksomhedspraktik.

- Derfor etablerede forvaltningen et løntilskud med forventning om ordinær ansættelse efterfølgende, står der i kommunens redegørelse.

"Vi har ikke misforstået noget"

I Malernes Fagforening i Odense er formanden Anne-Mette Markussen oprørt over, at kommunen mener, at der er tale om misforståelser. 

- Jeg fastholder, at det ikke er os, der har misforstået noget, siger hun og fremhæver sagen med maleren, der skiftede til transportbranchen.

- Vi har et medlem, der får en ansættelseskontrakt på et ordinært job den 11. maj, og først den 16. maj træder løntilskudsjobbet i kraft, siger Anne-Mette Markussen. 

Forløbet illustrerer, at der var tale om en helt almindelig ansættelse hos en arbejdsgiver, indtil jobcentret meldte sig på banen, mener fagforeningsformanden.

- Ministeren siger, at kommunen har ansvaret for at give tilbud efter reglerne. Lige netop her er jeg sikker på, at det ikke er foregået efter reglerne, siger Anne-Mette Markussen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen afstår i sit svar fra at kommentere de konkrete sager.