Virkeligheden har endnu engang overhalet de offentlige ejendomsvurderinger.
Alene i år er 52 procent af alle bolighandler på landsplan sket til priser under de offentlige vurderinger. Helt skævt ser det ud på Sjælland, hvor den faktiske salgspris i 78 procent af handlerne har været lavere end den offentlige vurdering.
Det viser en analyse fra EDC, hvor ejendomsmæglerkæden har undersøgt forholdet mellem handelspriserne og vurderingspriserne. EDC har gennemgået 33.000 handler i årene 2007 til 2009.
"Med den prisudvikling vi har oplevet gennem de sidste otte år kan de offentlige vurderinger, som fastsættes hvert andet år, ikke følge med," lyder det i en pressemeddelelse fra kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann.
Han går så langt som at sige, at boligejerne reelt ikke længere kan bruge de offentlige vurderinger til noget.
Det kan staten til gengæld, hver gang der bliver solgt en bolig. Som ordningen er i dag beregnes tinglysningsafgiften på 0,6 procent nemlig af det højeste beløb af enten den faktiske salgspris eller den offentlige vurdering.
Kriteriet er med andre ord, at det er det beløb, som vil indbringe den største afgift til staten, som anvendes til at beregne tinglysningsafgiften ud fra. Alene i 2009 vil 25.000 boligejere komme til at betale for meget i tinglysningsafgift i forhold til deres boligs reelle værdi.
"I september 2008 mente skatteministeren at de offentlige ejendomsvurderinger skulle afskaffes, men allerede tre måneder efter fortrød skatteministeren. Systemet fortsætter derfor uændret, på trods af at vurderingerne rammer længere og længere forbi," påpeger Jan Nordmann.
Han mener, at ordningen bør revurderes, samtidig med at rimeligheden i, at tinglysningsafgiften varierer alt efter boligens pris, diskuteres.