Administration 

Helene blev hjerneskadet af stress: Chefen fik mig til at fortsætte

Helene Aagaard er nu ved at blive udredt for mulig PTSD. Hun skriver på en blog om sine oplevelser og kommer i kontakt med mange, der har oplevet noget lignende. (Foto: Privatfoto)

Helene Aagaard var jævnligt alene med ti vuggestuebørn og oplevede ingen støtte fra sin arbejdsplads til at håndtere den stigende stress.

- Jeg har altid været en glad, selvstændig og selvforsørgende pige, fortæller Helene Aagaard, der er 35 år og uddannet pædagog.

Men sådan er det ikke længere.

Hun arbejdede i en længere periode under, hvad hun i dag kalder "et umenneskeligt arbejdspres", og mødte ingen forståelse fra arbejdspladsen, når hun prøvede at bede om hjælp. Selv ikke da både hendes psykolog og egen læge sygemeldte hende med stress, blev det accepteret af Helene Aagaards leder, som overtalte hende til at arbejde videre.

Det havde store konsekvenser. I dag har hun fået konstateret en belastningsreaktion, som har skadet hendes hjerne permanent.

- Jeg kan måske se frem til et liv i fleksjob, hvis det går allerbedst. Det må tiden vise, siger Helene Aagaard.

Det er nu to et halvt år siden, hun blev syg, og Helene er ved at blive udredt for PTSD – post-traumatisk stress syndrom.

Stressen kom snigende

250.000 - 300.000 danskere lider ifølge Stressforeningen af alvorlig stress, og hver eneste dag er 35.000 sygemeldte med stress. Men Helene Aagaard oplevede, at hverken ledelsen eller hendes kolleger tog hende alvorligt. Og hun formåede heller ikke selv at sige fra.

- Stressen kom snigende ind i mit liv. Jeg kunne godt mærke, at der var noget helt galt med mine arbejdsforhold. Men jeg holdt fast i den melding, jeg hele tiden fik, om, at det nok skulle blive bedre snart, fortæller hun.

I dag ved hun, at hun burde have reageret tidligere på de mange tegn på, at noget var galt.

Helene havde arbejdet i flere forskellige job som socialpædagog, da hun blev ansat i en nystartet, privat daginstitution med både vuggestue, børnehave og SFO. Det var en meget lille institution i en landsby, som blev oprettet i tilknytning til en ny privatskole, da den lokale folkeskole lukkede.

Men allerede fra begyndelsen gik det skævt, fortæller Helene Aagaard.

- Der var ikke styr på tingene. Bestyrelsen besluttede, at der ikke skulle være en leder i starten, og efter noget tid valgte de så en leder fra personalegruppen. Men hun havde slet ingen ledererfaring, siger Helene Aagaard.

Alene med ti småbørn

Selv fik hun det pædagogiske ansvar for vuggestuen.

- Det var et meget hektisk arbejdsliv. Der var mange sygemeldinger, og man kunne ikke være sikker på at få en vikar ind, fortæller Helene Aagaard.

- Jeg var de fleste dage alene flere timer om morgenen og skulle tage imod op til 10 børn på et til tre år. Jeg skulle sige ordentligt godmorgen til dem alle, nogle skulle trøstes, nogle skulle have mad, andre skulle have skiftet ble. Jeg måtte ikke kalde på en anden ansat, når jeg skulle skifte ble. I stedet skulle jeg bære de børn, der ikke kunne være alene, ind på anden stue, fortæller hun.

Helene Aagaard begyndte at få fysiske symptomer som røde knopper på armene, som kom og gik, og en voldsom træthed. Men hun slog det hen, da det jo kunne være en influenza, der lå og lurede. Og arbejdet skulle jo passes.

- Jeg havde det, som om jeg var en blæksprutte, fordi jeg skulle levere så meget. Jeg var meget utilpas og træt. Til sidst var det som at bestige et bjerg, hver gang jeg skulle udføre en arbejdsopgave.

