Administration 

Hanne venter ham hver eneste dag

Kaos i hjemmet (2:2) · Hanne Andersen har oplevet, hvordan alkoholen langsomt har gjort hendes store kærlighed gennem 10 år til et fremmed menneske.

• Kapitel 1: Hanne begik en fejl - hun blev forelsket

Hun kan ikke græde. De tre sorte affaldssække med deres tøj står på gulvet i det krisecenter, hvor hun har søgt tilflugt. Det er april 2002.

Pernille på otte og Vickie på fire år siger ikke et ord. Indeni er Hanne et stort kaos. Hendes hjerne kan slet ikke begribe, hvad der er sket. Den kærlige, rare mand, der aldrig skældte ud, er blevet til en råbende, øldrikkende tyran, der kan finde på at tage kvælertag, slå med kroketkøller eller true hende med, at han slår hende ihjel.

Hun elsker ham stadig. Men hun er også så bange, at hun ikke tør lade børnene være sammen med ham mere. Mens hun pakker deres tandbørster ud, føler hun sig tom indeni. Hanne er i sorg.

Hun husker, hvordan de har talt sammen om, at hun godt vil tilgive ham, hvis han tilgiver hende. Tilgiver at hun blev syg og gjorde ham bange for at miste. Ligesom han mistede sin mor.

Når han er ædru, vil han godt lytte til hende. Men når han drikker, glemmer han det hele. Så blusser vreden op.

Mobiltelefonen snurrer konstant med hans nummer i displayet. Men hun tager den ikke. Det har krisecentret sagt, at hun ikke bør gøre. Hun har brug for at tænke. Hun kan ikke spise, ikke sove.

En følelse af uretfærdighed river i hende. Hvorfor er det hende, der skal sidde på et krisecenter, mens han er i huset? Det er da ham, der drikker. Hvorfor er der ingen, der kan hjælpe hende og børnene?

Kampen for børnene

På en eller anden måde finder hun kræfterne. Hun flytter ind i den lejlighed, som krisecentret finder til hende, og hun får fat i en advokat, så hun kan søge om forældremyndigheden over pigerne.

Hanne er stadig i en form for chok. Hun kan ikke forstå det. I hende brænder der stadig et lille håb om, at hun og Henning kan få det til at fungere. Samtidig føler hun, at myndighederne ikke rigtig tror på hende, når hun siger, at han drikker. Henning fortæller dem, at det er hende, der er vanvittig.

Sundhedsplejersken kommer i hjemmet for at tale med pigerne. De er påvirkede af de voldsomme ting, de har oplevet. I juni 2002 skriver hun i papirerne: Pernille siger, hun har to fædre. En sød og en dum. Den dumme, når han drikker .

Hanne finder en indre styrke, hun ikke tidligere har kendt til. Den hjælper hende igennem den næste svære tid. Hun er i fogedretten for at få de ejendele, hun efterlod, da hun flygtede.

Hanne er blevet tvunget til at give afkald på sin halvdel af huset. En aften tvang han hende til at skrive under på, at hun ville overdrage sin halvdel til ham. Ellers slog han hende ihjel.

Hun opgiver at kæmpe for huset, da sagen senere skal køre i retten. Hun orker det ikke.

Det er en beslutning, hun senere kommer til at fortryde.

Magtkampen

Henning kan ikke lade være med opsøge Hanne og børnene i lejligheden. Det sker, hun lukker ham ind, mens de spiser aftensmad. Han spiser ikke med. Han kigger bare.

En aften går han uden varsel amok i køkkenet. Tager alle tomaterne fra skålen på bordet og smadrer dem mod køkkendørene. Pigerne flygter op på deres værelser, mens han brøler, at han vil have børnene med sig hjem.

Pludselig dukker politiet op. Det er Pernille, der har ringet fra sit værelse. Henning er igen forandret på et øjeblik.

»Vi skændtes bare,« siger han roligt og fordufter.

Betjenten sætter sig et øjeblik ved bordet og ser alvorligt på Hanne, mens tomatstumperne driver ned af lågerne.

»Du må aldrig snakke med ham mere, hvis du vil havde det til at stoppe,« siger han.

Hanne aner ikke, hvordan hun skal klare det.

Ansigtet i mørket

Henning har stadig krav på at se pigerne, men han afleverer dem aldrig til tiden. Hver gang klager hun til statsamtet.

