Snyd ikke dig selv i husleje
Du skal ikke bare finde dig i din husleje. Er den for høj, kan du få den sat ned Foto: Colourbox
Alt for mange betaler for meget i husleje. Her er, hvad du kan gøre

Bor du til leje, eller skal du til det? Så se her, hvad du skal være opmærksom på.

Værelse eller lejlighed?

Find en lejlighed, hvis du kan. Så er du bedst beskyttet af lejeloven. Hvis du bor på et værelse i samme bolig som ejeren selv, har du reelt meget få rettigheder. Du kan siges op med bare en måneds varsel og uden begrundelse. Din eneste fordel er, at du kan gøre det samme.

I en lejlighed er du derimod i princippet uopsigelig, så længe du overholder husordenen og betaler din husleje. Der er dog særlige regler for tidsbegrænsede lejemål.

Det er din adgang til et køkken, der afgør, om du bor i en lejlighed eller i et privat værelse. Har du selv et lille køkken med eget afløb, er det en lejlighed, uanset hvad din udlejer kalder det.

Du kan få boligsikring, altså tilskud til huslejen, i en lejlighed, men ikke til et privat værelse.

Bor du på et såkaldt klubværelse - altså et værelse i en ejendom, hvor udlejeren ikke selv bor - har du stort set samme rettigheder som i en lejlighed.

Klag over lejen

Er din husleje høj, så klag til Huslejenævnet. Du kan finde adressen på dit huslejenævn på www.borger.dk. Syv ud af ti, der klager over huslejen, får medhold. Mange udlejere, særligt små private, har ikke styr på, hvad de må tage i husleje og sætter prisen for højt.

Hvis du er i tvivl, så spørg eventuelt en lejerforening. Som udgangspunkt skal huslejen allerhøjst være 1.700 kroner per kvadratmeter per år. Hvis andre i dit område betaler mindre end dig i husleje for en bolig af samme standard som din, betaler du for meget.

Hvis du klager inden for det første år, du bor i boligen, kan du få sat din husleje ned med tilbagevirkende kraft, hvis du betaler for meget.

Tjek kontrakten

Nogle udlejere tilføjer nogle betingelser i din lejekontrakt, som er ugyldige, også selv om du har skrevet under på dem. Du har nemlig nogle rettigheder som lejer, som ikke kan forringes. Fx er det et ugyldigt vilkår, hvis din udlejer skriver, at du har forbud mod at melde dig ind i en lejerforening, eller du forpligter dig til at aldrig at klage over huslejen.

Vil din udlejer ikke give dig en kontrakt? Så kan du kræve en i Huslejenævnet. Men du er vældig godt beskyttet uden en kontrakt - så træder lejelovens fulde beskyttelse af dig i kraft uden undtagelse. Det betyder blandt andet, at du aldrig kan siges op, så længe du betaler din husleje til tiden.