Brød sammen i bilen

Når Helene Aagaard kontaktede lederen eller bestyrelsen med sine bekymringer for den lave bemanding, blev det affejet.

- Jeg forsøgte at tale med bestyrelsen, men svaret var altid, at ”du skal bare lige holde lidt mere. Vi skal lige have lidt flere penge ind i institutionen”, husker hun.

Til sidst blev hun så dårlig, at hun brød sammen i bilen en morgen på vej til arbejde. Hendes mor fik hende sendt til lægen, hvor hun fik at vide, at hun havde begyndende stress. Hun skulle også starte hos en psykolog, men der var to måneders ventetid.

Helene Aagaard var sygemeldt i en uge og tænkte selv, at så var hun nok klar til at vende tilbage på arbejde. Og hverken hendes kolleger eller leder havde nogen forståelse for, at hun havde brug for et mindre arbejdspres. Nogle arbejdsopgaver blev byttet rundt, men hun fortsatte på 37 timer om ugen.

En enkelt dag fik hun lov at gå lidt tidligere hjem. Det var det, husker Helene Aagaard.

Hun havde på det tidspunkt intet socialt liv tilbage, var konstant udkørt og sov en masse. Hun måtte også flytte ud af sin villa og hjem til forældrene.

To en halv måneder senere kom Helene til det første møde hos psykologen.

- Jeg brød simpelthen helt sammen. Psykologen aftalte med min læge at sygemelde mig på stedet, fortæller hun.

Praktisk gris

Men hun ville ikke bare ringe og melde sig langtidssyg, så hun kørte hen til arbejdet for selv at sige det til lederen.

Og der var beskeden til Helene Aagaard en anden: "Vi kan ikke undvære dig i skemaet, så du bliver nød til at arbejde på fuld tid resten af ugen. Du kan være praktisk gris."

Det var en tirsdag morgen, husker hun.

- Det var meget, meget ubehageligt. Jeg var desværre alt for syg til at kunne sige fra. Mine evner til at tænke selv var ødelagt, og derfor fandt jeg mig i det, fortæller Helene Aagaard.

- Så jeg mødte troligt op resten af ugen. Og jeg havde det enormt svagt, det blev bare værre dag for dag. Om fredagen kunne jeg ikke finde ud af at putte klodser i en kasse eller sætte dukker på plads.

Alvorlig depression

Samtidig oplevede hun, at kollegaerne ikke kunne forstå, at der skulle være noget galt.

- Der var en, som fortalte, at hun syntes, man bare skulle tage sig mere sammen. Puha, det blev jeg godt nok ked af, siger Helene Aagaard.

Hun havde meget dårlig samvittighed over at skulle sygemeldes. Og da hun endelig kunne stoppe med at arbejde, fortsatte hun med at få det dårligere.

- Min stress udviklede sig til en meget svær depression og til sidst en belastningsreaktion. Jeg havde nedbrudt mig selv mere og mere og til sidst æder det af hjernen, siger hun.

Og Helene Aagaard er ikke alene om den oplevelse. Tempoet er på mange arbejdspladser så højt, at medarbejderne risikerer at brænde ud og få fysiske sygdomme. Sidste år løftede Arbejdstilsynet pegefingeren hele 546 gange på grund af stor arbejdsmængde og tidspres, og pædagoger er en af de særligt udsatte faggrupper. Det viser en analyse, som UgebrevetA4 for nyligt har lavet af Arbejdstilsynets dataportal, Tilsyn i tal.

Psykologen kunne til sidst ikke hjælpe Helene Aagaard længere, og hun kom i behandling i psykiatrien. I dag, to et halvt år senere, er hun ved at blive undersøgt for PTSD. Men nu er hun også kommet på den anden side af depressionen.

Hun skriver på en blog om sine oplevelser og kommer i kontakt med mange mennesker, der også har været berørt af stress eller depression.

- Jeg havde selv sådan brug for, at der blev lyttet til mig og taget hånd om de ting, som jeg i lang tid forsøgte at sige. Det var umenneskeligt at gå alene med det pres.

