Påsken er så småt ved at gå på hæld, og der er et år til, vi næste gang skal spise lam og drikke påskeøl. Faktisk lidt mere end et år. For næste år begynder fridagene først midt i april – Skærtorsdag rammer den 14. april 2022.
Modsat årets anden store højtid, julen, der jo som bekendt altid falder samme dag, er Påsken bestemt ud fra månen. Påskedag (søndag) falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Jævndøgnet er den dag, hvor dag og nat er lige lange – og det er altid 21. marts.
Det vil sige, at påskedag tidligst kan falde den 22. marts – og det seneste er 25. april. Resten af forårets helligdage – pinse, Bededag og Kristi Himmelfartsdag – er forbundet med påsken, og falder derfor også på forskellige datoer hvert år.
Det er dog mange år siden, Påskedag, faldt på den tidligst mulige dato, 22. marts. Faktisk skal vi helt tilbage til 1818. og du skal også væbne dig med tålmodighed, hvis du vil opleve det fænomen. Næste gang, det sker, er nemlig i år 2285.
Sidst, vi oplevede den senest mulige påske, altså med Påskedag den 25. april, var midt under 2. verdenskrig i 1943. Næste gang, det sker, bliver i 2038.
I den tidlige kristendom faldt påsken på forskellige datoer alt afhængig af, hvilken kirke, man tilhørte. Men de nuværende regler blev fastlagt i år 325.