Ingen gulerod virker: Danskerne vil ikke være længere tid på arbejdsmarkedet
"Det er hårdt arbejde at være stilladsarbejder. Det gør allerede ondt nu, og vi har stadig 25 år tilbage", siger de to stilladsarbejdere Christian Rasmussen og René Broni.
Et klart nej tak til at blive længere tid på arbejdsmarkedet, lyder konklusionen for både stilladsarbejdere og en erhvervsdykker. Også selvom man lokker med bedre løn eller arbejdstid.

Når regeringen præsenterer 2025-planen tirsdag eftermiddag, vil der sandsynligvis blive lagt vægt på, at det skal gøres mere attraktivt at blive længere på arbejdsmarkedet.

Avisen.dk har været på gaden i Københavns Vesterbro-kvarter og spørge nogle danskere om, hvad der skal til for, at de kan blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Ingenting kan få os til at blive

Konklusion er lettere klar for de to stilladsarbejdere, Christian Rasmussen på 42 fra København og René Broni på 41 fra Aarhus.

Avisen.dk møder dem midt i formiddagspausen på en betonklods ved den byggeplads, de går og arbejder på.

De siger et klart nej tak til at blive længere på arbejdsmarkedet.

- Ingenting kan holde os på arbejdsmarkedet, siger de to stilladsarbejdere samtidigt.

- Det er hårdt arbejde at være stilladsarbejder. Det gør allerede ondt nu, og vi har stadig 25 år tilbage. Jeg kan ikke se, hvordan man som stilladsarbejder skulle kunne blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Ved havnebassinet på Kalvebod Brygge i København gør den 36-årige erhvervsdykker fra Haslev Claus Bjerrehuus sig klar til at hoppe en tur i vandet med kollegerne for at gøre børnebassinet klar til sommer.

Han har også en klar holdning til, hvornår han går på pension. Og det er tydeligt ikke en dag senere, end han må.

- Ingenting kunne få mig til at blive. Fordi at jeg har jeg været på arbejdsmarkedet så længe til den tid. Når jeg er 67, så kan jeg ikke mere. Kroppen er jo allerede godt slidt nu, siger erhvervsdykkeren Claus Bjerrehuus. 

En gulerod som bedre løn eller at gå ned i arbejdstid virker heller ikke på hverken de to stilladsarbejdere Christian Rasmussen og Rene Broni eller erhvervsdykkeren Claus Bjerrehuus.

- Jeg skal nyde livet, lyder det kontante svar fra erhvervsdykkeren Claus Bjerrehuus.

- Mere i løn eller at gå ned i tid ville ikke lokke inden for vores erhverv i hvert fald. Det kan være inden for andre erhverv, men ikke som stilladsarbejder. 

Se videoen med de to stilladsarbejdere Christian Rasmussen og Rene Broni, erhvervsdykkeren Claus Bjerrehuus og pædagogmedhjælper-studerende Alma Navas nedenfor

Artiklen fortsætter under videoen

Man skal arbejde, så længe man er frisk 

Den 18-årige pædagogmedhjælper-studerende Alma Navas fra Østerbro, har udsigter til mere end 50 år på arbejdsmarkedet, efter hun er færdig med sit studie.

Men hun mener, at man skal bidrage til samfundet og blive på arbejdsmarkedet, så længe kroppen kan holde til det. 

- Jeg synes bare, man skal arbejde, så længe man er frisk. Jeg synes, det er ligegyldigt med, hvornår der er sat en aldersgrænse for det, jeg synes bare, man skal fortsætte, så længe man kan, siger Alma Navas.