Europa har en åbenlys interesse i Grønlands underjordiske rigdomme, men Grønland står ikke nødvendigvis med åbne arme og venter på EU.
Vil EU have kritiske råstoffer, så skal der investeres, melder regeringschef Múte B. Egede, da kommissionsformand Ursula von der Leyen fredag besøger Nuuk - en i øvrigt sjælden destination for en kommissionsformand i EU.
- Det er klart, at vi først og fremmest byder vores stærke partnere og ligesindede lande velkommen. Men hvis de ikke investerer, så er der mange andre virksomheder, som også gerne vil investere, siger Múte B. Egede.
Og formanden for den grønlandske regering slutter ikke der.
Flankeret til et pressemøde i Nuuk af von der Leyen og statsminister Mette Frederiksen (S) løfter han også pegefingeren med direkte adresse til Europa.
- Jeg har været bekymret over, hvordan folk i Europa og Vesten taler om, at kinesiske virksomheder kommer. Her i Grønland skal vi have noget vækst og diversificeret økonomien, siger Múte B. Egede.
Han fastholder presset på von der Leyen og uddyber, at Grønland i 2023 satte rekord i at udstede licenser til udvinding af kritiske råstoffer.
- Så interessen vokser hurtigt. Med den grønne omstilling skal alle investere i dette område, siger han, mens kommissionsformanden kigger på ham med et intenst blik.
I 2015 var Jean-Claude Juncker, tidligere kommissionsformand i EU, i Grønland, og dengang var det centrale fokus det geostrategiske, mens der også blev talt samarbejde om fælles interesse, herunder råstoffer.
Ursula von der Leyen er kommet til Nuuk for at tale om kritiske råstoffer og støtte til Grønland.
EU har en liste over kritiske mineraler og råstoffer, hvor Grønland har 25 ud af 34. Det er Grønland helt bevidst om, og Múte B. Egede konstaterede det i præcise tal på pressemødet.
- Vores tilbud er helt transparent og med fuld respekt for miljøet. Det er meget vigtigt, siger Ursula von der Leyen.
- Dette er ikke kun et partnerskab på at udvinde mineraler. Men også partnerskab i opbygning af en værdikæde her, da processering og raffinering er meget vigtig.
Múte B. Egedes forsvar for Kina, og hans understregning af at Grønland har en stærk lovgivning, der sikrer demokrati og menneskerettigheder, kom, efter at Ursula von der Leyen havde sendt stikpiller i retning af andre lande.
- Andre udfører minedriften, tager materialerne væk og bearbejder det i deres eget land uden respekt for miljøet, siger hun, og tilføjer, at EU vil sikre "ekstra værdi" og "gode job i Grønland".
Grønland og EU er dog ikke langt fra en aftale, lyder det fra Múte B. Egede.
- Med hensigtserklæringen i november, vores samtale i dag og den køreplan, vi følger, så er vi mere end tæt på at have flere europæiske investeringer i kritiske mineraler her, siger Múte B. Egede.
/ritzau/