Har man så ondt i ryggen, knæene eller måske skuldrene, at man ikke længere kan passe sit arbejde, så må man finde en helt anden slags job. Sådan lyder beskeden fra chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Elisabeth la Cour.
- Hvis man er fysisk nedslidt, så kan man være nødt til at skifte til noget, man bedre kan klare. Det kan være, at man skal omskoles. Hvis man for eksempel har gjort rent hele livet og nu har ondt i ryggen, så er det eksempelvis en mulighed at blive buschauffør. Det tager typisk seks-otte uger. Mange bliver omskolet til buschauffører efter at have haft et andet job, siger hun.
Den idé er man med på hos fagforbundet 3F.
- Omskoling er en rigtig god idé. Og omskoling fra rengøringsassistent til buschauffør er en mulighed. Det kunne også være omskoling til industrioperatør, som i dag ikke er nær så nedslidende som tidligere. Det væsentlige er, at der er en motivation hos den enkelte lønmodtager og et behov på arbejdsmarkedet, siger næstformand i 3F, Tina Christensen.
Nedslidte håndværkere
Elisabeth la Cour efterlyser en mere fleksibel tilgang til arbejdsmarkedet, så det bliver lettere som 60-årig at skifte spor, hvis kroppen ikke længere kan lægge mursten eller sætte stilladser op.
- Det samme kunne være tilfældet for nedslidte håndværkere. De kunne måske også undervise nye på arbejdspladsen, siger Elisabeth la Cour, under Danske Fysioterapeuters debatarrangement på Folkemødet: Kan vi holde til at arbejde til pensionsalderen?
Emnet rammer lige ned i den aktuelle debat om pensionsalderen, som regeringen for nyligt måtte droppe at hæve med yderligere et halvt år.
Hos 3F handler smerter på jobbet dog ikke kun om at skifte branche, men om at der skal langt mere fokus på forebyggende og ligefrem sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen, så folk slet ikke bliver slidte i første omgang.
Helt konkret burde Forebyggelsesfonden, hvor arbejdsgivere kan søge midler til at styrke arbejdsmiljøet, genindføres, mener næstformand i 3F, Tina Christensen.
- Og Forebyggelsesfonden skal læne sig meget op af de nedslidningstruede brancher, så medarbejderne får mulighed for at få en bedre arbejdsplads og bedre liv, siger Tina Christensen.
HER KAN DU TESTE, OM DU KENDER DIN EGEN PENSIONSALDER
Mit ansvar - chefens ansvar
Men ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er det ikke hos arbejdsgiverne, men primært hos den enkelte ansatte, at ansvaret for en smertefri hverdag ligger.
- Sådan noget som ryglidelser ved vi, starter tidligt. Det kan faktisk starte, før vi kommer på arbejdsmarkedet. Der er børn helt ned til folkeskolealderen, der har ondt i ryggen. Det er et spørgsmål om, at man er nødt til at tage vare på sin krop gennem hele livet. Og hvis arbejdsgivere vil give nogle tilbud, gør de det, siger Elisabeth la Cour.
Hun lægger vægt på, at livsstilen spiller en afgørende rolle i forhold til smerter. Og arbejdsgivere kan og bør ikke blande sig i, om en medarbejder drikker eller ryger for meget.
Men den debat er helt gal, mener 3F.
- Når vi taler nedslidning, taler vi jo ikke om for mange colaer eller for mange cigaretter. Så taler vi om, at det er arbejdspladsen, der ikke er sund. At der er mange brancher, hvor man godt kan løfte arbejdsmiljøet, så man rent faktisk kan holde ud at være på arbejdspladsen - også til man er 70 og 80 år, siger næstformanden i 3F.
Men er det ikke sværere at arbejde som 70-årig, hvis man på samme tid er overvægtig?
- Det er jeg uenig i. Det er blevet en diskurs - den måde, vi snakker om tingene på - hvornår er man for tyk, hvornår spiser man forkert, hvornår dyrker man for lidt motion?
Til gengæld efterlyser Tina Christensen mere forskning omkring nedslidning på jobbet, så samtalen netop ikke kommer til at handle om, at fysiske smerter kun skyldes livsstilssygdomme som rygning, kost og alkohol.