Administration 

Ny måling: S og V slagter Dansk Folkeparti ved EU-valg

Morten Messerschmidt slugte tæt på en halv million stemmer ved valget til Europa-Parlamentet for fem år siden og sikrede dermed DF en kæmpe sejr. Nu overhaler Socialdemokratiet og Venstre partiet, og DF står til en tilbagegang. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau/Scanpix.)

Ifølge en ny måling går både Socialdemokratiet og Venstre markant frem ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Dansk Folkeparti står til kæmpe vælgersmæk.

Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V) spurter derudad og lægger sig i førerfeltet op til det kommende valg til Europa-Parlamentet.  

I en ny måling, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Tænketanken Europa, står både Socialdemokratiet og Venstre til fremgang ved EU-valget. 

Socialdemokratiet står i YouGov-målingen til at få 22,5 procent af stemmerne. Det er en solid fremgang siden seneste parlamentsvalg i 2014, hvor S måtte nøjes med 19,1 procent af stemmerne.

Venstre går også pænt frem og scorer næsten 20 procent af stemmerne, og bliver dermed det andet største danske parti i Europa-Parlamentet. Ved seneste parlamentvalg fik Venstre et katastrofevalg med kun 16,6 procent af stemmerne.

Det er den første repræsentative måling blandt 2.028 respondenter, der er gennemført i 2019. Her er danskerne blevet spurgt, hvad de vil stemme til Europa-Parlamentsvalget, der finder sted søndag 26. maj.

Brexit er øjenåbner 

S-spidskandidat Jeppe Kofod er glad for opbakningen. 

- Jeg tror, at danskerne bakker op om os, fordi vi hverken vil ud af EU men heller ikke er jubeleuropæere. Vi vil faktisk bare have et bedre EU. Og så er vi meget aktive i kampen mod skattely og kampen for bedre lønmodtagerrettigheder og den grønne omstilling, siger han. 

Morten Løkkegaard, spidskandidat for Venstre, er da også glad for den nye måling men understreger, at man altid skal passe meget på målinger, der er gennemført fire måneder før et valg. 

-  Men jeg tror, at der er potentiale til, at vi får et godt valg, fordi Brexit har været en øjenåbner i forhold til, hvor vigtigt og nødvendigt europæisk samarbejde er. Og for et proeuropæisk parti som Venstre, skal det manifestere sig nu, siger han. 

Sådan vil vælgerne stemme til Europa-Parlamentet i maj

Dansk Folkeparti står til en kæmpe vælgerlussing. Ved parlamentsvalget for fem år siden fik DF et rekordvalg med 26,7 procent af stemmerne og en halv million personlige stemmer på partiets spidskandidat Morten Messerschmidt.

I dag ville DF kun få knap 18 procent af stemmerne og ryge fra at være det største danske parti i EU-parlamentet til en tredjeplads. 

DF mangler spidskandidat 

Selvom der er fire måneder til EU-valget vurderer seniorforsker i Tænketanken Europa Maja Kluger Dionigi, at DF får svært ved at indhente det forspring, som S og V har lige nu.

- Dansk Folkeparti har som det eneste parti stadig ikke peget på en spidskandidat, så allerede der er partiet bagud, fordi kendte ansigter betyder rigtig meget, siger hun.

Derudover er DF også belastet af beskyldninger om misbrug af EU-midler, der ifølge seniorforskeren kan smitte af på vælgernes lyst til at sætte kryds ved partiet. 

Her er spidskandidaterne

Socialdemokratiet: Jeppe Kofod

Venstre: Morten Løkkegaard

SF: Margrete Auken

Folkebevægelsen mod EU: Rina Ronja Kari 

Enhedslisten: Nikolaj Villumsen

Alternativet: Rasmus Nordqvist

Konservative: Pernille Weiss

Liberal Alliance: Mette Bock

Dansk Folkeparti: Har endnu ikke udpeget kandidat

UDVID

Hos De Konservative skal den relativt ukendte Pernille Weiss sælge EU-billetter i stedet for den garvede Bendt Bendtsen. Ifølge målingen fra Tænketanken Europa står konservative til et valgnederlag. Ved seneste valg fik partiet næsten hver tiende stemme, mens K nu står til kun at hente 4,8 procent af stemmerne. 

- Det bliver hårdt arbejde for Pernille Weiss, fordi hun ikke er kendt udenfor konservative kredse. Men i sin kampagne vil hun kunne slå på, at det er vigtigt for Danmark at bevare en plads i den største og mest indflydelsesrige gruppe i Europa-parlamentet, og det vil sandsynligvis kunne give stemmer, mener Maja Kluger Dionigi. 

Liberal Alliance stiller op med kulturminister Mette Bock som spidskandidat, men her hjælper kendis-effekten tilsyneladende ikke. I hvert fald står partiet kun til 4,4 procent af stemmerne og får dermed ikke en af Danmarks 14 pladser i parlamentet.  

Hvis målingen holder vand, får Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti hver valgt tre medlemmer, mens Venstre får fire mandater på grund af valgforbund med Konservative og Liberal Alliance. 