- Jeg får rigtig mange positive og varme beskeder fra folk, der er glade for, at jeg tør at åbne op for det her. For mange går selv og føler sig helt alene med deres sygdom, fortæller Helene Aagaard.

Hun håber på at kunne være med til at bekæmpe den følelse af skam, som hun også selv oplevede ved at få stress.

- Det har desværre haft store konsekvenser for mit liv. Førhen har jeg altid været fuldstændig sund og rask - også psykisk. Jeg har store vanskeligheder i min hverdag nu. Jeg bliver meget hurtigt træt og har brug for rigtig meget hvile.

Helene Aagaard ved, at hun aldrig bliver helt rask, men hun er optimistisk for det liv, hun kan skabe sig i fremtiden med de nye vilkår.

- Mit budskab er, at vi alle kan ende med en psykisk sygdom. Derfor er det så vigtigt at få de her ting ud i det åbne, siger Helene Aagaard.

mand poserer
Kendte

Erik Brandts datter:

Han ville dø  

politibiler ved hus
Krimi

Stor aktion:

En person fundet død

BRUGTE BILER TIL SALG
Helt vildt

Vandt en million og

købte brugt bil:

Man er vel nordjyde 

væltet bus
Krimi

Buschauffør i kritisk tilstand 

bus i brand
Krimi

Voldsom brand i bus

politimand i sydney australien
Nyheder

Mindst fem dræbt i 

knivstikkeri i 

indkøbscenter

kvinde på scene
Kendte

Samantha Fox i retten

efter flybrandert 

pengeautomat
Krimi

Hjemmerøvere tvang

mænd ned til

hæveautomat 

øde landevej
Krimi

Sigtes for vanvidskørsel:

Påkørte 16-årig dreng

mand taler
Nyheder

Donald Trump vil vidne

om tys-tys-penge til

pornostjerne

Mand og kvinde ved guldvæg
Nyheder

Roberto Cavalli er død

Væltet bus med smadret forrude
Krimi

Bus væltet på Sjælland:

Mindst tre kvæstede

Holger Rune på tennisbanen
Sport

Rune taber for anden gang på få timer

Panda spiser bambus
Dyreliv

Se video:

Nu forsøger pandaerne

i Zoo igen at parre sig

Man og kvinde på den røde løber
Kendte

Dansk filmstjerne er blevet mor

Sport

Holger Rune færdig i Monte Carlo

pandaer i zoo
Dyreliv

Sådan gik

pandaparringen

Badegæster på strand
Nyheder

Druknede for øjnene af konen

Mand på pressemøde
Nyheder

Her skal bygges nyt, stort fængsel

Indgang til SuperBrugs
Nyheder

Kvickly og SuperBrugsen overlever

Ozempic i emballage
Nyheder

Novos slankemedicin frikendt

En hånd holder et billede af ægteparret.
Krimi

Politi får kritik for

Ebbe Preisler-sag

Skrabelodder
Nyheder

Garanterer gevinst på

kæmpe skrabelod

Afspærring ved rækkehuset
Krimi

Efter eksplosion:

Politiet venter på

afhøringer

Caroline Wozniacki på banen
Sport

Wozniacki forlader

tennislandsholdet 

Sarah Zobel smiler med hånden bag nakken
Kendte

Zobel sætter

millionvilla

til salg

Ordene "HELP" lavet med palmeblade på en strand.
Helt vildt

Reddet efter en

uge på en øde ø

Nyheder

Hjemsendt forsvarschef

truer med søgsmål 

Sofie Linde i blåstribet jakke
Kendte

Sofie Linde

løjet død

Christian Kjær med armene over kors.
Kendte

Christian Kjær:

Han har fået

50 millioner

Mick Jagger og Ronnie Wood
Nyheder

Dansk kæde slås

med Mick Jagger

Togskinner
Nyheder

Overgravet kabel:

