Italiensk spareplan bliver social zigzag

Italiens nye præmierminister Mario Monti tager arbejdshandskerne på i dag, hvor han præsenterer en kommende spareplan for landet.
Italien står foran store nedskæringer på statsbudgettet. Her ses landets nye premierminister Mario Monti.
Italien står foran store nedskæringer på statsbudgettet. Her ses landets nye premierminister Mario Monti. Foto: MAURO SCROBOGNA / POLFOTO

I dag præsenterer Italiens premierminister Mario Monti en omfattende spareplan.

Planen skal sikre, at landet kommer helskindet ud af sine massive økonomiske problemer, fordi gælden er ved at vokse sydeuropæerne over hovedet.

Især kraftige nedskæringer i italienernes pension, ventes at skabe røre. Men befolkningen er indstillet på at spare. Det forklarer Poul Breyen, der er ekstern lektor på Roskilde Universitet med speciale i italiensk politik.

"Der skal spares, og der skal spares meget. Det som bliver sværest for Mario Monti at røre ved er pensionssystemet, fordi fagforeningerne er meget imod dette," siger han til Newspaq.

Han hentyder til, at der i Monti's spareplan højst sandsynligt bliver foreslået, at lønmodtagere fremover skal arbejde mindst 42 år, før de kan gå på pension.

Den brede konsensus blandt italienerne synes at være, at besparelserne skal være socialt afbalancerede.

"Der er opbakning til nedskæringer, men det skal ikke gå ud over de fattigste. Det er en holdning om, at de rige skal huske at betale deres skat, og det er der mange, som ikke gør i Italien," slutter lektoren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.