Det betyder også, at Konservative ville ryge ud af Parlamentet for første gang nogensinde, men Tænketanken Europa pointerer, at det er på marginalerne og behæftet med stor usikkerhed.   

Radikale, SF og Folkebevægelsen mod EU genvinder hver et medlem af parlamentet, mens Enhedslisten for første gang vinder en plads i Bruxelles. 

Går imod EU-strømmene

EU-forskeren pointerer, at danske vælgere ifølge den nye måling går imod vælgerstrømmene i resten af Europa.  

- Både Socialdemokratiet og Venstre går tilsyneladende frem ved det kommende Europa-parlamentsvalg herhjemme, mens de to partier på tværs af Europa går markant tilbage. Så der er et omvendt mønster herhjemme, siger Maja Kluger Diogini.

Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard mener, at danskerne har fået øjnene op for vigtigheden af europæisk samarbejde i kølvandet på blandt andet Brexit og en verden i opbrud. Og så søger vælgerne væk fra yderfløjene og hen til blandt andet Venstre. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix.

Tilsvarende står yderfløjene og de EU-skeptiske partier som Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU til at miste terræn i Danmark, mens de vinder frem i resten af EU-landene. 

- Der er fremgang til den danske venstrefløj ved det kommende Europaparlaments-valg, og Enhedslisten står til at komme ind for første gang. Men Enhedslisten har blødt op i deres EU-modstand og har ikke den hårde EU-skepsis som tidligere, forklarer hun.

Jeppe Kofod mener, at danske vælgere søger væk fra yderfløjene og mod midten ved det kommede Europaparlamentsvalg, fordi politikerne herhjemme i høj grad har taget bekymringen for migration og indvandring alvorligt. 

 - I Danmark har Socialdemokratiet insisteret på at have styr på migration og indvandring og går op imod grådighed. Så vi er meget aktive på den økonomiske retfærdighed og kampen mod ulighed, og det tror jeg, at vælgerne belønner os for, siger han. 

Morten Løkkegaard mener især, at Brexit forklarer, at danske vælgere er på flugt fra yderfløjene.

- Dansk Folkeparti har også tabt luft, fordi hele deres Europapolitik er skvattet sammen i kølvandet på Brexit. Jeg tror, at mange vælgere har taget bestik af det, og nu skifter tilbage til blandt andet Venstre, siger han.   

Artiklen er opdateret 23. januar 10.30, da der har været fejl i Tænketanken Europas beregninger over mandatfordelingen. I første udgave af artiklen fremgik det, at Venstre fik tre pladser og Konservative 1 plads i Europa-Parlamentet.  

Gul bygning med springvand foran
Krimi

Kvinde skal i fængsel i stor hashsag - når hun er rask

Overfyldte skraldespande
Nyheder

Skraldemænd fortsætter strejken

Motorcykelbetjent
Krimi

Bøderegn til fynsk bilist

Wafande smiler
Kendte

Wafande bliver snart far igen

En person med en computer og et kreditkort i hånden.
Nyheder

Politiet: Betal nu

eller bliv anholdt

Opsendelse af raket med masser af flammer og røg
Nyheder

Verdens første

3d-printede raket er

blevet sendt afsted

Søren Huss på den røde løber.
Kendte

Søren Huss: Ny 

kæreste afsløret

Et par på den røde løber
Kendte

Bubbers babylykke:

Far for femte gang

Krimi

23-årig kvinde dræbte mand

med WC-rens og jernstang

Dronningen i koralfarvet sæt og hat.
Kongelige

Datoen er sat:

Dronningen vender

tilbage til jobbet

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

7 års fængsel for

vold og voldtægt

af hustru

Nyheder

Vil stoppe tilskud

til fedmemedicin

De to X Factor-deltagere kigger hinanden dybt i øjnene lige før et kram
Film og TV

X Factor-romancen

skulle holdes

hemmelig

Mikkel Boe Følsgaard på den røde løber
Nyheder

Dansk gyser begejstrer

og overrasker

Blade fra en hashlignende plante ses i modlys
Nyheder

Nyt hashlignende stof

sælges helt lovligt

Vladimir Putin sidder i en stol og ser sur ud
Nyheder

Anholdelse af Putin

ses som krigserklæring

En asteroide
Nyheder

Stor asteroide suser tæt forbi os på fredag

Nyheder

Counter Strike får første opdatering i over 10 år

en ulykke på en vej
Krimi

Kvinde død efter frontalt sammenstød med lastbil

En kvinde med hovedpine sidder på en stol
Sundhed

Migræne rammer kvinder hårdere end mænd

Et par på den røde løber
Kendte

Efter 25 år: Martin Jørgensen skal skilles

Tysk kamppoliti
Krimi

Nye razziaer mod Tysklands Reichsbürger-netværk

blomster og lys på gaden
Krimi

Tiltale for drab på 22-årige Mia Stevn

par poserer ved pool
Kendte

Konkursramt kendispar

i nye problemer

Et maleri af et stort skib på en strand
Nyheder

Louvre-museet køber dansk maleri

et skib med slagside
Krimi

Skib tipper rundt – mange kvæstede

dødt får på mark
Krimi

Grumt syn i solcellepark:

