Et stigende antal byggevirksomheder overvåger deres ansatte med gps.
Det sker for at komme sort arbejde, overfakturering og svindel med arbejdstiden til livs og optimere driften.
Også i hjemmehjælpernes forbund FOA kender man til problematikken omkring gps-sendere.
Forbundet afventer i øjeblikket afgørelsen fra en sag i Gribskov Kommune, hvor kommunen installerede gps'er i hjemmeplejens biler, uden at de ansatte havde fået besked om det.
FOA-formand Dennis Kristensen tror, at gps-overvågning af de ansatte vil vinde frem, når sagen fra Gribskov Kommune er afgjort.
"Det er min fornemmelse, at Kommunernes Landsforening (KL) nu afventer denne sags afgørelse, før de rådgiver kommunerne yderligere om at anvende gps eller anden ny teknologi, og det er yderst fornuftigt. Jeg forestiller mig, at andre kommuner vil blive inspireret, hvis denne sag afgøres på en måde, så kommunerne kan gøre det," siger han til Newspaq.
Ifølge loven er det i orden at installere gps'er i ansattes biler, så længe de ansatte orienteres om det.
Dennis Kristensens største anke mod gps'er er da også, at de ansatte skal vide, når de bliver overvåget.
"Hvis man kan lave en mere rationel kørsel, så man hurtigere kan komme frem til et nødopkald fra Fru Jensen er det fint. Men de ansatte skal vide, at man gør det, og de skal vide, i hvilket omfang de bliver kontrolleres. For den nye teknologi vil komme til at kunne ting, som vi slet ikke kan forstille os i dag" siger FOA-formanden.
Formand for FOA i Nordsjælland Lene Lindberg oplyser til Newspaq, at der formentlig falder en afgørelse i Gribskov-sagen til næste år.
Sagen er dog endnu ikke nået frem til Arbejdsretten. Det skyldes, at FOA og KL er uenige om, hvad der står i aftalen om overvågning af ansatte.
"For at vi kan få den til en faglig voldgift, skal den til fortolkning i KTO, og vi skal til mæglingsmøde den 2. januar," siger Lene Lindberg.
I BAT-kartellet, der er et fagligt kartel for flere af byggebranchens fagforbund, er man derimod fortørnet over brugen af gps'er i ansattes biler.
"Det kan ikke nytte noget, at man blot sætter en sender i en bil for at kontrollere folk. Hvis det sker, har ledelsen reelt spillet fallit, for så viser man åbenlyst, at man ikke har tillid til sine ansatte," siger sekretariatschef Gunde Odgaard til Jyllands-Posten.