Hver nat ved halv et tiden hører hun lyden af hans bil på trods af det polititilhold, som han for længst har fået. Midt i sin nye lejlighed bruger hun den ubrugte sauna som sit tilflugtssted. Der er sat skydelås på indersiden af døren, og den ene bærbare telefon ligger altid klar i flugtrummet, så hun kan ringe efter politiet.

Den anden bærbare har hun under hovedpuden. Både hun og Henning ved, at patruljevognen ruller op ved hoveddøren præcis syv minutter senere.

En nat er der usædvanligt stille. Hanne fornemmer, at noget er galt. Hun tager pigerne med sig ind i soveværelset og lægger sig til at sove. Lyden af et dyr, der kradser på ydermuren, vækker dem, og pludselig lyser Hennings ansigt hvidt i mørket udenfor ruden på 1. sal.

De skriger.

Pigerne gemmer sig under dynen, og Hanne springer op for at nå i sikkerhed i saunaen. I hendes baghoved lyder ordene fra alkoholterapeuten, som hun er begyndt at gå hos: »Han går efter dig. Ikke børnene«. Hun er sikker på, at hun dør, hvis han får fat i hende.

Syv minutter senere er politiet på stedet, og Henning er væk. Terapeuten har sagt, at hun godt kan glemme alt om det liv, hun levede, før han forandrede sig. Det er et liv, hun aldrig får tilbage.

Hanne mistede alt

Et eller andet har vækket hende på sofaen i hendes rækkehus i Hadsten. Vinduerne er lukkede, for hun tør ikke have dem åbne, selvom det er varmt. Det er juni 2007.

Hendes tanker vil ikke slippe de to store sten, der holder tørrestativet, så det ikke vælter. Hun har glemt at tage dem ind i nat. Hvis han kommer, kan de bruges til at smadre vinduet. Hun ved, at hun ikke kan flygte.

Derfor har hun køllen liggende, så hun altid kan nå den. Så hun kan forsvare sig. Tage kampen op. Den kamp, der nu har stået på i syv år.

I den kamp har den ældste pige, Pernille, nu fået papirer på, at hun ikke behøver at besøge sin far. Og sidste år fik Vickie midlertidigt lov at slippe for samvær, så længe Henning nægter at lade sig undersøge på en alkoholklinik.

I øjeblikket kører en ny sag ved statsamtet i Århus. Her har man andre regler end i Viborg, så Henning kræver igen samvær med sin yngste datter. Også selvom hun én gang har sagt, at hun ikke vil se sin far, når han drikker.

Overladt til sig selv

I sit stille sind forbander Hanne alkoholen. Hun bebrejder sig selv, at hun ikke bare låste ham inde i værkstedet, da han begyndte at drikke. Låste ham inde til han var ædru. Han kan få hjælp, hvis han vil have den. Men der er ingen hjælp til hende.

I dag fortryder Hanne også, at hun gav afkald på halvdelen af huset. Hun har ingen penge. Lønnen fra social- og sundhedshjælperjobbet rækker ikke langt. Pigerne kan ikke komme på sommerferie. De skal spare.

Hanne fortryder også, at hun aldrig meldte ham for vold, selvom han tog kvælertag på hende. Men hun var flov over at gå til politiet og sige, hvad hendes egen mand havde gjort.

De mange års kamp har gjort hende hård og kold. Tilliden til andre mennesker er væk. Heldigvis kan hun glæde sig over, at hun er rask. Kræftsygdommen, der startede det hele, er væk.

Med et suk lægger hun sig ned på sofaen igen. Stenene får lov at blive liggende på tørrestativet. Frygten skal ikke styre hendes liv. Mere. Hun bestemmer selv over det, der er tilbage.

Artiklen er skrevet på baggrund af interview med Hanne Andersen og Pernille. Der er brugt dokumenter fra de sociale myndigheder, fogedretten, krisecentret, alkoholterapeuten, politiet, statsamtet i Viborg og Århus, båndoptagelser med Henning og noter fra den lokale ugeavis til at rekonstruere historien. Henning har ikke ønsket at kommentere artiklen.

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination

løbebånd i et fitnesscenter
Sport

Fitnesscentre genåbne fra torsdag

Et glas af den omtalte mayonnaise, Det har et metal låg og en etikette med en orange stribe i toppen.
Nyheder

Denne mayo er

UEGNET

til at spise

Redningsarbejdere og ambulancer ved ulykkestedet.
Krimi

Ung kvinde død

efter sammenstød

med lastbil

Et træ med to køer neden foran.
Nyheder

Kvinde fanget i træ:

Ringede efter politiet