Jobcenter fastholder arbejdsløse i ledighed

Arbejdsliv
Tre malere på Fyn har været gennem et besynderligt forløb, hvor jobcentret i Odense har forsøgt at fastholde dem i ledighed. (Foto: Foto: Iris - Ritzau/Scanpix.)

Tre arbejdsløse malere på Fyn fandt selv nyt arbejde. Alligevel kontaktede jobcentret i Odense efterfølgende deres nye chef og tilbød løntilskud - altså et støttet job. "Uhyrligt" mener fagforening og forlanger forklaring.

Det kommer næppe bag på ret mange, at jobcentrenes primære opgave handler om at hjælpe ledige i arbejde. Men i Odense rejser Malernes Fagforening nu tvivl om, hvorvidt kommunens jobcenter har forstået den opgave.

Det sker på baggrund af tre sager, hvor arbejdsløse malere af selv har fundet helt almindeligt arbejde – og efterfølgende har oplevet, at jobcentret har kontaktet den nye arbejdsgiver for at gøre opmærksom på, at den pågældende maler faktisk kunne ansættes i et job med løntilskud.

Læs mere: Maler Tania var bange for ny chefs reaktion

Anne-Mette Markussen, formand i Malernes Fagforenings afdeling i Fyn-JyllandSyd, kan til nød måske forstå, at enkelt sag behandles på denne måde. Men tre sager – måske flere – tegner et uheldigt mønster.

- Det virker som om, jobcentret forsøger at fastholde vores medlemmer i ledighed i stedet for at få dem i arbejde. Og det kan jo slet, slet ikke være meningen. Faktisk er det ret uhyrligt. Når man er ansat i job med løntilskud, står man jo stadig registreret som ledig og skal gå til møder og søge arbejde og optjener ikke timer til en eventuel periode på dagpenge, siger Anne-Mette Markussen.

Fra job til løntilskud

Den første af de tre sager stammer fra september forrige år og drejer sig om en kvindelig maler, der efter en periode som arbejdsløs selv fandt arbejde. Men det blev – angiveligt på initiativ af jobcentret – ændret til ansættelse med løntilskud. Den sag har Malernes Fagforening klaget over, og den ligger nu til behandling i  Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

De to seneste tilfælde er dugfriske.

De seneste to tilfælde af den mærkelig praksis i Odense stammer fra i år. Det ene handler om en mandlig maler, som ville udnytte sin ledighed til at skifte branche. Det blev aftalt, at han skulle i virksomhedspraktik hos en vognmand fra 2.-29. maj i år, men allerede 11. maj havde han overbevist arbejdsgiveren om sine talenter og blev tilbudt fast ansættelse. Også her blev arbejdsgiveren kontaktet af jobcentrets virksomhedskonsulent – og nu er den pågældende ansat med løntilskud frem til 12. august.

Den andet tilfælde handler om en ung kvinde, som efter fire måneders ledighed havde held til selv at finde arbejde. Også her henvendte jobcentret sig til hendes nye arbejdsgiver, men her holdt man fast i aftalen om ordinær ansættelse.

Formanden for Malernes Fagforening Anne-Mette Markussen har nu bedt Odense Jobcenter forklare de tre forhold – og samtidig også bedt om en reaktion på en næsten identisk sag, hvor en mandlig maler blev tilbudt ansættelse med løntilskud i det firma, der netop havde fyret ham. Også her skete det på initiativ fra jobcentret, men den pågældende maler ville ikke ansættes som billig arbejdskraft og fandt selv ordinær beskæftigelse hos en anden mester.

LO: Det er grotesk

LO Fyn er blevet orienteret om sagen og har på den baggrund bedt medlemsforbundenes a-kasser undersøge, om de har oplevet tilsvarende eksempler.

- Umiddelbart er det jo helt grotesk. Medmindre der er tale om en fejl, skal jobcentret straks ændre sin praksis, siger Helle Nielsen, der er formand for LO Fyn.

Hun suppleres af Anne-Mette Markussen:

- I øvrigt burde ingen malere være i løntilskud nu. Det er jo højsæson i vores branche. Og så er det i øvrigt fint, at der – som det fremgår af forløbet – trods alt findes firmaer, der ikke lader sig lokke af billig arbejdskraft, men står vagt om malerfaget og fair konkurrenceforhold.

Med en arbejdsløshedsprocent på 5,4 ligger Odense Kommunes ledighed et godt stykke over landsgennemsnittet på 4,1. Kun seks kommuner har højere ledighed end Odense.

Direktøren: Det lyder mærkeligt

- Umiddelbart lyder det jo mærkeligt. Og som det beskrives forstår jeg godt, de involverede er forundrede over det, de har oplevet.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra René Junker, der er direktør i Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning, til anklagerne fra Malernes Fagforening.

René Junker blev allerede konfronteret med sagen forrige uge, da Anne-Mette Markussen, formand for Malernes Fagforening, henvendte sig til ham telefonisk og på mail. Det kom der ikke meget ud af. Men efter at Avisen.dk har talt med ham, og han endnu en gang har talt med Anne-Mette Markussen har han lovet, at han nu vil undersøge omstændighederne.

- Når en ledig får et ordinært job, er han eller hun jo ude af vores system. Længere er den ikke, siger René Junker til Avisen.dk – uden at have et bud på, hvad der er gået galt.

Kan det skyldes dårlig kommunikation mellem kommunens virksomhedskonsulenter og sagsbehandlere? Eller får dine konsulenter bonus for at få ekstra mange i løntilskud?

- Nej, nej, nej. De får selvfølgelig ikke bonus. Vi kan sagtens bruge de løntilskuds-stillinger til andre ledige, siger René Junker.

Kendte

Megastjerne afslører:

Jeg blev taget til fange,

dopet og voldtaget