- Det værste jeg har

oplevet 

mand synger
Nostalgi

50 år efter Fed Rock:

Nu skal Shu-bi-dua

hyldes

Krimi

Solgte kopikrukker i

Netto: Keramiker får

en million 

politiafspærring på gade i københavn
Krimi

Stukket ned i

supermarked:

Seks anholdt

kvinde i hvid sweater
Kendte

Filmstjerne afviser

rådden kørsel på ski 

ramsløg
Mad og drikke

Pas på den giftige

fætter:

Kan være livsfarlig

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Så meget er dit sommerhus

steget i værdi 

Krimi

16-årig blev hugget

med machete

Kvinde spiser is
Mad og drikke

Så er der gratis is

igen 

løve ligger i bur
Dyreliv

Ukrainsk løve hentet

til dansk safaripark 

cigaret i askebæger
Krimi

Person død i brand

biler på motorvej
Krimi

Spøgelsesbilist kørte

20 kilometer 

portræt af mand
Nyheder

Hårde straffe for

homoseksualitet

politibiler
Krimi

Lige nu:

Politi til masseslagsmål

portræt af kvinde
Kendte

Mimi fra Dansegarderoben

rejser fra kæresten

kanon omgivet af soldater
Nyheder

Rusland rasler

med atom-sablen

portræt af mand
Kendte

Sjovt: Kendt tv-vært smider bukserne

portræt af mand
Nyheder

Han er Årets Kok

portræt af mand
Kendte

Dansegarderoben: De har danset i virkeligheden

to mænd giver hånd
Nyheder

Rusland og Kina

drøfter våbenhvile

pige og dreng i omfavnelse
Film og TV

Blachmans artister:

Kærlighed i X Factor

mand og kvinde krammer
Kendte

Sussi afslører: Her er Leos sidste hvilested

el cykel
Nyheder

Vi cykler med

el som aldrig før

Ulrich Thomsen i profil
Film og TV

Solgt til 

udlandet

Prinsesse Marie kigger til den ene side.
Kongelige

Prinsesse Marie

mister sit job

Alex Vanopslagh ser alvorlig ud
Nyheder

Vanopslaghs boligsag

lukkes

En statue af en kvinde med en vægtskål
Kendte

Kendt musiker slæbt 

i retten for dokumentfalsk

En lommeregner.
Krimi

Snød med moms for

17 millioner kroner

Jørgen Leth på scenen under Robert festen.
Kendte

Jørgen Leth aflyser:

Er blevet indlagt

Alexander Skarsgård
Underholdning

Stjerne-par bekræfter:

Vi har fået barn sammen

En fadøl tæt på
Krimi

Diskotek brød

loven 51 gange

En smilende blondine
Kendte

TV-stjerne indlagt:

Gik nøgen rundt

på gaden

Et sæt fødder går på en måtte fra et Jobcenter
Nyheder

Trodser krisen:

Sætter igen rekord

En ikea butik set udefra
Nyheder

Livsfarligt: IKEA 

tilbagekalder

Grønlig masse i en vandkant
Nyheder

Foruroligende

fund på øde ø

Rasmus Paludan taler med pressen
Nyheder

Briter nægter

Paludan indrejse

Man tager sig til hovedet
Kendte

Formel 1-stjerne frarøvet milliondyrt ur

mand med halstørklæde
Nyheder

Regionsrådsformand vil i Folketinget

Rapperen XXXTentacion
Underholdning

Livstid for drab på rapper

Amazon skilt på hus
Nyheder

Nedlægger 9000 stillinger

Porno-hjemmeside
Helt vildt

Alternativt jobopslag:

Søger soldater på

pornoside

Vladimir Putin trykker hånd med Xi Jinping.
Nyheder

Xi og Putin skal drøfte fredsplan for Ukraine

To personer i havet
Kendte

92-årig mediemogul:

Ny-forlovet

Brændende lastbil
Krimi

Lastbil gik op i flammer

mand poserer
Sport

Sportsstjerne

fundet død 

tog holder ved perron
Nyheder

Stort sporarbejde:

Se frem til længere

rejsetider 

person skifter dæk på bil
Biler

Dækskift: Kan

helårsdæk betale sig?

mand smiler
Kendte

Jon fra Popstars:

Dømt for indbrud

pizza på tallerken
Nyheder

Kendt pizzakæde

går konkurs

kvinde tatoveres
Helt vildt

Derfor har 81-årige

Kirsten fået vild

tatovering 

tekst på ambulance siger alarm 112
Krimi

Mand død: Kørt ned

af gummiged

tre fodboldspillere poserer
Sport

Her er landsholdets

nye trøje

 

tallerkner på bord
Sundhed

Sådan undgår du

buffetfælden 

fyrværkeri over by
Nyheder

Danmark slået igen:

Her er verdens

lykkeligste land