Forslagene i en lækket rapport fra Dagpengekommissionen har i ugens løb sat gang i en hidsig debat om dagpengereformen.
Danske dagpengemodtagere kan nemlig med stor sandsynlighed se frem til en lavere månedlig ydelse, fremgik det af rapporten, der kom frem onsdag.
Jeg er da ked af, hvis folk føler sig trådt over tæerne, men det, jeg har sagt, er ikke vrøvl
Både i medierne og på de sociale medier gav de mulige besparelsen anledning til diskussioner om det rimelige heri. Men diskussionen om dagpenge har været ført på et forkert grundlag, mener Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen.
Hvorfor risikerer man at ryge ud af et dagpengesystem, man selv har betalt til? Det spørgsmål stiller mange frustrerede læsere på Avisen.dk's facebookside. Men præmissen om, at man selv har betalt til et forsikringssystem, køber Joachim B. Olsen ikke:
- Dagpengesystemet er ikke en privat forsikring. Det er delvist skattefinansieret, så der er også mennesker, der betaler til dagpengesystemet, som ikke kan benytte sig af det, siger han til Avisen.dk.
Folk misforstår, hvad analyserapporten er
Som Avisen.dk skriver tidligere i dag, kommer eksperter i dagpengerapporten med bud på, hvor mange der fremover vil miste dagpengene. Omkring 9.000 ledige fremover årligt vil miste deres dagpenge, fremgår det af rapporten 'Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport'.
Men at begynde at diskutere politik ud fra den beregning, er tåbeligt, mener Joachim B. Olsen, der selv har sat sig ned og læst alle 120 sider i rapporten.
- Mange mennesker misforstår, hvad den analyserapport er. Det er en beregningsmodel, og kan ikke tolkes som de forslag, dagpengekommissionen kommer med, siger han.
Forstår folks bekymring, men de tager fejl
Joachim B. Olsen har afholdt sig fra at kommentere på rapportens tre modeller, der er mulige bud på det kommende dagpengesystem. Men han har gerne villet fortælle, hvad han ønsker sig af det nye dagpengesystem.
På den bekostning har han selv fået klø. Særligt en udmelding om, at folk ikke bliver fattige af, at blive skåret i dagpenge, har vakt harme. Forargelsen forstår han godt, men han holder fast i, at han har fat i den lange ende.
- Jeg er da ked af, hvis folk føler sig trådt over tæerne, men det, jeg har sagt, er ikke vrøvl. Analyserapporten viser helt klart, at hvis man giver folk mindre i dagpenge, så stiger beskæftigelsen. Det er ikke en gang værd at diskutere det, siger han.
Det er især dem, der får den laveste løn, som i dag ikke er motiveret nok til at trække i arbejdstøjet, forklarer Joachim B. Olsen.
- Man bør ændre dagpengesatsen i lavtlønsområdet, for der er incitament til at være i beskæftigelse meget lille.
Dagpenge er for dem uden sociale problemer
Akilleshælen i det nuværende dagpengesystem er, at det også er et socialt system, fastslår Joachim B. Olsen. Men det er ikke ønskværdigt.
- Det er et forsikringssystem for folk, der er arbejdsløse og ikke har andre problemer. Man får jo ikke behandling eller hjælp til sociale problemer i dagpengesystemet. Alt for mange af dem, der falder ud af dagpengesystemet, har været på overførselsindkomst i alt for mange år.
Han ønsker sig derfor en tydeligere grænse mellem dagpengesystemet og kontanthjælps-systemet. Hvis det ikke sker med den kommende reform, misser man en unik historisk mulighed, lyder det fra Joachim B. Olsen.