Ingen tog i timevis

En hund der går tur
Nyheder

Kølig weekend i vente

Spilleren og hans tolk
Sport

Stjernespillers tolk

stjal 111 millioner

polit og brandfolk i uniformer
Krimi

Eksplosion: Fire børn og

en kvinde i kritisk tilstand

Mand og kvinde
Film og TV

Badehotellet:

Ekstra gave til seerne

blomster på gaden
Krimi

Drab på familiefar

skaber stor vrede

bogreol
Nyheder

Bjarne Reuter topper igen

billede af skilt
Krimi

Giver op: Nu slutter det

portræt mand
Kendte

Jan Hellesøe:

Nu far til fire

portræt mand
Nyheder

Udgiver bog efter sin død

portræt mand
Nyheder

O.J. Simpson er død 

portræt mand
Kendte

Kronprins

Christian som giftekniv

portræt mand
Nyheder

Vil smide minkavlere ud 

portræt kvinde
Nyheder

Fastholder høj rente

tre personer jubler
Nyheder

Fik 600.000 kroner

i Løvens Hule

- nu er de gået konkurs

en Rema-butik
Nyheder

Udvider igen - 
åbner Rema 1000

i dit område?

en mand omgivet af tre kvinder
Kendte

Kandis-Johnny afviste

ikke tilbud om sex

en rottweiler
Krimi

Politiet har fjernet

mishandlede rottweilere

et mudshot
Krimi

Blev sat af foran sygehus med knivstik - nu er han sigtet for røveri

en mand og en soundboks
Nyheder

Soundboks sagsøger
techgigant for tyveri

en reklame for Kims Chips Battle
Nyheder

Kims nægter

at stoppe salg

en kvinde
Kendte

Elvira Pitzner fængslet

i tre dage med

250 andre kvinder

en person ved en computer
Krimi

Politiet henlægger

tre ud af fire

anmeldelser om svindel

mønter
Krimi

Antallet af sager om netbanksvindel er fordoblet på et år

Skærmdump fra Youtube
Helt vildt

YouTube-kanal får investering på 100 millioner dollar

et uheld
Krimi

Campingvogn skaber

kaos på motorvej

kø på en motorvej
Krimi

Nyt uheld - mindst 30 minutters forlænget rejsetid

Thomas Vinterberg og hans gravide kone.
Kendte

Thomas Vinterberg:

Venter barn igen

Susan Astani og Christian Kjær.
Kendte

Christian Kjær

hives i retten

af sin søn

Soldater i en skov
Nyheder

Genopliver

skrottet ordning

Gældsstyrelsen
Nyheder

Gældsstyrelsen

sætter rekord

En hvid bomuldshun på et tæppe.
Nyheder

Flere hittehunde

i problemer

Søren Pape Poulsen og Mette Abildgaard taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Midt i sorgen:

Jeg er gravid

Kongefamilien i Folketinget
Kongelige

Kongefamilien

mister et slot

Retten I aalborg udefra
Krimi

71-årig holdt kvinde

fanget og brændte hende 

Et villa kvarter
Nyheder

Bomber fra 2. verdenskrig

ryster villakvarter

to damer i styrthjelm
Debat

Søren Baastrup: MeToo, Millwall og megadårlig mad

En masse chips tæt på
Nyheder

Kim's reklamer

er dårlig stil

Frede og Mary går
Kongelige

Kongehuset forgyldes med ekstra millioner

en kystby
Rejser

Her er der mest sol til sommer

Krimi

Minister: Bandidos-klubben skal opløses

en å i Danmark
Krimi

Serietyv boede i telt ved Gudenåen

et byskilt på en mur
Livsstil

Her vil vi helst bo

en smuk ung kvinde
Bøger

Ny bog om Danmarks første sexsymbol

politibiler på en motorvej
Krimi

Tragedie: Mor smed sine børn ud på motorvejen

pengesedler
Nyheder

Giver 1,7 mia. kroner tilbage til kunderne

parcelhuse
Nyheder

Højeste antal huse til salg

blæsevejr og en robåd der er ved at synke
Nyheder

DMI: Blæsevejr