Ritt med advarsel til Løkke før valg: Risikerer kæmpe fejl
Ritt Bjerregaard (til venstre) er bange for, at EU-debatten bliver forsømt, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (til højre) udskriver folketingsvalg, så det falder sammen med EU-valget. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Ritt Bjerregaard er bekymret for, at EU-debatten drukner, hvis statsministeren vælger at holde folketingsvalg samme dag som europaparlamentsvalget den 26. maj. Udskriv et hurtigt folketingsvalg, lyder S-legendens anbefaling.

Mens brexit-dramaet kører for fulde gardiner har den politiske veteran og tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S) en indtrængende appel til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).   

- Jeg er meget bekymret for, at vi får folketingsvalg samtidig med Europaparlamentsvalget. Så kommer EU til at fylde alt for lidt i debatten, og inden vi får set os om kommer alt til at handle om udlændingepolitik, siger hun til Avisen.dk.

Uanset om Storbritannien om kort tid forlader EU med en hård brexit, eller om det bliver udskudt med en ny aftale, giver det britiske kaos anledning til, at danskerne får en grundig EU-debat, påpeger Ritt Bjerregaard.

- Min klare anbefaling til Lars Løkke er at få udskrevet folketingsvalg hurtigst muligt af hensyn til EU-debatten. Jeg er bange for, at EU-debatten vil lide under det, og vi trænger til en grundig EU-debat herhjemme, fastslår Ritt Bjerregaard.

Både europæisk og internationalt samarbejde er ifølge Ritt Bjerregaard vigtigere end nogensinde, og derfor vil det ifølge hende være en kæmpe fejl at slå de to valg sammen, så indenrigspolitiske dagsordener overskygger den vigtige EU-debat. 

Danskerne skal til Europaparlamentsvalg søndag 26. maj. Valgdagen er den samme i hele EU. 

Inden 17. juni skal der være afholdt folketingsvalg. Derfor skal statsministeren meget snart udskrive valg, hvis det ikke skal falde sammen med EU-valget. 

Polen og Ungarn bekymrer 

Ritt Bjerregaard var gruppeformand for Socialdemokratiet i begyndelsen af 1990'erne, da aftalen om 'det nationale kompromis' med de fire danske forbehold blev forhandlet på plads og stemt igennem i Edinburgh-aftalen. Og fra 1995 til 1999 var hun miljø-kommissær i EU. 

I dag kaster også udviklingen i Polen og Ungarn ifølge Ritt Bjerregaard store skygger over Europa. 

- Det er klart, at jeg er bekymret for, hvor EU er på vej hen. For samtidig med, at vi har brexit, er der vrøvlet med Polen og Ungarn, som ikke vil leve op til de demokrati-regler, der er en del af forudsætningen for at være med i EU, siger hun.

Ritt Bjerregaard er alarmeret over, at EU ikke har formået at få Polen og Ungarn til at rette sig efter demokratibestemmelser om for eksempel frie medier og uafhængige domstole.  

- Lige nu fylder debatten om brexit alt, fordi det er så dramatisk og alvorligt, men så synker andre påtrængende emner som udviklingen i en række østeuropæiske lande ned på dagsordenen. Det er også vigtigt at få diskuteret til bunds, mener hun. 

Dansk Folkeparti faldet af på den

En række meningsmålinger viser, at danskerne generelt er blevet mindre EU-skeptiske i kølvandet på brexit. Det glæder Ritt Bjerregaard. 

- Flere danskere er blevet opmærksomme på, at det er en stor fordel for Danmark at være med i EU. Selv Dansk Folkeparti er faldet meget af på den i EU-modstanden og snakker ikke særlig højt om, at vi skal have en ny folkeafstemning om EU. På det plan har briternes nej til at være med i EU-samarbejdet styrket EU i Danmark, og det er jeg glad for, understreger hun.  

Lige nu er Ritt Bjerregaard ved at skrive bind tre af sine erindringer. Her kommer en central del til at handle om Danmarks tilhørsforhold til EU og 1990'ernes EU-afstemninger, ligesom hendes år som miljøkommissær er med. 

Og på trods af, at briterne ligesom danskerne i mange år har været vægelsindede i forhold til EU, havde Ritt Bjerregaard ikke set brexit komme.  

- Men fordi Storbritannien hele tiden har haft det blandet med EU, har vi i Danmark kunnet spejle os i dem. Briternes farvel kan være med til at skabe et mere realistisk indtryk af, at Danmark hører hjemme i EU, siger Ritt Bjerregaard. 

Hun fremhæver, at danskerne igennem årtier har identificeret sig med Storbritannien i EU-medlemskabet både på grund af sproget og skepsissen overfor Bruxelles.

- Hvis man er godt fem millioner mennesker og ligger lige op af Tyskland, er der ingen tvivl om, hvor vi hører til. I stedet har vi opbygget en form for identifikation med Storbritannien, som jeg mener er forfejlet. Vi har meget mere brug for det tætte forhold  til Tyskland og EU, og det er vigtigt at få diskuteret op til valget til Europaparlamentet, noterer hun. 

via Listen To News